Zobacz pełną wersję : Teleobiektyw - sporty halowe
nozyczkix
02-12-2017, 20:38
Od kilku lat hobbystycznie fotografuję, głównie w makro, ale też próbuję uwieczniać siatkówkę. Nigdy nie traktowałem tego nazbyt poważnie, ot zabawa. Jednak tak się w to wkręciłem, że postanowiłem coś z tym zrobić :D. Siatkówkę fotografuję sprzętem Nikon D90 (moja pierwsza lustrzanka) + kitowy obiektyw 18 - 105 VR. O ile na początku taki sprzęt nawet spełniał moje oczekiwania, teraz jednak szukam czegoś bardziej profesjonalnego. Do wydania mam ok. 10 tys. złotych. Czy lepiej kupić zarówno nowy aparat jak i nowy obiektyw (teleobiektyw?) i czy w ogóle z D90 da się jeszcze więcej wycisnąć z innym obiektywem? Hala, w której robię zdjęcia jest dość ciemna, a jeśli chodzi o dostęp do boków boiska to jest całkiem w porządku, można swobodnie fotografować. Oczywiście biorę pod uwagę opcję zakupu sprzętu używanego, ale proszę doradźcie mi, w co warto włożyć pieniądze, by nie żałować.
nikoniarz
02-12-2017, 20:54
D3s + N70-200/2.8 VR. Na zadbane używki powinno wystarczyć 10 tys. zł. Napisz jeszcze konkrety jak ciemna hala? Jakieś przykłady ekspozycji...
Rossi_PL
02-12-2017, 23:06
Jak wyżej, żadnych półśrodków D3s+N70-200VRI/VRII. Jak będzie trzeba trochę zwiększyć budżet będzie więcej do wybrania. Po pierwszym meczu będziesz wniebowzięty:-)
D700 i dozbierać na 300 2.8, później TC1.4. 70-200 na FF na hale na siatkę to mało, co nie znaczy, że się nie da :)
Ja zadam inne pytanie... czy ta hala ma w ogóle balkon? :D
Bo jeżeli nie, to 300 średnio się przyda ;)
nikoniarz
04-12-2017, 03:12
70-200 na FF na hale na siatkę to mało, co nie znaczy, że się nie da :)
jeśli chodzi o dostęp do boków boiska to jest całkiem w porządku, można swobodnie fotografować.
300 mm to może być jako dodatek w przypadku jeśli można fotografować z daleka. Bo z bliska na pewno można więc 70-200 na bank się sprawdzi.