Zobacz pełną wersję : nikon d600 lampa yn685 i wyzwalacz yn 603
witam, mam problem i męczę się z nim. Mam nikona d600, lampę yn 685 i wyzwalacz yn 6003. Za Chiny nie moge wyzwolić błysku Podpinam wyzwalacz na sanki. Lampę ustawiam w tryb M 603 slave kanał 1 . I nic. W aparacie ustawiam E3 /cmd/tryb sterownika kanał 1. Nic.Co mam zrobic?
Aparat nie ma nic do wyzwalania lampy, to raz, a 2, to ustawienia E tyczą się lampy błyskowej aparatu bądź na aparacie, a nie wyzwalaczy.
Lampa i wyzwalacz muszą być ustawione na tym samym kanale. Wyzwalacz na aparacie, aparat musi mieć być aktywny (najlepiej włączyć LV).
Naciskasz guzik na wyzwalaczu i lampa ma błyskać. Jak nie błyska, to albo źle ustawiłeś, albo coś nie działa.
Jeśli Twój wyzwalacz to YN RF-603n II, możesz sprawdzić bez aparatu. Włączasz lampę, włączasz wyzwalacz na "tx", naciskasz "test" na wyzwalaczu. Jeśli wszystko jest dobrze ustawione, lampa błyska.
Oczywiście wyzwalacz (przełączniki od dołu) i lampa muszą być ustawione na tym samym kanale, lampa w M.
Krzychoo_
02-12-2017, 09:53
Lampa i 603 pracują prawdopodobnie na innym kanale, do wyboru masz bodajże 16. Wyciągnij baterie z nadajnika 603 i zobacz jak ustawione są 4 zworki, które do góry, które na dół. Potem włącz lampę, daj zmianę kanału i kręć pokrętłem, aż wzór zworek na wyświetlaczu będzie taki sam jak zworek ustawionych na nadajniku. Wtedy zadziała.