PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki aparat jako pierwszy dla amatora

marcinek1992
01-12-2017, 07:03
Witam
Chciałbym kupić aparat już wiem że będzie to lustrzanka. Wiem też że na wydanie mam 600zł.
A więc do rzeczy:
Zapisałem się na kurs fotograficzny nie mając jeszcze lustrzanki. Mam starego kompakta nikona. Do pracy potrzebna mi jest lustrzanka. I teraz dzięki tematowi na forum "Jaki Nikon dla początkującej" dowiedziałem się że dobrym aparatem jest nikon D90 tylko ciężko znaleźć egzemplarz który ma zrobionych mało zdjęć. Poszukałem na allegro i znalazłem:
Nikon D3000- http://allegro.pl/nikon-d3000-obiektyw-18-55-i7071353357.html
Nikon D3100- http://allegro.pl/nikon-d3100-7-tys-gwarancja-fv-i7068488534.html+ jakiś obiektyw
Nikon D5000- Czytałem o tym modelu- miał on jakąś fabryczną usterkę i troszkę bałbym się go brać.

Czekam też na wasze opinie który waszym zdaniem aparat byłby najlepszy do tej małej kwoty.
PS. Mam nadzieje że temat jest w dobrym dziale i nie zostanie skasowany :)
Chciałem bawić się w zbieranie kasy na aparat ale allegro wprowadził raty 0% więc można wziąć coś od razu :)

Ligo
01-12-2017, 07:30
Zapisałem się na kurs fotograficzny nie mając jeszcze lustrzanki. Mam starego kompakta nikona. Do pracy potrzebna mi jest lustrzanka.
Do jakiej pracy? I dlaczego lustrzanka, a nie bezlusterkowiec, albo dobry kompakt?

marcinek1992
01-12-2017, 08:47
Ogólnie interesuje się fotografowaniem krajobrazów i portretów. Dlaczego lustrzanka? Bo właśnie na takim aparacie uczymy się na kursie po drugie nie wydaje mi się że w tej cenie dostałbym coś z bezlusterkowca. Kompakt odpada ze względu na nie wymienne obiektywy które w późniejszym czasie mogą się przydać.

Ligo
01-12-2017, 09:01
Zdajesz sobie sprawę, że to hobby jest przyjemne, ale tanie wcale nie jest?
Jeśli tak, to na początek poszukaj jakiegoś niezajeżdżonego Nikona D80 ze względu na bardzo ładne kolory z matrycy CCD, oraz wielokrotnie polecanego tutaj obiektywu Sigma 17-50/2.8.

Rycerz
01-12-2017, 09:17
Smartfon robi ładniejsze zdjęcia

marcinek1992
01-12-2017, 09:22
Zdaje sobie sprawe że każde hobby nie jest tanie.Np. Kolarstwo, Dj-stwo i inne hobby poboczne wymagają zaangażowania finansowego oraz czasowego. Wybierając te hobby licze się z tym ale mam nadzieje że poświęcając swój czas i pieniądze kiedyś będę mógł zarobić na swojej wiedzy i zdjęciach. Mam taką nadzieje.
Liczę się z twoim zdaniem i dziękuje za odpisanie w temacie oraz pomoc. Do swojej listy dopisuje nikona D80.
Chciałbym jeszcze by inne osoby się wypowiedziały na ten temat.

Od D80 smartfon robi lepsze zdjęcia? :o

crusiek
01-12-2017, 09:55
zerknij jeszcze na OLX, np: https://www.olx.pl/oferta/nikon-d3100-nikkor-18-55-gratisy-promocja-CID99-IDp2seJ.html#f0b037dcf2;promoted mało ma nastukane i 600 zł mieści się w Twoim budżecie.

Umbra
01-12-2017, 11:33
Wybierając te hobby licze się z tym ale mam nadzieje że poświęcając swój czas i pieniądze kiedyś będę mógł zarobić na swojej wiedzy i zdjęciach. Mam taką nadzieje.

Żebyś się nie zdziwił.

poste
01-12-2017, 11:37
Jeśli trochę bardziej ambitnie podchodzisz do fotografii, daj sobie spokój z d3000 czy d3100, dla mnie nie warte cen, za które są wystawiane. Zdecydowanie d80 lub nawet d200, oba te aparaty można kupić za 400-600 zł. Zyskujesz dostęp do starszych Nikkorów bez napędu af, w przypadku d200 ponadto masz pomiar światła z m42, do nauki i zabaw kupisz obiektywy za 50-100 zł. Na OLX jest parę d80 po 400-500 zł, niezły jest stary Nikkor 28-80, który kupisz za 100-150 zł. D200 obecnie znajdziesz 100-200 zł drożej albo i w tej samej cenie co d80, większy, ale masz aparat semi-pro. Do krajobrazów i portretów te aparaty z matrycą CCD są wciąż super.
Oczywiście fotografia to wydatki i jeszcze raz wydatki.

cz4rnuch
01-12-2017, 12:15
Smartfon robi ładniejsze zdjęcia

Tak sam z siebie robi?

Umbra
01-12-2017, 12:37
Weź najtańszy z CMOS-em. A jak nie będziesz robił na wyższych czułościach (a w portrecie i krajobrazie w zasadzie nie musisz), to wszystko jedno co. Jest jedna szczecińska fotograf, która używa D5000 i 35/1.8 z bardzo dobrym efektem.

pioterkow
01-12-2017, 16:02
Kup jakiegoś D200 albo D70/80. Na początek Ci wystarczy jeśłi już musisz mieć koniecznie lustrzanke :)
Pamiętaj też że obiektywy są bardzo ważne - przy ew. przyszłych zakupach. Możesz kupić super korpus i gówniane szkło i rezultaty będą baaaardzo rozczarowujące... :(
Powodzenia!
Pozdrawiam. Piotr

- - - - kolejny post - - - - - -

Od D80 smartfon robi lepsze zdjęcia? :o
A to jest bardzo trudne pytanie... :) BO robiłem zdjęcia bardzo dobrym sprzętem jak również iPhone. I powiem Ci że na odbitkach np. 20x30cm miałbyś duuuże problemy z odróżnieniem który z lustrzanki a który iPhonea 7 np.
Lustrzanka (i każdy aparat normalny) umożliwia Ci kontrolę nad przysłoną, głębią ostrośći, czasm naświetlania itp. Smartfony raczej nie.
ALe jakość końcowa typowych zdjęć na Pejs-buka czy odbitek z wakacji jest już coraz bardziej ciężko rozróżnialna...
Drukuje zdjęica zarowno z Leici jak i z Iphone - i przy malych normalnych odbitkach (10x15) to wiekszosc odbiorcow raczej nie widzi roznicy - mowie o typowych "zdjeciach z wakacji" :)
Pozdrawiam. Piotr

sl011
01-12-2017, 17:28
Drukuje zdjęica zarowno z Leici jak i z Iphone - i przy malych normalnych odbitkach (10x15) to wiekszosc odbiorcow raczej nie widzi roznicy - mowie o typowych "zdjeciach z wakacji" :)
Ale to nie znaczy, że Iphone zrobi zdjęcia jak Leica, tylko że Leicą da się zrobić zdjęcia jak ze smartfonu. :)

pioterkow
01-12-2017, 17:34
Ale to nie znaczy, że Iphone zrobi zdjęcia jak Leica, tylko że Leicą da się zrobić zdjęcia jak ze smartfonu. :)

Prawda! Większość potencjalnych oglądaczy i tak nie zauważy różnicy. W "normalnych" aparatach masz większą kontrolę nad parametrami naświetlania i tym co chcesz dostać w końcowym obrazie.
Daleki jestem od "onanizmu Leicowego" :) RObie zdjęcia i Leica-mi i smartfonem. I dla większości sytuacji "wakacyjnych" przy dobrym świetle to na końcowym wydruku to naprawde większość "oglądaczy" nie zauważy różnicy :) Co kto lubi... :)

poste
01-12-2017, 17:39
Iphone chyba poza budżetem kolegi, plus wygląda, że dinozaury z tych kursów foto upierają się przy lustrzankach ;)
Dziś na OLX pojawił się d200 za 340 zł, jeśli zgodny z opisem, nic tylko brać. Póki jest entuzjazm, to i wielkość nie powinna przeszkadzać :)

pioterkow
01-12-2017, 17:48
Dziś na OLX pojawił się d200 za 340 zł, jeśli zgodny z opisem, nic tylko brać. Póki jest entuzjazm, to i wielkość nie powinna przeszkadzać :)
D 200 to bardzo fajny aparat na początek. Jeśłi jest w dobrym stanie i w dobrej cenie - polecam. :)