Zobacz pełną wersję : Jaki aparat jako pierwszy dla amatora
marcinek1992
01-12-2017, 07:03
Witam
Chciałbym kupić aparat już wiem że będzie to lustrzanka. Wiem też że na wydanie mam 600zł.
A więc do rzeczy:
Zapisałem się na kurs fotograficzny nie mając jeszcze lustrzanki. Mam starego kompakta nikona. Do pracy potrzebna mi jest lustrzanka. I teraz dzięki tematowi na forum "Jaki Nikon dla początkującej" dowiedziałem się że dobrym aparatem jest nikon D90 tylko ciężko znaleźć egzemplarz który ma zrobionych mało zdjęć. Poszukałem na allegro i znalazłem:
Nikon D3000- http://allegro.pl/nikon-d3000-obiektyw-18-55-i7071353357.html
Nikon D3100- http://allegro.pl/nikon-d3100-7-tys-gwarancja-fv-i7068488534.html+ jakiś obiektyw
Nikon D5000- Czytałem o tym modelu- miał on jakąś fabryczną usterkę i troszkę bałbym się go brać.
Czekam też na wasze opinie który waszym zdaniem aparat byłby najlepszy do tej małej kwoty.
PS. Mam nadzieje że temat jest w dobrym dziale i nie zostanie skasowany :)
Chciałem bawić się w zbieranie kasy na aparat ale allegro wprowadził raty 0% więc można wziąć coś od razu :)
Zapisałem się na kurs fotograficzny nie mając jeszcze lustrzanki. Mam starego kompakta nikona. Do pracy potrzebna mi jest lustrzanka.
Do jakiej pracy? I dlaczego lustrzanka, a nie bezlusterkowiec, albo dobry kompakt?
marcinek1992
01-12-2017, 08:47
Ogólnie interesuje się fotografowaniem krajobrazów i portretów. Dlaczego lustrzanka? Bo właśnie na takim aparacie uczymy się na kursie po drugie nie wydaje mi się że w tej cenie dostałbym coś z bezlusterkowca. Kompakt odpada ze względu na nie wymienne obiektywy które w późniejszym czasie mogą się przydać.
Zdajesz sobie sprawę, że to hobby jest przyjemne, ale tanie wcale nie jest?
Jeśli tak, to na początek poszukaj jakiegoś niezajeżdżonego Nikona D80 ze względu na bardzo ładne kolory z matrycy CCD, oraz wielokrotnie polecanego tutaj obiektywu Sigma 17-50/2.8.
Smartfon robi ładniejsze zdjęcia
marcinek1992
01-12-2017, 09:22
Zdaje sobie sprawe że każde hobby nie jest tanie.Np. Kolarstwo, Dj-stwo i inne hobby poboczne wymagają zaangażowania finansowego oraz czasowego. Wybierając te hobby licze się z tym ale mam nadzieje że poświęcając swój czas i pieniądze kiedyś będę mógł zarobić na swojej wiedzy i zdjęciach. Mam taką nadzieje.
Liczę się z twoim zdaniem i dziękuje za odpisanie w temacie oraz pomoc. Do swojej listy dopisuje nikona D80.
Chciałbym jeszcze by inne osoby się wypowiedziały na ten temat.
Od D80 smartfon robi lepsze zdjęcia? :o
zerknij jeszcze na OLX, np: https://www.olx.pl/oferta/nikon-d3100-nikkor-18-55-gratisy-promocja-CID99-IDp2seJ.html#f0b037dcf2;promoted mało ma nastukane i 600 zł mieści się w Twoim budżecie.
Wybierając te hobby licze się z tym ale mam nadzieje że poświęcając swój czas i pieniądze kiedyś będę mógł zarobić na swojej wiedzy i zdjęciach. Mam taką nadzieje.
Żebyś się nie zdziwił.
Jeśli trochę bardziej ambitnie podchodzisz do fotografii, daj sobie spokój z d3000 czy d3100, dla mnie nie warte cen, za które są wystawiane. Zdecydowanie d80 lub nawet d200, oba te aparaty można kupić za 400-600 zł. Zyskujesz dostęp do starszych Nikkorów bez napędu af, w przypadku d200 ponadto masz pomiar światła z m42, do nauki i zabaw kupisz obiektywy za 50-100 zł. Na OLX jest parę d80 po 400-500 zł, niezły jest stary Nikkor 28-80, który kupisz za 100-150 zł. D200 obecnie znajdziesz 100-200 zł drożej albo i w tej samej cenie co d80, większy, ale masz aparat semi-pro. Do krajobrazów i portretów te aparaty z matrycą CCD są wciąż super.
Oczywiście fotografia to wydatki i jeszcze raz wydatki.
cz4rnuch
01-12-2017, 12:15
Smartfon robi ładniejsze zdjęcia
Tak sam z siebie robi?
Weź najtańszy z CMOS-em. A jak nie będziesz robił na wyższych czułościach (a w portrecie i krajobrazie w zasadzie nie musisz), to wszystko jedno co. Jest jedna szczecińska fotograf, która używa D5000 i 35/1.8 z bardzo dobrym efektem.
pioterkow
01-12-2017, 16:02
Kup jakiegoś D200 albo D70/80. Na początek Ci wystarczy jeśłi już musisz mieć koniecznie lustrzanke :)
Pamiętaj też że obiektywy są bardzo ważne - przy ew. przyszłych zakupach. Możesz kupić super korpus i gówniane szkło i rezultaty będą baaaardzo rozczarowujące... :(
Powodzenia!
Pozdrawiam. Piotr
- - - - kolejny post - - - - - -
Od D80 smartfon robi lepsze zdjęcia? :o
A to jest bardzo trudne pytanie... :) BO robiłem zdjęcia bardzo dobrym sprzętem jak również iPhone. I powiem Ci że na odbitkach np. 20x30cm miałbyś duuuże problemy z odróżnieniem który z lustrzanki a który iPhonea 7 np.
Lustrzanka (i każdy aparat normalny) umożliwia Ci kontrolę nad przysłoną, głębią ostrośći, czasm naświetlania itp. Smartfony raczej nie.
ALe jakość końcowa typowych zdjęć na Pejs-buka czy odbitek z wakacji jest już coraz bardziej ciężko rozróżnialna...
Drukuje zdjęica zarowno z Leici jak i z Iphone - i przy malych normalnych odbitkach (10x15) to wiekszosc odbiorcow raczej nie widzi roznicy - mowie o typowych "zdjeciach z wakacji" :)
Pozdrawiam. Piotr
Drukuje zdjęica zarowno z Leici jak i z Iphone - i przy malych normalnych odbitkach (10x15) to wiekszosc odbiorcow raczej nie widzi roznicy - mowie o typowych "zdjeciach z wakacji" :)
Ale to nie znaczy, że Iphone zrobi zdjęcia jak Leica, tylko że Leicą da się zrobić zdjęcia jak ze smartfonu. :)
pioterkow
01-12-2017, 17:34
Ale to nie znaczy, że Iphone zrobi zdjęcia jak Leica, tylko że Leicą da się zrobić zdjęcia jak ze smartfonu. :)
Prawda! Większość potencjalnych oglądaczy i tak nie zauważy różnicy. W "normalnych" aparatach masz większą kontrolę nad parametrami naświetlania i tym co chcesz dostać w końcowym obrazie.
Daleki jestem od "onanizmu Leicowego" :) RObie zdjęcia i Leica-mi i smartfonem. I dla większości sytuacji "wakacyjnych" przy dobrym świetle to na końcowym wydruku to naprawde większość "oglądaczy" nie zauważy różnicy :) Co kto lubi... :)
Iphone chyba poza budżetem kolegi, plus wygląda, że dinozaury z tych kursów foto upierają się przy lustrzankach ;)
Dziś na OLX pojawił się d200 za 340 zł, jeśli zgodny z opisem, nic tylko brać. Póki jest entuzjazm, to i wielkość nie powinna przeszkadzać :)
pioterkow
01-12-2017, 17:48
Dziś na OLX pojawił się d200 za 340 zł, jeśli zgodny z opisem, nic tylko brać. Póki jest entuzjazm, to i wielkość nie powinna przeszkadzać :)
D 200 to bardzo fajny aparat na początek. Jeśłi jest w dobrym stanie i w dobrej cenie - polecam. :)