PDA

Zobacz pełną wersję : Mała, ładna konkretna zabawka

Master
07-06-2007, 22:45
Witam,
Miałem niedawno D70s ale musiałem go niestety ożenić.
Szukam teraz małego aparatu na wakacje, po wakacjach pewnie wrócę do D70s.
Nie che go trzymać zbyt długo, maksymalnie pół roku.
Myślę nad Lumixem DMC-LX2 lub TZ3, Soniakiem T100 lub W200. Nikon P5000 i Canon ixus coś tam odpadają dlatego że kieruję się też oczywiście designem, zdjęć na poziome lustrzanki od tego rzecz jasna nie oczekuję.
G7 raczej odpada, bo to ani profesjonalne nie jest, ani specjalnie ładne, plastik jest tragiczny na nim a pierścień jest strasznie luźny.
Kręciłem się jeszcze koło Samsunga NV7,11 lub 3, ale obejrzałem trochę zdjęć jakie robią i uważam że powinni ich zabronić, to prawda?
Nikona COOLPIX S500 biorę pod uwagę, ale jest na samym końcu, tak jak CASIO-EX-S770.

Ktoś korzystał z tych aparatów, wie do czego się nadają?Może inne propozycje? Leici raczej odpadają,Leica C-Lux 2 jest całkiem znośna, ale 2 tyś za mały kompakt który nic szczególnego nie robi to chyba za dużo, w cenie jest tylko czerwona plamka. Aparatu potrzebuję już koło 20 czerwca, aktualnie jestem nastawiony na Lumixa LX2, W200 i T100

Proszę o pomoc:)
Pozdrawiam

sailor
14-06-2007, 19:02
nie wiem jak rezsta ale lx2 to bardzo przyjemna zabawka .. mailem okazje bawic sie tym dluzsza chwile i uwazam ze jest bardzo ok. tyle tylko ze nie mam zadnego odniesienia do konkurencji

marusek
16-06-2007, 19:48
fuji f31fd

450yamaha
16-06-2007, 20:33
Minolta DiMage X1, baardzo miły aparacik

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3175

gadas
16-06-2007, 21:03
Kolego jako że bawię sie czesto z racji wykonywanej pracy fotopstrykami Panasonic zalecam konieczność kupienia innej małpy .
Nikon lub Canon .

Robert S.
17-06-2007, 11:23
Dlaczego?? Mam Panasonica TZ3 i doprostego pstrykania jest ok. Jeżeli chodzi o Samsungo, to po widzianych samplach faktycznie darowałbym sobie. One tylko ładnie wyglądają ;) Co do Fuji, to wcześniej byłem w posiadaniu F30. Skusiłem się z powodu niskich szumów na wysokich ISO. Ale niestety nic więcej sobą ten aparat nie reprezentował. Zdjęcia na max otwartej przesłonie mydlane, generalnie brak ostrości :|
Z Panasonica jestem zadowolony

gadas
17-06-2007, 20:10
Kolego nie wiem jak to tłumaczyć ale zawiodłem sie na nich (Pasikonikach) w warunkach kiedy małpa dała by radę .

Robert S.
17-06-2007, 20:16
możesz dać przykład?? kiedy nie daje rady?

gadas
19-06-2007, 20:18
Kolego mogę powiedzieć kiedy mi odmowił posłusznej pracy .
Idealne warunki pododowe ustawienia na debilencamera pomiar matrycowy i ...
Niedoświetlone fotki duże szumy cieżko złapać było ostrość w punkt .
Nie pamietam czy przy tym FZ3 czy przy wyższym modelu był manual i nic ostrego nie udało nam sie nim ustrzelić .
Baterie starczały na 3/4 dnia .
Prawdą jest to że dużo wody ognistej było w manierkach .

spiritwood
19-06-2007, 21:25
Prawdą jest to że dużo wody ognistej było w manierkach .

To w zasadzie wiele wyjaśnia :)

Master
24-06-2007, 21:50
Wybór padł na LX2, cena promocyjna bo tylko 1400zł za nówkę.
Ale po lustrzance to już jest naprawdę padaka.
Wolno łapie ostrość, ciemny obiektyw, lampa błyskowa jak już błyśnie to wszyscy w promieniu 10 metrów tracą wzrok, nawet przy najsłabszym błysku, przy większym można by podpalić kartkę papieru, generalnie odnoszę wrażenie jakby nikt jej specjalnie nie dobierał do tego aparatu, rzadko które wychodzi w nocy.
Żre baterie jak szalony, matryca 10 mpx to śmiech na sali, przy lajtowych ustawieniach zdjęcie zapisuję się na ULTRA II około 2 sekund.
Mój powrót do lustra jest już nieunikniony:-D
Pozbieram tylko trochę na na lepszy obiektyw obiektyw.