PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana / żonglowanie obiektywami

PM.M
30-11-2017, 01:04
Zerknąłem w archiwum pobieżnie i nie widzę podobnego tematu. Czy macie jakieś metody albo środki ułatwiające wymianę obiektywu w warunkach terenowych. Zakładam, że mam aparat uwieszony, a w plecaku w woreczku/pokrowcu obiektyw do zmiany. Doszedłem do tego, żeby zacząć o ustawienia tego w plecaku deklem (od strony bagnetu) do góry, odkręcenia tego dekla, z deklem w prawej ręce odkręcam obiektyw lewą ręką i zakładam mu ten dekiel i teraz wędruje do plecaka, gdzie już dwoma rękoma trzeba zrobić podmianę (tu najtrudniejsza część) i na deser prawą ręką zakręcić ten drugi do korpusu. A może testowaliście np jakieś systemy pomagające w tym.

manfred
30-11-2017, 05:45
To jest tak prosta czynność że chyba nawet nikt nie pokusił się aby to nagrać i łupnąć na jutuba

stock
30-11-2017, 12:14
kiedyś wymyslono takie śmieszne urządzenia do zakładania skarpetek dla męźczyzn i rajstop dla kobiet nawet. Wymyslono i są. Tylko po co ?
Nie wymyślajmy drugi raz koła. Zmieniaj obiektywy tak jak Ci wygodnie, reką, noga czy czymkolwiek chcesz. Nie marnuj zycia na zastanawianie się nad pierdołami.

Radzilla
30-11-2017, 12:29
Jest coś takiego - nazywa się Capture Lens firmy Peak Design - nie testowałem, ale słyszałem dobre opinie.

PM.M
30-11-2017, 13:31
To jest tak prosta czynność że chyba nawet nikt nie pokusił się aby to nagrać i łupnąć na jutuba
Czynność jest generalnie prosta o ile można gdzieś postawić obiektyw, w przeciwnym przypadku wymaga trzech rąk. Pomysł z Youtubem nie jest zły, bo faktycznie jest trochę filmików pod hasłami "how change DSLR lens" i ile osób, tyle pomysłów. Generalnie szybka i bezbolesna wymiana obiektywu w terenie wymaga wprawy i jest momentem, kiedy najprościej upuścić lub pobrudzić obiektywy. A o Peak Design słyszałem i właśnie ciekaw jestem doświadczeń.

User1
06-12-2017, 08:43
Dlatego najbardziej lubię torby na pas/na ramię, mając ja z przodu można odkręcić obiektyw, przełożyć dekielek, wrzucić do torby i wyciągnąć kolejny , trzecia ręka niepotrzebna ;)