Zobacz pełną wersję : d600 i praca af z sb-700
themadablues
29-11-2017, 11:16
Witam,
Mam taką sytuacją. Zestaw d600 z S 35 1.4. Wieczorowa pora, dom, żyrandol z kilkoma dosyć jasnymi żarówkami. Bez podłączonej lampy af trafia całkiem, całkiem, większość zdjęć w punkt. Po podłączeniu sb-700, większość zdjęć zdecydowanie nietrafiona. O co z tym chodzi ?
madebyzosiek
29-11-2017, 11:40
To jest dość znany problem. Jedyne rozwiązanie, to wysyłka do Gdyni na kalibrację szkła z aparatem i lampą i prośba o skalibrowanie ze wspomaganiem AF z lampy. Ja tak robiłem z S24 i 50 Art z połączeniem wspomagania z SB910. Działa idealnie ;)
themadablues
29-11-2017, 11:53
A nie jest to dziwne, że bez lampy af działa poprawnie ?
madebyzosiek
29-11-2017, 12:07
Jest, no ale co możemy zrobić z tym, że Nikon zabiegami w oprogramowaniu próbuje zwalczyć konkurencję w postaci Sigmy... Spróbuj wyłączyć wspomaganie AF w lampie, powinno wystarczyć do poprawnego działania. Ja wysyłam na kalibrację zawsze z lampą, mam problem z głowy ;)
To stary problem Nikona.
Włączone wspomaganie AF w lampie powoduje korektę AF dla światła czerwonego, ale to miało sens przy starych obiektywach, gdzie była spora aberracja. Przy takich gdzie to praktycznie nie występuje nie ma znaczenia czy światło czerwone, czy niebieskie, AF trafia niemal zawsze tak samo.
Są 2 rozwiązania - kalibracja AF w obiektywie pod aparat z lampą (może rozjechać AF w świetle dziennym), wyłączenie wspomagania AF w lampie.
themadablues
30-11-2017, 10:18
To chyba póki co wyłączę wspomaganie. W domowych warunkach af i tak trafia całkiem nieźle bez wspomagania, więc powinno wystarczyć. Dzięki za odpowiedzi !