Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Samotny byk...
gatewayfl
29-11-2017, 10:29
Żubr...
1.
1603
2.
1604
Jak dla mnie za duży kontrast i za ciemne nieco. I czemu dwa? Rozprasza oglądanie bo są podobne. Poza tym całkiem przyjemne.
Zdecydowanie za ciemno i dla mnie ta niebieskawa dominanta jest wręcz ogromna... ;) :)
1607
gatewayfl
29-11-2017, 18:30
Jak dla mnie za duży kontrast i za ciemne nieco. I czemu dwa? Rozprasza oglądanie bo są podobne. Poza tym całkiem przyjemne.
Trudmo mi było wybrać, który kadr więc zapodałem dwa :wink:
A kontrastu nie ruszałem, podostrzyłem i wykadrowałem.
Zdecydowanie za ciemno i dla mnie ta niebieskawa dominanta jest wręcz ogromna... ;) :)
Takie były warunki mroźnego porannka, cienne zbocze i to czego nie widać na zdjęciu czyli dwa młodniki po bokach zmusiły mnie do wykorzytania ok. 6-8 m prawie wolnej przestrzeni, którą przebiegł byk.
Nie lubie zbytniej ingerencji przy obróbce zdjęć, tak było w rzeczywistości i nie chce tego zmieniać sztucznie.
I tak szczerze Ci powiem, że nie poprawiłeś tego zdjęcia swoją zaprezentowaną wizją... jak u mnie było "niebieskawo" tak u Cienie widzę kolory tęczy od fioletu po czerwienie...
Chyba że to mój laptop to przepraszam :)
gatewayfl
29-11-2017, 21:19
A każdego powinno ?
Andrzej67
29-11-2017, 23:52
Frogi u mnie "Twój" byk jest fioletowy. Chyba, że to mój komp to przepraszam.
nikoniarz
30-11-2017, 00:04
Dla mnie najlepsza byłaby wersja pomiędzy tą autorską, a tą frogi'ego... Na oryginale zdecydowanie za dużo kontrastu. I jeśli faktycznie tak było z tym kontrastem to warto zadać sobie zasadnicze pytanie- czy obrabiamy by zdjęcie było przyjemne dla oka, czy takie jakie rejestruje aparat. Nie dodanie kontrastu niczego nie zmienia- przy pewnym oświetleniu/warunkach trzeba go niestety ująć. Wersja frogi'ego raczej nie jest fioletowa, aczkolwiek coś mi nie pasuje. Autorska jest zdecydowanie za niebieska. Wolę, tę drugą.
gatewayfl
30-11-2017, 08:42
Dla mnie najlepsza byłaby wersja pomiędzy tą autorską, a tą frogi'ego... Na oryginale zdecydowanie za dużo kontrastu. I jeśli faktycznie tak było z tym kontrastem to warto zadać sobie zasadnicze pytanie- czy obrabiamy by zdjęcie było przyjemne dla oka, czy takie jakie rejestruje aparat. Nie dodanie kontrastu niczego nie zmienia- przy pewnym oświetleniu/warunkach trzeba go niestety ująć. Wersja frogi'ego raczej nie jest fioletowa, aczkolwiek coś mi nie pasuje. Autorska jest zdecydowanie za niebieska. Wolę, tę drugą.
Więc zgodnie z sugestiami starałem się troche poprawić pierwszą wersję, nie wiem czy wyszło na plus:
1653
:roll: Zdecydowanie dobry kierunek, może temperaturę WB bym obniżył teraz o kilka stopni w kierunku niebieskiego.
A ja inaczej, zupełnie inaczej bym to obrobił.
Za zgodą @getewayfl moja wersja.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://s18.postimg.org/8vqlrricp/DSC_2171.jpg)
- - - - kolejny post - - - - - -
Ps. Zapomniałem tylko wyciąć ten cień z dołu ale nie na kadrowaniu się skupiałem. Mogę poprawić jeśli jest taka konieczność w tej chwili zbrakło mi już czasu muszę spadać. Pozdrawiam.
Za zgodą @getewayfl moja wersja.
- - - - kolejny post - - - - - -
Ps. Zapomniałem tylko wyciąć ten cień z dołu ale nie na kadrowaniu się skupiałem. Mogę poprawić jeśli jest taka konieczność w tej chwili zbrakło mi już czasu muszę spadać. Pozdrawiam.
Bardzo ładnie to wygląda moim zdaniem, przyciąć można w każdej chwili ;)