Zobacz pełną wersję : LTE w T-mobile, neostrada czy światłowód?
jasiek52
28-11-2017, 21:27
Mam internet z neostrady biznes. Od jakiegoś czasu raz, dwa razy dziennie trzeba resetować router, bo niektóre strony się nie otwierają. Pani z obsługi stwierdziła, ze przyczyną może być"czarna lista" na której jest mój adres IP (przy neostradzie biznes adres IP jest stały) i poleciła zgłosić na stronie orange, by to naprawiono. Zgłosiłem, ale bez zmian. Kończy mi się umowa i myślę o zmianie. Na mojej ulicy jest światłowód i nad nim się zastanawiam - dostawcą internetu jest firma Uninet. A dziś zadzwoniła kobita z T-Mobile z propozycją LTE, 150 MB bez limitu. Mam dwa telefony w T-Mobile i na nich miałbym też nielimitowany internet. Niby wszystko fajnie, ale czytam w necie opinie, że z tymi prędkościami bywa różnie. Jest jeszcze trzecia opcja, pozostać przy neostradzie, ale zwykłej, gdzie nie jest przypisany stały IP
No i zagwozdka - co wybrać? Będę wdzięczny za wszystkie rady i uwagi, bo sam jestem w temacie mało kumaty:)
robin102
28-11-2017, 22:13
Mam LTE w T-Mobilu od paru lat realne transfery 30-40 MBit. Co prawda ma niedaleko nadajnik na maszcie ich wiec to może mieć znaczenie, bo problemów praktycznie żadnych. 45 zł miesięcznie płacę, za net bez limitów.
Borat1979
28-11-2017, 22:33
Masz możliwość podpięcia netu światłowodem a zastanawiasz się nad Neostradą :?
jasiek52
28-11-2017, 22:42
Napisałem jakie są możliwości - mniej się zastanawiam (bom zielony), a więcej pytam o radę:)
Miałem "zwykłą" Neostradę (u mnie tylko 10Mb/1Mb), mam "zwykłe" LTE od Orange'a
http://www.speedtest.net/my-result/6833255796, jednak gdybym mógł
wybrałbym bez wahania światłowód.
Niestety nie mam takiej możliwości... :(
sokolnik
29-11-2017, 01:10
mam światełko od Orange, na kablu. PC na kablu. Transfery jak umowie - (300/30) - 300mb pobierania i 30mb wysyłania, czasami nawet 45mb wysyłania :) jestem bardzo zadowolony, płacę jakieś 75 zł, WIFI oczywiście jest ale mój PC jest/będzie na kablu dla zachowania stabilności łącza/prędkości.
Nic się nie zacina, zero awarii, użytkuję od lipca/sierpnia jakoś.
Umowa z telefonem. Wszystko gra i buczy a miałem spore obawy :)
właśnie zrobiłem test na speedtest:
3 ping
315 Mbps
35 Mbps
:)
Bierz światłowód. Zero problemów nominalnie mam 500Mbps realnie po kablu 498 :)
jasiek52
29-11-2017, 22:19
dzięki Wam za informacje - stawiam na światłowód:)
Jeśli zamierzasz tylko po kablu to światłowód bajka, tylko z routerem może być problem, bo nie każdy obsłuży taką prędkość. Ja musiałem wymienić, bo stary ścinał wydajność o połowę.
Ja też polecam światłowód, mam i śmiga, miałem też na próbę LTE z plusa, miało być 150MB a było ledwo 8-10. Teraz mam światło 40MB i tyle jest, pora dnia nieważna. I duża stabilność.
Przy LTE problemem jest ilość użytkowników :( w danej chwili. O ile chodził nieźle w nocy, to popołudnia i dni wolne - po prostu zwalniał aż niemiło :( było. Od razu napiszę: mam z Orange 150 bez limitu i z Plusa 150 100G.
Zamieniłem na światłowód Orange 300 i pojawiło się światło - wszystko hula aż miło :).
Tak więc światło to przyszłość; i pomyśleć że jeszcze wcale nie tak dawno był modem 14,4 k i numer dostępowy ;).
Borat1979
30-11-2017, 20:04
Tak więc światło to przyszłość; i pomyśleć że jeszcze wcale nie tak dawno był modem 14,4 k i numer dostępowy ;).
Ten niezapomniany dźwięk :-o
Do tego program Bankrut liczący koszty i odgrywając co 5 minut dźwięk brzęczących monet, bezcenne :razz:
Masz możliwość podpięcia netu światłowodem a zastanawiasz się nad Neostradą :?
Dokładnie tak.
Zdecydowanie polecam światłowód... Stabilność, szybkość nie do pobicia.
Mam LTE w TMobile i jak można się domyślić wszystko zależy od ilości zalogowanych użytkowników i zasięgu. W Warszawie mam średnio kilka-kilkanaście megabitów. Przy bardzo dobrym zasięgu modemu. Bardzo sporadycznie ok 20 Mbit. 100 miałem tylko w metrze o 5 rano - kiedy prawie nie było ludzi.