PDA

Zobacz pełną wersję : Czy ktoś się tutaj lubuje w literaturze pięknej rosyjskiej?

spiritus
27-11-2017, 18:59
Witajcie

Chciałbym kupić prezent pewnej dziewczynie, uwielbia rosyjski, muzykę klasyczną itp itd... taka dama :D Szukam czegoś z literatury Tołstoja/Puszkina jednak tego nie ogarniam do końca... ktoś dopomoże jaką pozycję warto zakupić? Książka musi być oczywiście w języku rosyjskim :)

Ligo
27-11-2017, 19:22
"Archipelag GUŁAG" Sołżenicyna. Ale nie jestem pewien, czy akurat to było wydane po rosyjsku.

czarny75
27-11-2017, 19:59
http://allegro.pl/gracz-fiodor-dostojewski-po-rosyjsku-i7057343420.html

W oryginale to TYLKO Dostojewski. Swietne studium uzależnienia..Sam autor był zresztą uzależniony od hazardu :) Na marginesie jeden z bohaterów Jerzego Pilcha(zapamiętały rusofil) wybiera tylko te agencje towarzyskie w których pracują Rosjanki i każe sobie czytać Dostojewskiego w orginale...Wot perwersja:)

spiritus
27-11-2017, 21:05
"Archipelag GUŁAG" Sołżenicyna. Ale nie jestem pewien, czy akurat to było wydane po rosyjsku.

Wiem, że to dobra książka ale jednak dla niej za mocna...

Kojocisko
27-11-2017, 23:17
Oczywiście Doktor Żiwago Pasternaka w oryginale. Lub poezję Achmatowej lub Jesienina. A może coś Izaaca Babla? Np. Opowiadania odeskie, bo konarmia dla damy może być zbyt....trywialna?

cz4rnuch
28-11-2017, 00:03
Podobno, bo nie znam rosyjskiego, "Mistrz i Małgorzata" mocno zyskuje w oryginale. A gdyby ta pewna dziewczyna potrzebowała odskoczni od tej całej klasyki to polecam Wiktora Pielewina i jego zwariowane książki, np. "Mały palec Buddy" albo "Życie owadów".

Umbra
28-11-2017, 02:31
Ponoć ruscy napisali kilka dobrych książek science fiction.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Piknik_na_skraju_drogi

Choć sam nie czytałem, ale sam Lem miał bodajże o nich dobre zdanie (albo o Strugackich, nie pamiętam).

Te powyższe książki to każdy zna ze szkoły, więc nie wiem, czy to taki dobry pomysł. A poza tym to cienizna. :P

Nippon
28-11-2017, 11:30
Czytałem "Piknik na skraju drogi", ciekawe science fiction w starym stylu. To koniecznie musi być rosyjska klasyka? Bo np. Swiatłana Aleksijewicz pisze świetne książki w języku rosyjskim (chociaż jest Białorusinką), np. "Czarnobylska modlitwa". A jeśli "Archipelag gułag" jest za mocny, to może coś z Dostojewskiego, dajmy na to "Wspomnienia z domu umarłych"? Z tym, że to też nie jest lekka lektura :)

sufenta
28-11-2017, 12:05
Jesli dama lubi rosyjska literature to powinna miec Dostojewskiego, Tolstoja, Pasternaka, Gogola i Czechowa przeczytanych. Propozycja kolegi cz4rnuch (Pelewin) jest rewelacyjna! Moja to "Ognisty aniol" Walerego Brjusowa- poza wartoscia stricte litercka (subiektywna ocena)- mistrzowsko oddane realia epoki (zdaniem krytykow).