PDA

Zobacz pełną wersję : Quadralite Stroboss 60 Evo siatka na zdjęciach

vego07
27-11-2017, 15:43
Witam zamieniłem yn na quadralite stroboss 60 Evo i mam teraz BIG problem, na nikon d750, otóż praktycznie na każdym zdjęciu mam siatkę af ?jest to problem uniemożliwiają użytkowanie tej lampy czy ktoś z Was ma podobny problem za zwykłej 60tce

vego07
27-11-2017, 19:31
Problem nie został rozwiązany żadna zmiana ustawień w nikonie d750 czy w lampi nie przynosi rezultatu nie pomogła też zmiana oprogramowania, w Quadralite są bezradni na tą przypadłość, nie wiem jak lampa zachowuje się na innych nikonach ale pewno podobnie! tak, ze jak na dzień dzisiejszy odradzam zakupu reporterek Godox'a - Quadralite

markB
28-11-2017, 18:15
A co to takiego siatka AF? Chodzi o te prostokąciki widoczne w wizjerze?

r_m
28-11-2017, 20:08
Wspomaganie AF z lampy nie wyłącza się podczas naświetlania klatki, na zrobionym zdjęciu masz widoczny czerwony wzorek wyświetlany przez lampę.

vego07
28-11-2017, 23:25
dokładnie r_m az dziwi mnie to, ze nikt jeszcze o tym nie napisał chyba, ze kiepsko szukałem

r_m
28-11-2017, 23:52
O ile to ta sama lampa, to pisali https://www.dpreview.com/forums/thread/4035549

vego07
29-11-2017, 00:44
tak tak Godox V860II jest to nowy Stroboss 60 EVO a Godox 685 to to samo co zwykła Stroboss 60 i tak się jeszcze zastanawia czy w zwykłych S60 użytkownicy tez mają taki problem, patrząc na opis tych lamp wydaje się ze różnią ich tylko źródło zasilania.

Cichy
29-11-2017, 10:12
Jeśli chodzi o Strobossa 60N to pierwsze słyszę, ale widocznie jest to do sprawdzenia. Ja w Canonie nie mam w ogóle siatki, bo się nie wyświetla w nowych Canonach :) (mówię o wersji 60c).

vego07
29-11-2017, 22:21
lampę już oddałem z żalem bo jeśli chodzi o wydajność aku to bije czarne Eneloopy na głowę, oczywiście wcześniej dzwoniłem do quadralite by sie upewnić czy aby nie trafiła mi sie jakaś felerna sztuki, lecz oni tylko potwierdzili ze tak sie dzieje z d750 nie miałem okazji przetestować z innymi nikonami z braku czasu ale podejrzewam ze będzie tak samo, pewności nie mam.... co do aktualizacji to wątpię by coś sie zmieniło skoro godox do tej pory nie rozwiązał problemu

kornikbp
30-11-2017, 08:40
Zwykły stroboss60 też kiedyś podarował mi taką dekorację na zdjęciu :) w sumie to na kilku zdjęciach. Nie wiem co było przyczyną, ale na dzień dzisiejszy problem nie występuje.
czy mówiąc o wydajności masz też na myśli dużo szybsze ładowanie kondensatora?

vego07
30-11-2017, 17:14
kornikbp jakie body używasz ? tak ładowanie jest błyskawiczne :)

kornikbp
30-11-2017, 23:29
d750 problem wystąpił kilka razy, po przesiadce na d5 nie zdarzyło mi się jeszcze(kilka wesel już za nami).
to super, zastanawiam się nad tym quadralajtem :) strobossy nie zawsze wyrabiają z ładowaniem kondensatora przy klepaniu np zdjęć z błogosławieństwa pary młodej

vego07
02-02-2018, 21:37
Pozwolę sobie odświeżyć temat, poprzednią lampę oczywiście zwróciłem do sklepu, w ostatnich dniach zaciekawiłem się nowymi aktualizacjami na stronie godoxa, postanowiłem zaryzykować i kupić ponownie lampę Strobossa evo
Od razu przystąpiłem do testów, wpierw bez aktualizacji kilka szybkich zdjęć i co nowa lampa inny sklep, ale siatka dale wyskakuje na praktycznie co drugim zdjęciu, ok wiec przechodzę do aktualizacji strona godox download V860IIN V1.6 2017/12/01 V860II for Nikon Camera
i ja było tak jest dalej, siatka na zdjęciach
4362

rpromin
06-02-2018, 00:24
U mnie problem pojawił się na 5 zdjęciach na 1000 tez na d750 tyle ze wspomaganie miałem z navigatora x, co nie zmienia faktu ze to straszna lipa. Ogólnie da się tego unikać jeśli pozwolisz złapać ostrość i z minimalnym opóźnieniem wciśniesz spust migawki. Wspomaganie się wtedy wyłącza wystarczająco wczesnie.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

dawid1107
13-02-2018, 01:08
"Siatka AF" przestaje się pokazywać na zdjęciach przy czasie od 1/250. sprawdzone na D750. Przykre to, że producent ma nas gdzieś. Tym bardziej, że kupiłem 5 sztuk lamp. Kraków rozkłada ręce, a właściwie nie odpisuje, a jeśli już robi z ludzi idiotów. Niestety przy klapnięciu 1/160 czy 1/200 AF jest na niemalże każdym zdjęciu (synchro na 1 kurtynę + dobrze zamocowana stopka).

P.S. Punkty AF przy obiektywie 50mm ledwo kwalifikują się do wspomagania grupy centralnych punktów AF... DRAMAT. Wspomaganie w tej lampie nie działa w tym zestawieniu (zależnie od fotografowanego obiektu. Oczywiście dla 85mm już nawet nie wspominam.

Olałem gwarancję jednej lampy i podważyłem czerwone szkiełko (plastik w 5 miejscach jest chwycony na zaczep). Plomba nienaruszona, bo nie rozbierałem lampy oczywiście, natomiast w środku mamy laser i dalej:

1. Podważamy go lekko aby dysza wysunęła się około 5mm z uchwytu.
2. Pod laser w górnej części (od strony palnika) położyłem centymetrowy kawałek dosyć cienkiego sznurka jutowego (około milimetra).
3. Wcisnąłem laser na swoje miejsce.

Dalej były próby bez szkiełka oraz ewentualne dociśnięcie głowicy lasera do tego "koszyczka" - uchwytu. Sznurek ładnie się poddaje i głowica lasera zmienia kąt świecenia o kilka stopni w stronę obiektywu. Efekt jest bardzo bardzo zadowalający. W końcu można korzystać w 100% ze wspomagania AF oczywiście od 1/250.

Mam nadzieję, że to Wam choć trochę znieczuli kiepską sytuację w posiadaniu tych lamp.

Pozdro,

DejwiD

Umbra
13-02-2018, 01:26
A ja tylko dodam, że mam lampy studyjne tej firmy (Move 300) i od jednej oderwał się uchwyt, a z drugiej wylatują śrubki, których nie da się przykręcić z powrotem, bo gwint jest krótki, a w lampie praktycznie nie istnieje.

josephebeloki
17-02-2019, 22:29
A jaka jest różnica pomiędzy wersja 60 a 60evo prócz akumulatora?

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

tomaszkowal
18-02-2019, 17:14
Witam. Może ktoś miał podobne problemy i pomoże mi w ich rozwiązaniu. Kilka dni temu zakupiłem lampę Quadraliote Stroboss 60 EVO Nikon oraz wyzwalacz Quadralite Navigator X2 Nikon. Wyzwalacz podpiąłem podm Nikon D750 i zdalnie wyzwalałem powyższą lampę. Wykonałem około 100 błysków testowych w ciągu kilku dni. Na wyświetlaczu LCD lampy w dolnej jego części pokazały się przepalenia widoczne pod pewnym kątem. Drugim Problemem jest to, że wyzwalacz Quadralite Navigator X2, który przy włączonym AF wspomaganiu autofocusa w gorszych warunkach oświetleniowych nie wyłącza siatki podświetlającej przed czasem wykonania zdjęcia i ta siatka widoczna jest na zdjęciach.

josephebeloki
18-02-2019, 19:23
Witam. Może ktoś miał podobne problemy i pomoże mi w ich rozwiązaniu. Kilka dni temu zakupiłem lampę Quadraliote Stroboss 60 EVO Nikon oraz wyzwalacz Quadralite Navigator X2 Nikon. Wyzwalacz podpiąłem podm Nikon D750 i zdalnie wyzwalałem powyższą lampę. Wykonałem około 100 błysków testowych w ciągu kilku dni. Na wyświetlaczu LCD lampy w dolnej jego części pokazały się przepalenia widoczne pod pewnym kątem. Drugim Problemem jest to, że wyzwalacz Quadralite Navigator X2, który przy włączonym AF wspomaganiu autofocusa w gorszych warunkach oświetleniowych nie wyłącza siatki podświetlającej przed czasem wykonania zdjęcia i ta siatka widoczna jest na zdjęciach.

Jeśli chodzi o AF to producent już problem rozwiązał, podają nową aktualizacje i jest ok.