PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsza zewnetrzna lampa do Nikona D3

pawelszuszu
27-11-2017, 00:20
Szanowni, szukam pierwszej zewnętrznej lampy błyskowej do pełnoklatkowca Nikona d3.

Budżet 300zł, najlepiej z wyświetlaczem.

Zastanawiam się nad Speedlight Sb -600

Proszę o jakieś propozycje linki...

madebyzosiek
27-11-2017, 00:47
Ja bym się bał kupić SB600 za 300 zł... Raczej poczekaj i dozbieraj coś, jakieś 200 zł przynajmniej...

kurczeblade
27-11-2017, 00:49
Aparat pro a lampa za 300 zł... No nie ma co ;)

Ligo
27-11-2017, 00:57
No właśnie, trzy stówki jest dobre na SB26, albo SB28, ale do takiej puszki wypadałoby dokupić coś generacyjnie dopasowanego.

pawelszuszu
27-11-2017, 08:11
No właśnie, trzy stówki jest dobre na SB26, albo SB28, ale do takiej puszki wypadałoby dokupić coś generacyjnie dopasowanego.

właśnie, a jaka jest różnica miedzy sb 28 a sb 600?

co to za nazewnictwo?

czym się różnią?

- - - - kolejny post - - - - - -

Aparat pro a lampa za 300 zł... No nie ma co ;)
przestań się mazać, takie porady nie są mile widziane.

madebyzosiek
27-11-2017, 08:15
właśnie, a jaka jest różnica miedzy sb 28 a sb 600?

co to za nazewnictwo?

czym się różnią?

Oj... No tym, że jedna ma TTLa, a druga iTTLa... A prościej, jedna (SB600) będzie błyskać z Twoim D3, a druga (SB28) błyskała sobie z takim F100 na przykład... Z Twoim D3 też by błyskała, tylko w manualu... Proponuję się zabrać za naukę różnych podstaw ;)

pawelszuszu
27-11-2017, 08:22
no wlasnie dopiero zaczynam z lampa.

Gdzie takie podtsawy ?

Czy są na forum jakieś Faq o modelach lamp nikona i info?

kurczeblade
27-11-2017, 09:21
Napisz do jakiego zastosowania kupiłeś D3 ? Lampa do czego ma być konkretnie ? Nie znamy Twoich oczekiwań,więc ciężko cokolwiek doradzić. Nikt Ci tu przecież nie będzie opisywał takich podstaw jak instrukcja obsługi i funkcji sprzętu fotograficznego. Które są tak obszernie dostępne w sieci że wystarczy wyciągnąć rękę samemu Każdy widząc że masz profesjonalny aparat bierze pod uwagę że znasz takie podstawy jakimi są opcje w lampach. Za 300 zł nie znajdziesz sensownej lampy. Jak Ci zależy na dobrej automatyce i "pełnosprawnej" lampie która będzie dobrze współpracować z D3 przy tym majac odpowiednią moc, a nie masz na nową SB to szukaj jakiegoś Metza. Najmocniejsza Metza kosztuje około 1500zł. Ale nikt za Ciebie nie będzie wiedział czy potrzebujesz aż takiej lampy, ale skoro używasz D3 to pewnie tak. Przy D3 raczej skłaniałbym się na minimum SB 910. Inne lampy to chińskie zamienniki, są dobre, ale warto mieć jedną sprawdzona lampę, ja chińskie zamienniki raczej kupuje jako kolejne lampy, mając zawsze jednak sprawdzona jako główną, jest to SB 910 lub jakaś Metza.

pawelszuszu
27-11-2017, 09:28
Napisz do jakiego zastosowania kupiłeś D3 ? Lampa do czego ma być konkretnie ? Nie znamy Twoich oczekiwań,więc ciężko cokolwiek doradzić. Nikt Ci tu przecież nie będzie opisywał takich podstaw jak instrukcja obsługi i funkcji sprzętu fotograficznego. Każdy widząc że masz profesjonalny aparat bierze pod uwagę że znasz takie podstawy jakimi są opcje w lampach.
Jestem podróżnikiem, często robie zdjęcia z wypraw i krajobrazów.
Generalnie lampa będzie używana sporadycznie.
Dziewczyna teraz będzie potrzebowała lustra do zrobienia zdjęć w kościele - to jednorazowy wypad.

Dlatego nie chce szaleć z cena i wydatkami związanych z lampą bo będzie uzywana bardzo rzadko.

nikoniarz
27-11-2017, 09:30
W takim wypadku kup YN-568EX. Nową. Trochę ponad budżet ale stosunkowo małe ograniczenia dyktuje.

pawelszuszu
27-11-2017, 09:30
BTW. Pożyczyłem kiedyś od szefa lampy SB 600 na wesele kumpla i była bardzo fajna, dlatego celują w nią, ale jeśli ktoś ma inne doświadczenia to chętnie wysłucham.

kurczeblade
27-11-2017, 09:32
Do zrobienia zdjęć kościoła nie potrzebujesz lampy ;) chyba że mówimy o ślubie ;)

pawelszuszu
27-11-2017, 09:37
Do zrobienia zdjęć kościoła nie potrzebujesz lampy ;) chyba że mówimy o ślubie ;)

oj no oczywiście że chodziło mi o ślub ;)
Nie mniej właśnie na takie jednorazowe wypady potrzebna mi lampa powiedzmy użyta raz na miesiąc.

kurczeblade
27-11-2017, 09:55
Jeśli do ślubów to na Twoim miejscu raczej szukałabym takiego SB 910 SB 800. Raz na miesiąc to całkiem częste używane lampy, kupisz jakiegoś YN a później gdzieś sobie porównasz taka SB i tak bedziesz chciał wymienić na SB. Ja przechodziłem i lampy YN i inne chińskie. Mając SB 910 o w sumie jakiegoś Metza, do YN nie wróciłbym i innych zamienników.. Postaraj się wypożyczyć może na ten jeden raz lampę a później z dziewczyną uzbierać na coś lepszego. Lampa w fotografii to tylko kropla w morzu wydatków fotograficznych, ale często lampa to podstawa przy zdjeciach ślubnych to obowiązkowa rzecz.

madebyzosiek
27-11-2017, 11:26
Zastanawia mnie jaki był cel wydania niemałych pieniędzy na D3, skoro brakuje takich podstaw... Przecież w cenie D3 byłby D610, który dla amatora pod każdym względem byłby lepszy... No ale nie ważne.
Jeżeli lampa ma być jakakolwiek, to Yongnuo jest chyba najpewniejszym chinolem i w kwocie do 500 zł możesz coś kupić. Jak chcesz poręczna, niezawodną i dobrą SB, to szukaj SB800. Jak chcesz bardzo dobrej, wygodnej w sterowaniu, ale trochę większej, to SB910, choć tu poniżej 1000 nic nie znajdziesz. Ale Ty masz spore braki wiedzy o podstawach i warto od tego zacząć...

kurczeblade
27-11-2017, 12:43
YN jest spoko, ale mając YN i korzystając równocześnie z SB 910 to YN to jakaś dla mnie masakra! szczególnie że pracując na dwóch aparatach SB ma dokładniejszy pomiar światła i automatyka, w YN tego się nie widzi dopóki się używa jej jako jedynej lampy, ale jak się już weźmie w tym samym czasie taką sabine to YN zachowuje się zupełnie inaczej, zupełnie inaczej naświetla, trzeba robić korekcje błysku. Dlatego ja chińczyków używam jako zapas, bo są dobre ale nie są tak precyzyjne i wygodne jak SB ...

Zastanawia mnie jaki był cel wydania niemałych pieniędzy na D3, skoro brakuje takich podstaw... Przecież w cenie D3 byłby D610, który dla amatora pod każdym względem byłby lepszy...

Też tak pomyślałem, ale w sumie nie chciałem już komentować, bo znów ktoś uznałby że jestem "niemiły" :D tym bardziej że D3 do fotografii podróżniczej i amatorskiej to średnia sprawa. :D Druga sprawa, jak ktoś ogarnia błysk, to spokojnie na ślubie nawet manualną lampą sobie poradzi. Ja na początku mojej przygody ślubnej, latałem z manualną lampą, no było trochę upierdliwe bo trzeba było ciągle przestawiać moc, ale ogarniało się spokojnie ... :)

Mam jako drugą lampę Metz 52 - dobra lampa i mocna. Na allegro wisi używana w w bdb stanie za 600zł ;)

r_m
27-11-2017, 15:11
Zastanawia mnie jaki był cel wydania niemałych pieniędzy na D3, skoro brakuje takich podstaw...

Off-topic: ja tam nikomu do kieszeni wolę nie zaglądać. Jesteś pewien, że to było kupione za niemałe pieniądze? Może otrzymane w prezencie, a "darowanemu..."

madebyzosiek
27-11-2017, 16:18
Off-topic: ja tam nikomu do kieszeni wolę nie zaglądać. Jesteś pewien, że to było kupione za niemałe pieniądze? Może otrzymane w prezencie, a "darowanemu..."

Kurcze... Czemu ja nie dostaję takich prezentów ;)

Zom53
27-11-2017, 17:56
Za moimi przedmówcami uważam ,że najlepsza byłby tu używka SB-800. Można znaleźć już za 500 do 600 zł w bardzo dobrym stanie. Lampa mocna i niezawodna. Kupiona oczywiście od amatora.

User1
28-11-2017, 00:21
Sam amatorsko używam D3 z SB-28/SB-24, lampa ma swoją automatykę, ręcznie trzeba wprowadzić czułość, przysłonę i zoom, nie jest to zbyt wygodne(chyba że lubisz wszystko manualnie ustawiać w aparacie i lampie). Sporo zdjęć trzeba poprawiać +- 0.5EV, jak zrobię 30 zdjęć manualnym obiektywem u cioci na imieninach dla fanu to się poprawi i jest z grubsza dobrze, ale sam planuje SB-800 w przyszłości. Za to SB-28/24 z analogami super, pełna współpraca.

Ligo
28-11-2017, 06:36
lampa ma swoją automatykę, ręcznie trzeba wprowadzić czułość, przysłonę i zoom, nie jest to zbyt wygodne
Wygodne, niewygodne... I tak trzeba to wprowadzić, żeby mieć kontrolę nad kadrem, zresztą w TTL-u nie inaczej. Jedyny ból, to brak zoomowania palnika lampy. Ale mnie się podoba, bo trzeba od czasu do czasu uruchomić szare komórki.;-)

Ja tam nigdy nie narzekałem na naświetlanie w trybie A w starszych SB, a często preferowałem go względem TTL, ponieważ nie było w nim przedbłysku, który często powodował zmrużenie oczu osoby fotografowanej i jednak dawał opóźnienie, czyli chwile umykały.

User1
28-11-2017, 13:13
Wygodne, niewygodne... I tak trzeba to wprowadzić, żeby mieć kontrolę nad kadrem, zresztą w TTL-u nie inaczej. Jedyny ból, to brak zoomowania palnika lampy. Ale mnie się podoba, bo trzeba od czasu do czasu uruchomić szare komórki.;-)

Z F90x zoom, przysłona, czułość ustawia się automatycznie, z cyfrowymi muszę to ręcznie ustawiać, ale przez Ciebie mam wątpliwości czy potrzebuje SB-700/SB-800.