Zobacz pełną wersję : Pentacon 50/1.8 do Nikona D3300
Ania1985
26-11-2017, 16:34
Cześć ludziska,
mam Nikona D3300. Kolega zaproponował, że odsprzeda mi tanio obiektyw Pentacon 50/1.8 z mocowaniem M42. Zastanawiałam się, czy jeżeli zakupię taki adapter http://allegro.pl/adapter-m42-canon-nikon-sony-minolta-przejsciowka-i6898315537.html to wszystko będzie w pełni kompatybilne?
jacek dr
26-11-2017, 16:45
Tak ,z adapterem z soczewką bedziesz miał ostrzenie na nieskończoność , wiesz ze jakośc siada i trzeba przymykać przysłonę.? Nie jestem pewien ale z d3300 nie bedziesz miał pomiaru światła.
Ania1985
26-11-2017, 16:47
Nie zależy na ostrzeniu w nieskończoność. Będzie używany tylko do fotografowania zbliżonych obiektów i postaci - statycznie. Czy taki adapterek za 15 zł będzie wystarczający, aby podpiąć obiektyw i robić fotki?
Akurat z tym adapterem, który wskazałaś na allegro, niewiele będzie kompatybilne. Trzeba ostrzyć ręcznie, czasy dobierać "na oko", no i nie będzie ostrzył na nieskończoność. Tym niemniej do zdjęć np. kwiatków może być fajna zabawa, pytanie za jaką cenę, może na początek coś tańszego?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=143431
Ania1985
26-11-2017, 17:03
poste, zależy mi na tym aby ostrzyć i zmieniać przysłonę ręcznie. Obiektyw który proponuje kolega to http://allegro.pl/obiektyw-pentacon-1-8-50-adapter-m42-sony-e-i7064800481.html#thumb/1 sprzeda mi go za 50 zł, tylko nie wiem jaki adapter kupić, aby było jak najtaniej.
To tania rzecz z tego co widzę.
Nic nie będzie kompatybilne poza tym, że założysz fizycznie obiektyw na aparat. Jak szybko kupisz tego Pentacona, jeszcze szybciej sprzedasz. Ale to nie będzie wina obiektywu.
Ania1985
26-11-2017, 17:11
Ligo, miałam przyjemność korzystać z niego chwilę pod Sony A6000 - też zwykły adapter bez soczewki i elektroniki. Przysłona i ostrzenie ręczne, bardzo fajne zdjęcia kwiatów można było robić. Będzie działał tak samo jak w alfie?
Bo właśnie A6000 jest "dedykowany" pod takie obiektywy, ale nigdy D3300.
Ania1985
26-11-2017, 17:21
Rozumiem. W takim razie odpuszczę. Szkoda 70 zł :(
greku792
26-11-2017, 18:26
Ja z d3300 Helios na m42 i foty wychodzą super. Oczywiście wszystko manualnie, i nie tylko zdjęcia kwiatków ale również portrety bardzo fajnie wychodzą. Moim zdaniem pisanie że z d3300 takie obiektyw są " niekompatybilne" to bzdura. Za 50zł moim zdaniem warto nawet gdyby to miało być tylko do zabawy i kwiatków, a po zastosowaniu pierscieni posrednich fajna zabawa w makro.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
jacek dr
26-11-2017, 19:44
Z adapterem bez soczewki bedzie max ostrzenie do ok.2 m,takze jesli nie potrzebujesz niekonczonosci,wystarczy wtedy najtańszy adpter m42.
Tanio kolega sprzedaje, choć trochę porysowany, myślę, że warto samej się przekonać. Będzie działać tak, na obiektywie ustawiasz przysłonę*, w aparacie stałe ISO i metodą prób i błędów dobierasz czas. Da się, ale czy to wygodne? Ostrość będzie na 2m maksymalnie (nie miałem konkretnie tego szkła)? Tak, że portret to bardzo wąski, o całej sylwetce raczej zapomnij. Ale do kwiatków, roślin, zabaw z GO i bokehem można próbować.
*Nie widzę, czy obiektyw ma przełącznik umożliwiający ręczną zmianę przysłony, być może trzeba wybrać adapter z kołnierzem blokującym popychacz przysłony lub założyć, że wszystkie zdjęcia będą na f1.8. Trzeba sprawdzić, nie miałem tego modelu.
Moim zdaniem pisanie że z d3300 takie obiektyw są " niekompatybilne" to bzdura.
Bzdura, powiadasz? To poproszę o krótkie wyjaśnienie, w którym miejscu obiektyw M42 jest kompatybilny z aparatem Nikon D3300? Oczywiście oprócz samej możliwości podpięcia go za pomocą adapteru.
greku792
27-11-2017, 07:47
Skoro idzie go podpiąć nawet za pomocą adaptera to już w tym momencie jest "kompatybilny".
madebyzosiek
27-11-2017, 08:02
Skoro idzie go podpiąć nawet za pomocą adaptera to już w tym momencie jest "kompatybilny".
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu TapatalkaTak samo kompatybilne będzie koło od malucha przykręcone, nawet przez adapter, do takiego Land Rovera Discovery...
Tak samo kompatybilne będzie koło od malucha przykręcone, nawet przez adapter, do takiego Land Rovera Discovery...
Jako użytkownik Landa mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że koło od Malucha nie będzie pasowało do Landa - nie zmieści się na tarczę, a zamocowane przez adapter zmieniający ET - wyjdzie poza obrys auta :)
Co do głównego tematu - da się używać od bidy manuala z D3xxx ale jest to na prawdę karkołomne
madebyzosiek
27-11-2017, 10:49
Co do głównego tematu - da się używać od bidy manuala z D3xxx ale jest to na prawdę karkołomne
No właśnie... Można powiedzieć, że Pentacon jest użyteczny, ale z pewnością kompatybilny jest z moją Prakticą MTL 50 :)
greku792
28-11-2017, 16:57
Skoro A6000 jest dedykowany pod takie obiektyw to po co przejściówka tak samo jak w d3300, czyli sam sobie zaprzeczasz. Jak to dobrze napisał madebyzosiek dedykowany to ten Pentacol jest do Praktica MTL 50.
Rozróżniasz słowo dedykowany od "dedykowany" w cudzysłowiu, dodatkowo w odniesieniu do aparatu, nie obiektywu? Widzę, że trzeba tłumaczyć ręcznie, ale... już mi się nie chce.