Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Madzia
simmon22
25-11-2017, 18:13
Nikon D750 + 85 1.8 - sprzęt mam od niedawna...
Wskazówki wskazane.
Iso 5000 to nie jest dobra idea przy braku światła... dodatkowo taka agresywna masakracja obróbką:
Exposure 2012 : +0.71
Contrast 2012 : -19
Highlights 2012 : -12
Shadows 2012 : +79
Whites 2012 : +21
Blacks 2012 : -10
Clarity 2012 : +40
Sharpness : 86
zrobiła z tego zdjęcia kiszkę kompletną...
Nie lepiej było przejść na manual, obniżyć iso, wydłużyć czas ekspozycji... przysłonę ustawić na 1.8 albo 2.0 np?
Za przedmówcą: ISO5000 do portretu nie jest najlepszym rozwiązaniem.
A poza tym nienajlepsze kadrowanie: góra głowy brzydko uciachana, a dodatkowo przeszkadza mi włos przechodzacy przez lewe oko modelki.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
A tak się zastanawiam, czy to ISO 5000 nie było świadome w celu uzyskania szumu... Ale może nie.
madebyzosiek
25-11-2017, 21:32
Niestety trzeba poprzeć przedmówców... Zdjęcie zabite kadrowaniem, za wysokim iso i fatalną obróbką...
nikoniarz
25-11-2017, 21:56
Coś mi tu nie pasuje- szum przy takim ISO z D750 powinien praktycznie zniknąć przy resize do publikowanej rozdzielczości...
nikoniarz. Weź pod uwagę, że to zdjęcie oprócz iso5000 jest też mocno wyciągnięte. Patrz na post frogiego.
Coś mi tu nie pasuje- szum przy takim ISO z D750 powinien praktycznie zniknąć przy resize do publikowanej rozdzielczości...
Biorąc pod uwagę to co było zrobione poza tym iso przy obróbce, to nic niezwykłego w tym nie ma że nawet po zmniejszeniu wyszło to co wyszło...
simmon22
25-11-2017, 22:15
Dziękuję za wskazówki - oczywiście wezmę je pod uwagę.
Xavier80
25-11-2017, 22:22
Dziękuję za wskazówki - oczywiście wezmę je pod uwagę.
A skąd pomysł na takie iso? Światło z okna, nawet fajne, miękkie i do tego chyba całkiem sporo go było. Miałeś ustawione auto iso i jakiś bardzo krótki czas? Bo nie zakładam abyś użył tej wartości świadomie.
simmon22
25-11-2017, 22:34
Auto ISO + 1/320 + f/4.5. We wcześniejszym aparacie nie miałem automatycznego ISO, wiec też od niedawna testuję tą opcję... lekcja na przyszłość - manualne niskie ISO, przysłona 1,8-2,2 i dobrać odpowiedni czas naświetlania + nieagresywny obróbka :)
Przy AutoISO też możesz ustawić sensowny "sufit" :)
Xavier80
25-11-2017, 22:51
Auto ISO + 1/320 + f/4.5. We wcześniejszym aparacie nie miałem automatycznego ISO, wiec też od niedawna testuję tą opcję... lekcja na przyszłość - manualne niskie ISO, przysłona 1,8-2,2 i dobrać odpowiedni czas naświetlania + nieagresywny obróbka :)
Czyli tak jak myślałem, auto iso przy tego typu stałych i przewidywalnych warunkach jest kompletnie pozbawione sensu. Jak chcesz potestować to lepiej na jakiejś imprezie rodzinnej w zmiennych warunkach i tak jak kolega mówił z ogranicznikiem ( dla D750 spokojnie możesz ustawić 5000 )
Nie przesadzajcie z tym ISO. Fakt, mógł 3200 albo 1600. Ale ... miałem kolegę, który w dobrych warunkach oświetleniowych podnosił ISO by spadł mu kontrast. Lubił 1600 - 3200, choć bywało, że miał czas .. 1/8000s. To, że w portrecie jest miękko to nie jest wielka wada. D750 ma dobre wysokie ISO.
Tu zawiniła obróbka.
Poza aspektami technicznymi to moim zdanie m dzieci powinny się na portretach uśmiechać, chyba że celowo mają być smutne lub nijakie to ok. Tutaj jest standardowy portret więc uśmiech wskazany, ba, nawet szczery śmiech.
themadablues
27-11-2017, 16:44
Iso 5000 to nie jest dobra idea przy braku światła... dodatkowo taka agresywna masakracja obróbką:
Exposure 2012 : +0.71
Contrast 2012 : -19
Highlights 2012 : -12
Shadows 2012 : +79
Whites 2012 : +21
Blacks 2012 : -10
Clarity 2012 : +40
Sharpness : 86
zrobiła z tego zdjęcia kiszkę kompletną...
Nie lepiej było przejść na manual, obniżyć iso, wydłużyć czas ekspozycji... przysłonę ustawić na 1.8 albo 2.0 np?
Poza sharpness i clarity to w sumie normalne kombinacje chyba.
sprzęt mam od niedawna...
Wskazówki wskazane.
widać ze masz od niedawna. Sugerowałbym od przeczytania instrukcji do aparatu kilka razy. Potem obejrzał kilkanaście godzin tutoriali w temacie obróbki, kadrowania zdjęć portretowych. wrocił na forum za kilka miesięcy :) Powinno być zdecydowanie lepiej. wtedy.
Super podejście do nowych osób.
Naucz się i wróć za kilka miesięcy.
Na pewno wróci.
Niestety bardzo słuszne spostrzeżenie, efekt jest taki że aż strach zdjęcia wrzucać.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Tym bardziej, że może to zdjęcie jest źle technicznie zrobione, może szum i zmasakrowane obróbką, może kadrowanie dalekie od ideału i można było inaczej przyciąć, może... Ja na portretach się nie znam, ale mam wrażenie że w tych technicznych aspektach zgubiło się coś co jednak jest w tym zdjęciu. Mnie przypomina to spojrzenie afgańskiej dziewczyny ze zdjęcia Steva McCurry'ego i w oczach jest jakieś takie pytanie czy wątpliwość.
merkator
27-11-2017, 21:49
Tym bardziej, że może to zdjęcie jest źle technicznie zrobione, może szum i zmasakrowane obróbką, może kadrowanie dalekie od ideału i można było inaczej przyciąć, może... Ja na portretach się nie znam, ale mam wrażenie że w tych technicznych aspektach zgubiło się coś co jednak jest w tym zdjęciu. Mnie przypomina to spojrzenie afgańskiej dziewczyny ze zdjęcia Steva McCurry'ego i w oczach jest jakieś takie pytanie czy wątpliwość.
Technicznie źle zrobione ? Może i tak, ale każdy zaczynał od jakiegoś poziomu, ważne by się wspinać !!!
Nie znasz się na portretach ? To poczytaj, np. Bryan Peterson "Fotografia portretowa bez tajemnic"
Chcesz robić portrety ? To rób, eksperymentuj. A czasem zerknij na prace najlepszych, np. Jake Olson, Bill Gekas, Adrian Murray, ... Zainspirowany ?
modelka fajna, kadr ok, parametry wszystko zabiły
simmon22
30-01-2018, 21:33
Poniżej to samo zdjęcie tylko z inną obróbką...
4211
Od razu milsze dla oka! To co na pierwszym rzuciło mi się w oczy to włoski, które wydają się takie ostre, ale i matowe, nierzeczywiste. Wydaje mi się, że to przez kombinację sharpness/clarity. W drugiej wersji może jednak trochę mniej czerni po bokach (jeśli to winieta, to może słabsza doda zdjęcia lekkości). :)