PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Rawka

<| MICHAŁ |>
24-11-2017, 21:54
Hej,

Po kilku latach postanowiłem ponownie coś wrzucić.
Z dzisiejszego łazikowania nad Rawką w okolicy Kamionu.

1
1421

2
1416

3
1417

4
1418

5
1419

6
1420

MK_2
24-11-2017, 23:35
Wszystkie są w "moim" klimacie nadbużańskich plenerów. W szczególności 5 jest najmilsza dla mojego oka.

Sebastianito
25-11-2017, 11:11
Powiem szczerze, że jestem pod wrażeniem jak opanowałeś światło (nawet na ostatnim) wszystko bardzo przyjemne dla oka. Nie wiem czy używałes filtrów czy poprostu ładna obróbka w programie. Niemniej jednak... bardzo się podoba. Dla siebie... 1

Zahir
25-11-2017, 11:45
Bardzo przyjemny set, na wszystkich podoba mi się kolor i nie nachalna obróbka. Mnie zatrzymała najdłużej dwójka :)

frogi
25-11-2017, 12:10
Co interesującego jest w tych krzakach? Nic mnie tu kompletnie nie zatrzymało w tych zdjęciach, jedynie poprawne kadrowanie wydaje mi się na plus ;)

<| MICHAŁ |>
25-11-2017, 14:18
dzięki!

Wszystkie są w "moim" klimacie nadbużańskich plenerów.
tak mi się własnie wydawało :)

Nie wiem czy używałes filtrów czy poprostu ładna obróbka w programie. Niemniej jednak... bardzo się podoba. Dla siebie... 1
dwa pierwsze z polarem.
Uznałem jednak, że światło jest za ciepłe jak na polar, więc reszta jedynie z UV. Widać, że mają chłodniejszą tonację.

Co interesującego jest w tych krzakach? Nic mnie tu kompletnie nie zatrzymało w tych zdjęciach, jedynie poprawne kadrowanie wydaje mi się na plus ;)
To nie miały być zdjęcia przełomowe dla fotografii - ani przy tym świetle, ani o tej porze roku nie miały szansy takimi być.
Ale miały pokazać jak wygląda Rawka w tym miejscu, a może ktoś się skusi na spływ, bo sumie to na całej długości rezerwat. Tak wygląda większość rzek i rzeczek Zachodniego Mazowsza - wszystkie są do siebie bardzo podobne.

edyta:
ogólnie rzecz biorąc, to pierwsze RAW'y, które obrabiałem od 5 lat, bo w przez ten czas jedynie nex'owe jpg'i.
To też dla mnie taki sprawdzian - czy koncepcja jest słuszna - tak więc tym bardziej podziękował za wszystkie plusy dodatnie i plusy ujemne!

Nemeth
16-01-2018, 00:55
To nie miały być zdjęcia przełomowe dla fotografii - ani przy tym świetle, ani o tej porze roku nie miały szansy takimi być.
Ale miały pokazać jak wygląda Rawka w tym miejscu, a może ktoś się skusi na spływ, bo sumie to na całej długości rezerwat. Tak wygląda większość rzek i rzeczek Zachodniego Mazowsza - wszystkie są do siebie bardzo podobne.

edyta:
ogólnie rzecz biorąc, to pierwsze RAW'y, które obrabiałem od 5 lat, bo w przez ten czas jedynie nex'owe jpg'i.
To też dla mnie taki sprawdzian - czy koncepcja jest słuszna - tak więc tym bardziej podziękował za wszystkie plusy dodatnie i plusy ujemne!

5 i 6 fajne. Ładne, dzikie widoczki, które mają to do siebie, że są trudne (przynajmniej dla mnie :D) niezależnie od światła.
Jak możesz nie robić w RAWach? :)
Grzech.

<| MICHAŁ |>
16-01-2018, 14:21
z lenistwa Macieju, z lenistwa.
jotpegi z nex'a wychodzą tak fajne, że nielwie trzeba z nimi robić.
ale jak już się w trzyma w ręku tak poważny sprzęt (:mrgreen::mrgreen::mrgreen:) jak "luszczanka", to grzechem jest nie skosztować odrobiny profesjonalizmu i nie porobić surówki :)
generalnie nef'y z 7200 lą znacznie łatwiejsze w obróbce niż ze starej 700ki

M.Januchowski
19-01-2018, 09:11
Jak dla mnie to 5 i 6 się najbardziej widzą. Dzięki Tobie zacząłem wertować swoje archiwum i niedługo coś przedstawię. Pamiętam, że niedaleko Kamiona, w Samicach był stary młyn wraz z domkiem młynarza. Ciekaw jestem czy jeszcze stoi? Spływ tą rzeką bardzo polecam ale łatwo nie jest ;-), raczej dla zaawansowanych. Mnóstwo zakrętasów i przeniosek ale warto, choćby odcinek od Sosenki (Budy Grabskie) do Zalewu ( tuż przy A2 koło Bolimowa).

<| MICHAŁ |>
19-01-2018, 23:32
Rawką nie płynąłem - jakoś nie było mi dane.
W zasadzie żadną rzeką nie płynąłem - tylko po jeziorze - mam kajaki, ale kompletnie niemobilne - nie dość, że długie - ponad 5m każdy, to szerokie na ponad 90cm i każdy waży prawie 50kg.
ale wracając - tam są dwa młyny - jeden w Rudej (https://www.google.pl/maps/@51.9846491,20.2210151,3a,60y,332.53h,83.06t/data=!3m6!1e1!3m4!1s_QbSCMc1l2pF7qUIIQaMHg!2e0!7i1 3312!8i6656?hl=pl) ten stoi, a drugi był jakieś 2-3km wcześniej (https://www.google.pl/maps/@51.9622873,20.2483546,182m/data=!3m1!1e3?hl=pl) i niestety - gnoje zjarali wraz z chałupką młynarza. Tylko drzewa osmolone pozostały.