Zobacz pełną wersję : [ Leica ] Leica CL
meliszipak
22-11-2017, 18:35
https://leicarumors.com/2017/11/21/leica-cl-camera-and-elmarit-tl-18mm-f2-8-asph-lens-officially-announced.aspx/
http://lfi-online.de/ceemes/en/news/leica-cl-1005116.html
Polska cena
Body 10900zł.
Obiektyw Leica Elmarit-TL 18mm f/2,8 ASPH
5300zł.
- - - - kolejny post - - - - - -
Coś cicho, to zacznę :) Fajnie, ale drogo :)
draco_krk
22-11-2017, 19:13
Sample dostępne na dpreview: https://www.dpreview.com/samples/2910218710/leica-cl-first-sample-images
Specjalnego wrażenia na mnie nie robią, ale nigdy nie miałem Leici, więc może czegoś nie widzę.
Strzyżenie baranów edycja 345-ta czas start :D
hostman22
22-11-2017, 22:21
żadne strzyżenie baranów, porównując systemy APSC (TL) z FF (M) ceny są proporcjonalne i nie odbiegają od innych systemów. Jak dla mnie mało ciekawy obiektywów małych. Fakt, że mogę podpiąć armaty od SL jakoś mnie nie grzeje... :-|
jurkarol
22-11-2017, 22:59
a kolory jakieś nie leikowe...
meliszipak
22-11-2017, 23:14
Podejrzewam, że nadchodzące A7III będzie tańsze oferując FF, stabilizację, lepszą baterię, rozbudowany i szybszy af, gibany monitor, uszczelnienia, dwa sloty....
Porównywalny fuji x-e3 jest ponad dwa razy tańszy, podobnie sony a6500.
Leica look jest fajny, ale niestety kosztuje- szczególnie M z luxami i cronami.
Leica sl podobnie, obrazuje genialnie ale niestety... jest wielka, ciężka i droga.
Zobaczymy jak będzie w przypadku Cl, jak pokaże się więcej sampli, najlepiej z dedykowanymi szkłami serii tl.
Te z dpreview to zwykłe pstryki. Aparat musi trafić w ręce profesjonalnych fotografów.
a kolory jakieś nie leikowe...
Podobnie jak w t i tl , jest inaczej jak w M.
To jest APS-C. Nie przeskoczysz...
meliszipak
22-11-2017, 23:27
Pewnie tak.
Chociaż Q i SL też są chyba troszkę inne od M.
Podejrzewam, że nadchodzące A7III będzie tańsze oferując FF, stabilizację, lepszą baterię, rozbudowany i szybszy af, gibany monitor, uszczelnienia, dwa sloty....
W kwestii AF, to bym poczekał z oceną. Oparty tylko o detekcję kontrastu AF w Q rozkłada na łopatki niejedną lustrzankę (przynajmniej w trybie pojedynczym), tak że Leica w tej materii potrafi zaskoczyć.
Co do reszty, jak ktoś nie filmuje za dużo, to mu przeważnie ten gibany ekran zwisa i powiewa, w każdym razie dla wielu osób nie jest to problem, a bez jest ładniej. Bateria bez dramatu, ale wiadomo zawsze lepiej mieć lepszą. Stabilizacja będzie rzeczywiście jakimś argumentem, na rzecz Sony, uszczelnienia także, jak i dwa sloty. Fakt Leica mogła dać z siebie więcej. Jednak to nie są rzeczy, które dyskwalifikują CL.
Tak naprawdę to nie do końca można te aparaty postrzegać jako konkurencję, leica Q to aparat mniejszy i lżejszy ze znacznie mniejszą i lżejszą optyką (której na razie prawie nie ma, ale to inna sprawa...).
A tak o CL.
Moje wątpliwości wzbudzają tylko 3 przyciski z lewej strony ekranu. W Q jest 5 i jest "na styk" ( abstrahując od braku przycisku do włączania/wyłączania stabilizacji, którego brak w CL z oczywistych względów nie będzie doskwierał).
Poza tym trudno coś więcej powiedzieć, poza tym, że wreszcie mocowanie Leica T doczekało się sensowniejszego aparatu.
A cena...
Oficjalna łączna cena korpusu CL i 18/2.8 to 16200 zł, oficjalna cena Q to 18.900 zł. Jeśli komuś pasuje kąt widzenia obiektywu 28mm, a zaakceptuje dodatkowe ~200g, lepiej wybrać Q. CL do rozważenia jeśli potrzebny jest aparat mniejszy, a ekw ~28 mm nie zawsze wystarczy.
I warto jeszcze spojrzeć na bardziej bezpośrednią konkurencję. Fuji X-E3 + 18/2 to 6200 zł, a Fuji X-pro2 + 18/2 to około 10000 zł
cz4rnuch
23-11-2017, 13:39
Ale z tym na razie prawie brakiem optyki do Lejki Q to chyba jakiś błąd się wkradł.
meliszipak
23-11-2017, 16:12
Różnica cenowa pomiędzy zestawami Xpro2 a Cl już nie taka dramatyczna zwłaszcza, że leica to nowość.
Dodatkowo zaryzykuję, że naleśnik Leici przewyższa co najmniej klasę jaśniejszy odpowiednik fuji.
Wracając do konfrontacji z serią A7, dla mnie decyduje wielkość sensora.
Często serce mocniej zabije do Leici, niestety ceny body, szkieł, akcesoriów, brak af w M, większa uniwersalność Sony, współpraca z błyskiem...
cz4rnuch
23-11-2017, 16:22
Ten naleśnik to mi bardziej niż nocta panalejkę przypomina. Raczej nikt z jego powodu nie będzie miał mokrych snów. Co do samej serii to nie wiem dla kogo to jest, ale zgadzam się z tym, że to jednak inny target niż sony A7. Fani Łajki pewnie też wolą większe matryce. Taki produkt dla małej garstki odbiorców, pewnie stąd ta cena. Może David Beckham kupi?
ooo... Leica... czyli: ziewlem, pierdlem, wyszlem... :)
Różnica cenowa pomiędzy zestawami Xpro2 a Cl już nie taka dramatyczna zwłaszcza, że leica to nowość.
Dodatkowo zaryzykuję, że naleśnik Leici przewyższa co najmniej klasę jaśniejszy odpowiednik fuji.
Wracając do konfrontacji z serią A7, dla mnie decyduje wielkość sensora.
Często serce mocniej zabije do Leici, niestety ceny body, szkieł, akcesoriów, brak af w M, większa uniwersalność Sony, współpraca z błyskiem...
naleśnik Lejki z pewnością jest lepszy od 18-ki Fuji, bo ta jest po prostu słaba, choć robi "ładne" zdjęcia;)
ale gdyby Fuji się pokusiło o coś w stylu 27/2.8, czyli małą, ostrą, szybką, ale ciemniejszą 18-kę - z pewnością nie byłaby gorsza, za to cztery razy tańsza od lejkowej
a co do braku af w serii M, to ustawianie ostrości pozostaje dla mnie największą zaletą tego systemu, uwielbiałem tego używać
Ale z tym na razie prawie brakiem optyki do Lejki Q to chyba jakiś błąd się wkradł.
Tak, oczywiście. Miło być CL, nie Q.
Co do samej serii to nie wiem dla kogo to jest, ale zgadzam się z tym, że to jednak inny target niż sony A7. Fani Łajki pewnie też wolą większe matryce. Taki produkt dla małej garstki odbiorców, pewnie stąd ta cena. Może David Beckham kupi?
Seria T jest dla tych co aparat bardziej traktują jak biżuterię, którą w razie czego da się zrobić przyzwoite zdjęcie. CL jest natomiast dla tej części z nich, którzy dojdą do wniosku, że nie samym wyglądem człowiek żyje i przydałoby się żeby jednak lepiej si ęte zdjęcia robiło.
ooo... Leica... czyli: ziewlem, pierdlem, wyszlem... :)
A smród pozostał...
meliszipak
26-11-2017, 19:01
Sympatyczna prezentacja i porównanie:
https://youtu.be/txEwe6Qx5Fc
pioterkow
27-11-2017, 18:18
Czy Leica czy Nikon Czy Canon to przy dobrych stałkach i tak 90% potencjalnych "oglądaczy" nie zobaczy różnicy... :)
Dla mnie Lecica ma ogromną zaletę - bo jest mała. I mogę bez problemu przepiąć szkła z M10 do M6 :)
No i instrukcja nie liczy 500 stron jak w promie kosmicznym...
Pozdrawiam/. Piotr
meliszipak
21-12-2017, 17:17
Na LFi w gallery pojawiła się nowa zakładka- Leica Cl. Niestety nie ma fotografii :)
hostman22
22-12-2017, 18:42
Na LFi w gallery pojawiła się nowa zakładka- Leica Cl. Niestety nie ma fotografii :)
a tych Sarah M Lee nie ma na LFI...?