PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka lampa błyskowa pod D500 - najlepszy stosunek cena/możliwości?

Piechu
21-11-2017, 15:56
Dobry wszystkim, na wstępie od razu zaznaczam, że na lampach nie znam się ni huhu. Szukam uniwersalnej lampy pod D500, której zakup nie doprowadzi do bankructwa. Lampa owa ma błyskać i na imieninach u cioci i byłoby też miło gdyby np. można było się wspomagać takim błyskadełkiem okazjonalnie na zawodach MTB. Znajdzie się coś takiego?

Zom53
21-11-2017, 16:41
Używka SB 800. Lampa niezawodna i nie do zdarcia.

Frodo
21-11-2017, 16:47
Używam od lat kilka sb-800 i sb-900.
Dodatkowo jeszcze kilka sb-80DX w manualu.
Wszystko działa świetnie.

Piechu
21-11-2017, 17:16
Kurcze, akurat jeśli chodzi o lampy to mam dziwną awersję do sprzętu używanego.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

madebyzosiek
21-11-2017, 17:26
Nie ma co się bać używek. Za przedmówcami, poszukaj SB800, a jeszcze fajniej SB910, bo wspomaganie AF z SB800 robi trochę bałagan w D500 i trzeba je wyłączyć ;)

Piechu
21-11-2017, 17:31
czyli sb-800 odpada a sb-910 mało na rynku, a jak już są to ceny jak na batorym ;)

madebyzosiek
21-11-2017, 17:33
No fakt, ale się da, choć dzisiaj używki zadbane chodzą po 1200-1400... Ja za nową dawałem 1550 zł ;) Ale warto. Czasem na forum ktoś sprzedaje, szukaj.

Piechu
21-11-2017, 17:55
a czy wśród chinoli jest coś wartego uwagi?

madebyzosiek
21-11-2017, 17:57
Najlepszy chinol z jakim mi się pracowało, to Yongnuo 568 EX. Ale jednak przy SB910 nie ma startu...

Piechu
21-11-2017, 18:21
Czyli wychodzi na to, że A trza iść w używkę (nie lubię), B trza wydać ponad tysiaka (bardziej nie lubię)... och. Same złe wieści ;)

madebyzosiek
21-11-2017, 18:29
Ale z perspektywy czasu myślę, że warto wydać tego tysiaka na używkę :) Satysfakcja gwarantowana :)

Piechu
21-11-2017, 18:45
Pewnie tak, ale przy cenach oscylujących w okolicach ~1300 zł muszę odłożyć zakup na zaś potem (myślałem, że zmieszczę się w połowie tek kwoty) bo wolę jednak doinwestować hobby innymi, z mojej perspektywy jednak sensowniejszymi klonkrami ;)
A tak w ogóle to jak wygląda kwestia wspomagania predatorem przez SB-910 w połączeniu z D500... podejrzewam, że może być problemowo?

madebyzosiek
21-11-2017, 19:16
A tak w ogóle to jak wygląda kwestia wspomagania predatorem przez SB-910 w połączeniu z D500... podejrzewam, że może być problemowo?

Własnie z SB910 bez problemu, bo w SB800 musiałem wyłączyć, bo nie było opcji na trafienie AF. Ale z SB910 jest ok, nawet z Artami ;)

poste
21-11-2017, 19:37
Możesz jeszcze popatrzeć na Phottix Mitros, jak jesteś już koło tysiaka. Jest trochę droższa wersja PLUS z wyzwalaniem na podczerwień, może będzie lepsza do d500? Ja mam tę bez plusa, czasem na ebayu czy nawet u nas można kupić zestaw z parasolką, uchwytem, pokrowcem, itd, ciekawa sprawa, jeśli nie masz takich dupereli. Jeśli to Cię interesuje, szukaj pod hasłem "Phottix Mitros TTL KIT", co ciekawe można znaleźć taki zestaw taniej niż samą lampę ( na ebayu widziałem taki zestaw ok. 800 zł) .
Do lamy nie mam zastrzeżeń, ale fakt, że jakoś wybitnie jej nie męczyłem. Wspomaganie af, wyzwalanie z wbudowanej lamy, TTL, CLS, HSS, wszystko działa jak trzeba z d7200.
SB-910 to nie jest, ale... zależy jakie masz wymagania, niektórzy porównują (https://strobist.blogspot.com/2013/07/phottix-mitros-nikon-review-real-deal.html) te lampy.
https://www.youtube.com/watch?v=5TLQpwQucO4

Piechu
21-11-2017, 20:31
przyjrzę się, sprawdzę, dzięki :)

nikoniarz
21-11-2017, 22:51
Wg. mnie w takiej sytuacji nie ma co "oszczędzać" i pakować się w chinole imitujace SB-910. Jeśli ma być nowa celowałbym w Metza będącego w zasięgu finansowym. Z używek- zadbana SB-910, nawet jeśli miałaby kosztować 1200-1300 zł.

Piechu
21-11-2017, 23:45
Chyba faktycznie odłożę zakup na później, dołożę i poszukam jakiejś sensownej SB-910

madebyzosiek
21-11-2017, 23:51
Chyba faktycznie odłożę zakup na później, dołożę i poszukam jakiejś sensownej SB-910Moim zdaniem słuszna decyzja, której nie będziesz żałować :)

r_m
22-11-2017, 13:40
Każdy kij ma dwa końce: jeśli odkładasz decyzję o zakupie, to nie masz lampy, nie robisz z nią zdjęć. Jeśli jakąś kupisz, możesz robić zdjęcia i zdobywać doświadczenie.

madebyzosiek
22-11-2017, 16:21
Każdy kij ma dwa końce: jeśli odkładasz decyzję o zakupie, to nie masz lampy, nie robisz z nią zdjęć. Jeśli jakąś kupisz, możesz robić zdjęcia i zdobywać doświadczenie.Zgodzę się i nie równocześnie... Pierwsza moja lampa, to był Nissin Di622. W tym czasie wybór dokonywał się między nim a SB600. Pomyślałem sobie właśnie tak - kurcze do SB600 muszę dozbierać, a zdjęcia można robić, więc kupiłem. Długo, bo ponad dwa lata ścierałem się z nieprzewidywalnym TTLem, którego często olewałem, bo manualnie było szybciej trafić w poprawnie naświetlone zdjęcie. Wspomaganie AF było bezużyteczne, szybkie ładowanie tyko na pełnych eneloopach, no może tak przez 100 błysków... W trzecim roku ścierania zainwestowałem w SB910 i zobaczyłem jak może być wygodnie, pewnie i powtarzalnie... Normalnie lampowy raj :) Czemu nie sprzedałem chinola od razu? Bo był nic nie warty, więc go skatowałem i dołączyłem jako gratis do 18-105 jak sprzedawałem.
Podsumowując... Niby zdjęcia mogłem robić z lampą, ale z perspektywy czasu wolałbym dopłacić do SB600, a na dziś to i nawet do SB800 :)

Piechu
22-11-2017, 19:39
Każdy kij ma dwa końce: jeśli odkładasz decyzję o zakupie, to nie masz lampy, nie robisz z nią zdjęć. Jeśli jakąś kupisz, możesz robić zdjęcia i zdobywać doświadczenie.

Ale po co kupować dwa razy? Lepiej raz ale tak jak powinno być od samego początku :)

nikoniarz
22-11-2017, 19:55
Ja napiszę na podstawie własnego doświadczenia- jeśli lampa musi być jak najszybciej bez względu na powód (czy to zdjęcia które się nie powtórzą, czy to jakieś zlecenie, czy cokolwiek must have) to brać chinola od razu. Wtedy najlepiej YN-568EX bądź 685. Stosunkowo mała strata a możliwości całkiem spore. Jeśli jednak można poczekać, to warto poczekać, dozbierać i kupić lampę docelową.
Nie ukrywam, że SB-910 to troszkę przerost formy nad treścią, ale jeśli to ma być sprzęt na wiele lat, to warto "przepłacić" chociażby za to...

Piechu
22-11-2017, 20:12
Wyżej pisałem, że to nie jest priorytet, może poczekać. Wolę odłożyć zakup w czasie i kupić coś na lata, coś co wytrzyma w zdrowiu do śmierci mojej lub aparatu. Nie zakładam, że będę eksploatował taką lampę nawet na poziomie średnim (kiedyś dawno temu miałem SB-900 zakupioną do mojego D90 i więcej czasu spędziła w szafie pokrywając się kurzem niż w sankach aparatu a co za tym idzie tak naprawdę nie potrafiłem wykorzystać jej możliwości) ale jednak przy braku choćby małej wbudowanej lampki w D500 będą sytuacje gdy się przyda. Kiedyś chciałbym też popstrykać jakieś zawody MTB Enduro i tutaj chociaż jedno porządne lampisko będzie przydatne. Sądziłem początkowo, że jednak u chińczyków nastapił jakiś progres i da się kupić realną konkurencję dla Nikona w niższej cenie ale widzę, że jednak systemowe lampy nadal pozostawiają resztę w tyle. Dzięki głosom niektórych z Was zdecydowałem, że kupię raz a dobrze czyli SB-910.

nikoniarz
22-11-2017, 20:23
Kiedyś chciałbym też popstrykać jakieś zawodu MTB Enduro i tutaj chociaż jedno porządne lampisko będzie przydatne.
Myślę, że tutaj można obyć się zupełnie bez lampy...

Sądziłem początkowo, że jednak u chińczyków nastapił jakiś progres i da się kupić realną konkurencję dla Nikona w niższej cenie ale widzę, że jednak systemowe lampy nadal pozostawiają resztę w tyle. Dzięki głosom niektórych z Was zdecydowałem, że kupię raz a dobrze czyli SB-910.
Chinole nie są złe. Tak na prawdę moja przesiadka z YN-568EX na SB-910 podyktowana była tylko i wyłącznie wyższą mocą w HSS co niestety nie potwierdziło się (pomimo argumentacji pewnych osób). Ale na szczęście zyskałem na ilości błysków do wyczerpania kondensatorów oraz szybkości ładowania do kolejnego działania. Tutaj różnica jest znaczna, prawie dwukrotna.

madebyzosiek
22-11-2017, 20:38
Ja z 568 EX byłem zadowolony. Jedyne co się stało, to przez lekkie uderzenie o obiektywbw plecaku, odpadł mi ten czerwony plastik od wspomagania AF, musiałem kleić kropelką, a koledze się wydarzyło zapomnieć wyłączyć jej przy wyjmowaniu z sanek i zjarała się płyta główna ale serwis w Chinach to ogarnął za dobre pieniądze. Faktycznie, ładowanie błysku jest takie sobie. Ale za swoją kwotę Yongnuo jest bardzo dobre. Jednak wolę SB910. Zaznaczę, że z Yongnuo korzystałem z Canonem 6D.

nikoniarz
22-11-2017, 20:42
koledze się wydarzyło zapomnieć wyłączyć jej przy wyjmowaniu z sanek i zjarała się płyta główna

Zdarza mi się to notorycznie we wszystkich lampach które posiadałem/posiadam. Tzn. montaż/demontaż bez wyłączenia. Póki co nic się nie spaliło ani w SB, ani w YN.

poste
23-11-2017, 10:46
... Sądziłem początkowo, że jednak u chińczyków nastapił jakiś progres i da się kupić realną konkurencję dla Nikona w niższej cenie ale widzę, że jednak systemowe lampy nadal pozostawiają resztę w tyle...
Takie są opinie kolegów, wydaje mi się, że oparte o zastosowania komercyjne. Moja opinia jest jednak inna, przy amatorskim użytkowaniu nie zauważyłem takich wad czy ograniczeń swojej lampy, żeby wydać 3 x więcej na Nikona. Lampę osobiście preferuję jednak nową, mimo, że wyjątkowej awersji do używanego sprzętu foto generalnie nie mam.
Tak się zastanawiam, że mając d500 chyba najpierw kupiłbym jakąś małą lampę, żeby zawsze mieć w plecaku. Sam zresztą szukam takiej do podróży, większej od wbudowanej ale znacznie mniejszej od mojego Mitrosa.

kurczeblade
27-11-2017, 00:53
Metz Metz Metz