Zobacz pełną wersję : Zdjęcia w galerii handlowej - ile za zlecenie
Mam propozycję, aby co miesiąc wykonywać zdjęcia w galerii handlowej (witryny, towary, manekiny, biżuteria itp, wszystko idzie na facebook, instagram i stronę www). Zleceniodawca oczekuje ok 20-30 zdjęć. Zastanawiam się ile zawołać za takie zlecenie. Ma ktoś z Was doświadczenie w takiej kwestii?
Wszelkiej maści usługodawcy jak nie wiedzą na ile coś wycenić, to posługują się roboczo godziną.
w galeriach robie zdj dosc czesto ale na eventach i powiem jedno w zaleznosci jaka firma jedni placa 1000 zl za dwa dni a inni np 400 duzo zalezy od firm ktore sa i co prezentuja
W Krakowie spotkałem się z takim zleceniem w galerii że potrzebują 20 zdjęć i oferowali za to 200zł ale Kraków jest strasznie zniszczony pod tym względem, co innego jakby kasę musieli wydać to wtedy wezmą jakąś porządną znaną firmę i wywalą 10x tyle, wszystko zależy kto co, gdzie i jaki to ma być poziom usługi.
Na podstawie podanych informacji ciężko wycenić takie zlecenie. Zależy to od kilku czynników. Oczekiwań klienta do do jakości (szczegóły oraz format wyjściowy), a co za tym idzie twojej pracochłonności na miejscu oraz przy obróbce. Nie bez znaczenia jest również miejsce (miasto) oraz sama marka. Inaczej znów wyceni swoją pracę fotograf profesjonalny, inaczej amator (nie zajmujący się tym zawodowo) ponieważ ponosi mniejsze koszty własne. Tak więc rozrzut cenowy może być spory.
Uśredniając i uproszczając to wszystko, myślę, że 10 zł. za jedno zdjęcie na gotowo dla klienta może być rozsądną propozycją dla obydwu stron. Czyli za taką sesję powiedzmy 200-300 zł dla powiedzmy zaawansowanego amatora powinno być OK. Jeszcze raz powtarzam. Wszystko zależy od tych czynników, które wymieniłem wcześniej. Więc równie dobrze może być to np. 2 razy więcej.
edit koesh pisaliśmy w jednym czasie ;)
Współpraca ma być raczej stała, zdjęcia, że tak się wyrażę "typowe" - czyli bez wodotrysków po delikatnej obróbce, miasto nieduże więc zdaję sobie sprawę, że kokosów nie będzie - celowałem w przedział 200-300zł za takie zlecenie i widzę, że się potwierdziło :) dzięki za odpowiedzi
pioterkow
01-12-2017, 15:47
Powiedz 1000 PLN - zawsze możęsz negocjować. Lepiej negocjować z 1000 niż z 300 ;)
Sorry ale dla mnie 300 PLN za 20 - 30 zdjęć to jakaś pomyłka... :(
10 PLN za zdjęcie to szkoda dekielek z aparatu zdejmować...
Niedługo będziecie dopłacać zleceniodawcy za możliwość zrobienia zdjęć.... :(
Pozdrawiam. Piotr
celowałem w przedział 200-300zł za takie zlecenie i widzę, że się potwierdziło :)
takei zlecenie to dzien roboty plus czas obrobki. plus dojazdy do klienta bo cos tam jeszcze trzeba uzgodnic lub "dopstrykac". lacznie ze dwa dni solidnej roboty. 300pln ? naprawde rynek az tak zszedl na psy? :(
300 zł dla amatora to mało? Proszę cię. Nie porównuj tutaj swojego warsztatu, bo zleceniodawca musiałby dopisać do rachunku jeszcze jedno zero ;)
Temat do ogarnięcia na spokojnie w jeden dzień. Jeśli miałbym taką dniówkę, to zrezygnowałbym ze swojej nudnej pracy biurowej i zajął się tylko fotografią.
300 zł na zlecenie, to nie 300 zł dniówki na etacie. To jest 300zł przychodu, odejmij koszty (dojazd ew. dodatkowy sprzęt) wyciągnij z tego jeszcze podatek.
To po prostu trzeba sobie policzyć i podzielić przez liczbę całego czasu poświęconego na operację (dojazdy! Ustalenia! Obróbka!). Bo może z tych 300zł wyjść zarówno 8 zł za godzinę rękę jak i 50.
Posłuchałbym rad sailor'a i adming... Nawet jeśli jesteś zielony w temacie, nie psuj rynku do końca i wołaj przynajmniej 20 zł netto za zdjęcie, przy założeniu że całość ogarniesz w jednym podejściu. Sesja max 3 godziny a nie cały dzień. Za kolejne godziny dopłata.
Za dychę niech sobie biorą studenta, bo przy takiej cenie:
1. dodatkowo psujesz rynek (o ile jest jeszcze co psuć)
2. zajedziesz sprzęt i dołożysz do interesu
3. pozostanie Ci niesmak, bo nie ma wtedy mowy o zarobku
Uśredniając i uproszczając to wszystko, myślę, że 10 zł. za jedno zdjęcie na gotowo dla klienta może być rozsądną propozycją dla obydwu stron.
Serio?!? 3005
pioterkow
27-01-2018, 14:56
Uśredniając i uproszczając to wszystko, myślę, że 10 zł. za jedno zdjęcie na gotowo dla klienta może być rozsądną propozycją dla obydwu stron.
Booooooże.... to już chyba lepiej na kasie w Biedronce siedzieć niż rzeźbić w g....wnie za takie stawki..... :(
Serio - Ty uważasz że 10 PLN za zdjęcie to OK.... ?
Jeśi tak to.... smutne... :(
Pozdrawiam. Piotr.