PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa Speedlite YN560 iv

Anetka91
20-11-2017, 23:36
Witam, jestem tu nowa - sprowadza mnie tutaj pewien problem.
Kupiłam niedawno aparat NikonD710 (mój pierwszy aparat :) ) i również wczoraj dokupiłam lampę speedlite YN560IV - problem polega na tym że jedynie w Trybuie SCENE - wychodza zdjęcia okey - pozostałe są cieme. Zaznaczę że próbne zdjęcia wykonuje w zupełnej ciemni (jedynie przy uruchomionym TV) - dziękuję za wszelkie rady - ze względu na to że jestem początkująca :)
liczę na wyrozumiałość

forfiter
21-11-2017, 00:05
Witam, jestem tu nowa - sprowadza mnie tutaj pewien problem.
Kupiłam niedawno aparat NikonD710 (mój pierwszy aparat :) ) i również wczoraj dokupiłam lampę speedlite YN560IV - problem polega na tym że jedynie w Trybuie SCENE - wychodza zdjęcia okey - pozostałe są cieme. Zaznaczę że próbne zdjęcia wykonuje w zupełnej ciemni (jedynie przy uruchomionym TV) - dziękuję za wszelkie rady - ze względu na to że jestem początkująca :)
liczę na wyrozumiałość

To jest manualna lampa błyskowa i wszystkie parametry musisz ustawić sobie sama. Dobrze jest mieć przy tym pewną świadomość i doswiadczenie.

Anetka91
21-11-2017, 00:12
Czy jesteś w stanie coś podpowiedzieć ?

Rafix84
21-11-2017, 00:13
Jeśli zaczynasz ciężko będzie bez i-TTL. Dokup tanią lampę z i-TTL , YN się przyda później.

Anetka91
21-11-2017, 00:40
Np jaką lampę??

ksh
21-11-2017, 00:47
np Triopo TR-982II N lub coś z droższych yongnuo posiadajacych TTL nikon.

r_m
21-11-2017, 01:30
wczoraj dokupiłam lampę speedlite YN560IV

Jeśli możesz, zwróć tą lampę, i kup jakąś obsługującą iTTL, jak koledzy pisali. Tej samej firmy to będzie YN565, 568, albo 685 (oczywiście muszą być w wersji dla Nikona) - ta ostatnia może być dobrym pomysłem na przyszłość, bo ma wbudowany odbiornik do radiowego wyzwalania błysku. Gdy zdobędziesz trochę doświadczenia i zechcesz robić zdjęcia z lampą poza aparatem, wystarczy dokupienie zgodnego nadajnika.

A jak jesteś "twardą zawodniczką", i nie przeszkadza Ci ustawianie zdjęć metodą prób i błędów, możesz próbować z tym co masz. Aparat w tryb M, ustawiasz odpowiednie parametry (ISO, czas, przysłona), do tego na lampie ustawiasz jak mocno ma błysnąć. Robisz próbę, oglądasz efekt, i albo jest dobrze, albo coś zmieniasz, żeby było dobrze. Niestety opisanie jak ustawić parametry to temat na książkę (lub kilka), więc nie da się tego napisać w jednej wiadomości.

Anetka91
21-11-2017, 08:25
Nikt nie mówił że będzie mi łatwo :-) powiedzcie czy lampę również mam ustawiać w trybie M?
Reasumując te lampę muszę zawsze manualnie ustawic- względem otoczenia ? Lampa z wykorzystaniem TTL- dostosowywujse się samodzielnie do otoczenia ?

r_m
21-11-2017, 10:28
Dokładnie tak. Jeśli robisz w stałych warunkach, w stałej odległości, to masz czas na ustawienia i poprawki. Jeśli robisz "w akcji", warunki sie zmieniają, odległość od fotografowanego obiektu też, to nie bardzo masz czas na powtarzanie zdjęć i dobieranie ustawień, wtedy TTL się przydaje.

ksh
21-11-2017, 10:40
Tak, lmpa manualna nie ma żadnych trybów z auto pomiarem, wiec tryb M i uczysz się pracować z nią w pełnym manualu, oczywiście lampa to nie tylko takie pstrykanie bo możesz używać trybów A,S,P i lampa doświetlać co potrzeba, jakieś cienie, tło , kontra, doświetlenie ściany, odbicie od blendy itd, manualna lampa to nic złego i pozwoli na dużo nauki, TTL w lampie to dodatek przydatny ale jeśli ktoś tylko tak używa lampę to często ma koszmarki zdjęciowe.

Anetka91
21-11-2017, 10:48
Okey, :) wiec po pracy do dzieła.
Tylko powiedzcie czy dobrze myślę - ustawiam lampę na tryb M i wtedy również ustawiam parametry w aparacie i w lampie? Po co tryb Multi?
Wtedy również mogę korzystać z trybów aparatu M A S P?
Nie chcę zwracać tej lampy - wolę przejść przez trudy niż - oddać :) pewnego rodzaju porażku
Wykorzystam tą lampę - dopiero w sobotę - na sali pólcieniu - może też coś doradzicie mi na co mam zwrócić uwagę?

ksh
21-11-2017, 11:23
No to czeka cie zabawa jeśli nie masz opanowanego trybu manualnego w aparacie, w pomieszczeniu tylko tryb M w paracie i lampa zawsze też M i decydujesz ile lampa ma doświetlić regulacją np 1/8 czy 1/32 itd testowy pstryk i już widzisz czy jest ok.

Anetka91
21-11-2017, 11:34
Czyli, działam na trybie M w aparacie i Tryb M w lampie?
W aparacie bawię się (ISO, Przesłoną oraz Migawką)?
Co daje tryb Multi?
Jeżeli nie podołam kupię drugą lampę - ale narazie nie chcę :)

ksh
21-11-2017, 12:39
Multi to zdjęcia stroboskopowe, w lampie ustawiasz moc i zoom jeśli jest bo to daje bardziej skupione lub rozproszone światło, a w aparacie tryby M i ustawiasz przysłonę, czas, a ISO mimo że masz lampe to czasami też się podciąga żeby lampa tylko doświetlała ale to samemu trzeba dojść do tego albo poczytać jakieś poradniki solidne.

r_m
21-11-2017, 13:03
Jeżeli nie podołam kupię drugą lampę - ale narazie nie chcę :)

Nie mam nic przeciw pracy z manualnymi ustawieniami, ale niezmiennie mnie dziwi, jak ludzie lubią sobie komplikować życie :D
Mając droższą lampę (ta z TTL) zawsze masz możliwość przestawienia jej w tryb M, jeśli chcesz mieć pełną kontrolę nad osiąganym efektem. W druga stronę, tzn. z obecną lampą, nie masz możliwości z ułatwienia sobie życia automatyką.
Aha, nie wiem, czy już gdzieś czytałaś, czy nie - lampy zewnętrznej nie zaleca się używać tak jak wbudowanej, tzn. świecąc na wprost. Światło zewnętrznej można odbić od sufitu, od ściany, od dłoni, poczytaj http://foto.jasiu.pl/ Przy takim odbijaniu bardzo często przejście o dwa kroki zmienia sposób odbijania światła, czyli to, ile trafi na fotografowaną scenę, w związku z tym konieczne będzie zmienienie mocy błysku. W obecnej lampie musisz to robić samodzielnie, na podstawie kilku zdjęć próbnych. Lampa z jakąś automatyką (np. taka z TTL) zrobi to w ułamku sekundy dla każdego zdjęcia, może nie tak idealnie, jak fotograf, ale na tyle dobrze, żeby zdjęcie nadawało się do wykorzystania. Robiąc zdjęcia próbne i wprowadzając poprawki tracisz niepowtarzalne zdjęcia (w reportażu), ale jeśli robisz sesję, zdjęcia, które można powtórzyć, to nie ma większego problemu.

Anetka91
21-11-2017, 13:23
Czyli wniosek z tego że lepiej, będzie jak jednak zainwestuję w drugą lampę.
Jaką polecicie do Nikona D7100

forfiter
21-11-2017, 13:54
Czyli wniosek z tego że lepiej, będzie jak jednak zainwestuję w drugą lampę.
Jaką polecicie do Nikona D7100

To zależy od tego jaki masz budżet i ile jesteś w stanie wyłożyć na lampę.
Od najtańszych Yongnuo z TTL-em dla nikona jak koledzy wcześniej pisali po lampy z systemu:
- obecnie produkowane: SB-700, SB-5000 (ta ostatnia droga jak diabli)
- takie, których produkcji już zaprzestano więc w grę wchodzą jedynie używane: SB-600, SB-800, SB-900 lub SB-910

A lampka YN-560IV, którą już posiadasz na pewno znajdzie również swoje zastosowanie.

ksh
21-11-2017, 14:13
Kup najtańszą dobrą z gwarancją, nie wiem jak u nas teraz cenowo Triopo TR-982II ale w chinach to coś 200zł, ja nie narzekam bo jedna chodzi już ponad dwa lata, inne ponad rok bez awarii.
Wszystko w niej dobrze działa czyli TTL, HSS, CLS i ogólnie dość solidnie wykonane, teraz jest jeszcze wersja 982III w komplecie z wyzwalaczem radiowym co pozwala na postawienie lampy gdzieś na stole i działa w trybie M, ewentualnie obie w CLS sterowane z lampy wbudowanej w aparacie ale to nie wszędzie się uda.

Anetka91
21-11-2017, 15:47
Photoolex FL04 Nikon co powiecie o tej lampie??
Chyba jednak kupię tą lampę Z systemem TTL :)

OjTam
21-11-2017, 15:52
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=255062

ksh
21-11-2017, 16:05
https://allegro.pl/listing?string=triopo%20982%20nikon&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-uni-1-1-1003 lub w chinach za ~230zł ale jak dotrze w styczniu to będzie sukces przy tym okresie szalonych zakupów.

Anetka91
21-11-2017, 16:14
Reacumując - gdyż dziś całe 8 godzin w pracy - spędziłam na forach stronach itd :)
Jeżeli kupie lampę z TTL - będę miała znacznie łatwiej zeby wykorzystać naświetlenie. tak?

r_m
21-11-2017, 17:16
Dokładnie tak. I nie pozbawisz się możliwości zabawy w trybie M. Nie możesz zwrócić tej 560?

Anetka91
21-11-2017, 19:03
Nie, chyba nie moge powiedzieli mi ze żeby zwrocił, musiałoby być opakowanie nie otwarte.
P.S powiedzcie mi jeszcze proszę w jakim formacie zapisywać zdjecia, obecnie ustawiłam NEF oraz JPG

r_m
22-11-2017, 13:37
Zakup stacjonarny czy wysyłkowy? Wysyłkowo (kupując od polskiej firmy) masz ustawowo 14 dni na odstąpienie od umowy bez podawania powodów, i nie musi być "nie otwarte pudełko", nawet więcej, nie musi być oryginalnego opakowania, ale sprzedawca ma prawo obniżyć kwotę zwrotu proporcjonalnie od "utraty wartości" przedmiotu. Stacjonarnie nie ma takiego przepisu, który by zmuszał sprzedawcę do przyjęcia zwrotu, jednak wielu z nich daje takie możliwości. Może się uda (im szybciej tym lepiej), gdy wyjaśnisz, że nie chcesz zrezygnować z wydania u nich pieniędzy, tylko chcesz wydać więcej, na inną lampę.

Anetka91
22-11-2017, 21:05
Zamówiłam, przez Internet odebrałam w sklepie

r_m
22-11-2017, 22:00
I tu może być "pies pogrzebany" - są dwie sytuacje, albo przez internet tylko dokonałaś rezerwacji produktu, ale umowa została zawarta w sklepie, albo umowa została zawarta przez internet, a w sklepie zapłaciłaś za zakup i odebrałaś prrodukt. Musisz dokładnie sprawdzić regulamin sklepu, co o tym mówi. Warto poszukać nr tel do najbliższego rzecznika praw konsumentów i się upewnić.

forfiter
24-11-2017, 00:11

Ja tam bym nie oddawal tej lampy, bo to (chociaz manual) fajna lampa jest. Jesli potrzebujesz to dokup do niej jakas lampe z TTL-em i po klopocie. Milej nauki blyskania zycze ;-)

Anetka91
25-11-2017, 09:24
Oddać jej nie mogę sprawdziłam .Ale może to i lepiej :-) motywacja do nauki :-)

Anetka91
27-11-2017, 15:17
Co sądzicie o lampie tej:
Yongnuo YN-467 II I-TTL

ksh
27-11-2017, 15:56
Podałem ci wcześniej świetną lampę typu "chińczyk", mocną i poprawnie działającą ze wszystkim w nikonie, do tego solidnie zrobiona.

Anetka91
27-11-2017, 16:17
tak też zrobię kupię tamtą poprzednią :)