Zobacz pełną wersję : Przesiadka z D700+D3S -> 2xD750. Czy to ma sens?
Jarecky83
20-11-2017, 15:34
j.w. Czy ktoś przesiadał się z D3S na D750 i może opisać wrażenia? Cel: reportaż ślubny. Początkowo pomyślałem, żeby D700 wymienić na drugie D3S, ale obawiam się gabarytów. Stąd wpadł mi do głowy pomysł, a może odchudzić torbę pozbywając się D700+D3S oraz Sigmę 20mm Art i niewiele dopłacając będę mieć 2x D750. Zyskałbym dużo na wadze sprzętu, ale z drugiej strony, czy taki D750 godnie zastąpi D3S, pod kątem AF, jakości obrazka itp. Ergonomia to chyba kwestia drugorzędna i idzie się przyzwyczaić?
Przejrzałem sporo testów, porównań etc. i D750 zawsze wypada lepiej.
Małe Plusy dla D3s to 1/8000 i 11 fps.
Odpowiedz jest oczywista że lepiej D750.
Miałem okazje testować przez tydzień D750 i ten niepozorny aparat jest naprawdę świetny.
Największe różnice to: DR który jest aż 2.5 EV lepszy w D750 w stosunku do D3s no i w wadze i gabarytach aparatu.
Jarecky83
20-11-2017, 19:38
Miałem okazje testować przez tydzień D750 i ten niepozorny aparat jest naprawdę świetny.
Największe różnice to: DR który jest aż 2.5 EV lepszy w D750 w stosunku do D3s no i w wadze i gabarytach aparatu.
Na 1/8000 i 11 Fps mi nie zależy, bo jeśli chodzi o 1/8000 to użyłem może chociaż 1 raz, 11 Fps póki co w repo ślubnym też nie czułem potrzeby;)
Największe różnice to: DR który jest aż 2.5 EV lepszy w D750 w stosunku do D3s no i w wadze i gabarytach aparatu.1/8000 sek w D3s to nie jest żadna przewaga nad 1/4000 sek w D750.
1/8000 sek w D3s to nie jest żadna przewaga nad 1/4000 sek w D750.
oczywiście mi też nie jest to potrzebne.
Najciekawsze że mogłem porównać D750 z D600 i AF w dobrych warunkach to raczej ciężko zauważyć różnice w szybkości a jeszcze trudniej dostrzec różnice w jakości zdjęć (RAW),
jest różnica AF w słabych warunkach ale też nie jakaś ogromna (oczywiście z wyłączoną lampką wspomagania),
natomiast ogromną zaleta jest uchylny ekran którego mi często brakuje.
Jeśli jednak ktoś nie potrzebuje uchylnego ekranu to D600/610 będzie najbardziej optymalnym wyborem.
nikoniarz
20-11-2017, 20:39
Największe różnice to: DR który jest aż 2.5 EV lepszy w D750 w stosunku do D3s.
Można prosić o źródło?
oczywiście mi też nie jest to potrzebne.
Najciekawsze że mogłem porównać D750 z D600 i AF w dobrych warunkach to raczej ciężko zauważyć różnice w szybkości a jeszcze trudniej dostrzec różnice w jakości zdjęć (RAW),
jest różnica AF w słabych warunkach ale też nie jakaś ogromna (oczywiście z wyłączoną lampką wspomagania),
natomiast ogromną zaleta jest uchylny ekran którego mi często brakuje.
Jeśli jednak ktoś nie potrzebuje uchylnego ekranu to D600/610 będzie najbardziej optymalnym wyborem.Nie do końca zrozumiałeś;-) Nie ma żadnej różnicy w pliku wynikowym obu aparatów pomimo różnicy w najdłuższych czasach. Zdjęcia z obu będą tak samo naświetlone.
Gdybym ja miał wybierać to brałbym D3s.
nikoniarz
20-11-2017, 21:15
Gdybym ja miał wybierać to brałbym D3s.
Nie tylko Ty... ;)
madebyzosiek
20-11-2017, 21:29
Też bym wolał drugiego D3s-a. Chyba, że musisz mieć więcej rozdzielczości, lub pęka Ci kręgosłup ;)
Mogło Ci chyba chodzić o D3, nie D3s... Ale też mnie ciekawi źródło tej informacji.
nikoniarz
20-11-2017, 21:38
Odnośnie tych AŻ 2,5 EV różnicy to warto sprecyzować o jakim ISO mowa :) Bo Już przy 800 można zostać zaskoczonym...
https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D750-versus-Nikon-D3s___975_628 (zakładka measurements)
http://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Nikon%20D3S,Nikon%20D750
http://www.photonstophotos.net/Charts/DXOPDR.htm#Nikon%20D3s,Nikon%20D750
Jak widać D3s idzie praktycznie łeb w łeb z D4... https://photographylife.com/nikon-d4-vs-d3s-vs-d3-iso-performance-comparison
2.5 EV - oczywiście natywne ISO 100 w D750 kontra natywne ISO 200 w D3s i to jest w Dynamic Range ogromna różnica,
oczywiście od ISO 800 jest już wyrównana walka.
Zakładka Dynamic Range
https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D750-versus-Nikon-D3s___975_628
nikoniarz
20-11-2017, 22:06
Fakt, w reportażu ślubnym bardzo często użyje ISO-100 czy 400...
warto zwrócić tez uwagę na zakres w jakim pracuje AF
D3s pracuje w zakresie od −1 natomiast,
D750 pracuje już od −3 EV
oczywiście są "wspomagaczki" jak lampka doświetlająca czy lampa błyskowa ale ... taki tam mały szczegół :)
Jarecky83
20-11-2017, 23:42
Panowie, odłużmy na bok teorię i testy. Chodzi mi raczej o porównanie w praktyce, czy ktoś robił taką zamianę, albo pracował na D3S i D750 i może porównać jak to wygląda w pracy codziennej. Lubię D3S, ale przyznam, że gabaryty zaczęły mi przeszkadzać. I pytanie takie, czy dużo stracę, przechodząc na D750, czy odwrotnie?
Zawsze możesz sam porównać. Istnieje przecież możliwość wypożyczenia puszki. Pożyczasz na zlecenie, i jechane.
Taka drobna sugestia.
przyznam, że gabaryty zaczęły mi przeszkadzać.
Jest to dobry argument, ale porównujesz starszą półkę profesjonalną do nowszej amatorskiej.
Na Twoim miejscu zainteresowałbym się czymś semipro, czyli D8XX.
uzywalem 700 mam 800 teraz do niej dokupilem 750 i to on jest glownie uzywany z artami naprawde zestaw nie jest jakos srogo ciezki z gripem naprawde bajka, jakosc iso w stosunku do 700? hm dla mnie 1600 iso to był max w 750 iso 6400
stachmuszel
22-11-2017, 13:22
W D700 max. ISO1600? Wysoko masz postawiony próg jakościowy;-)
kurczeblade
22-11-2017, 15:32
Panowie, odłużmy na bok teorię i testy. Chodzi mi raczej o porównanie w praktyce, czy ktoś robił taką zamianę, albo pracował na D3S i D750 i może porównać jak to wygląda w pracy codziennej. Lubię D3S, ale przyznam, że gabaryty zaczęły mi przeszkadzać. I pytanie takie, czy dużo stracę, przechodząc na D750, czy odwrotnie?
Jak Cie gabaryty denerwują w D3s to nie masz co się nawet zastanawiać nad zmianą. Ja miałem okazje powiesić na szelkach D4 od kolegi Zelber i faktycznie jest to spora różnica, nie chodzi nawet o wagę, ale o to jak się aparat układa. Jednak z mniejszym body jest większa swoboda, aparat lepiej się układa przy biodrach i mniej ciągnie w dół :) Ja nawet w takim zestawie gripa nie chcę używać do D750, grip gdzieś od dawna leży zakurzony. Piszesz że nie wykorzystujesz 11kl/s a wielkość D3s zaczyna Ci dokuczać, to w sumie wszystkie "ZA" są za tym żeby zmienić D3s-D750. Albo nic nie zmieniać i się skupiać na zdjęciach :P Ja się zastanawiałem kiedyś nad zmianą swojego D600 na D4/D3s ale stwierdziłem że jednak nawet wolę D600 jako drugie body do D750 bo to wygoda duża.
Jest to dobry argument, ale porównujesz starszą półkę profesjonalną do nowszej amatorskiej.
Na Twoim miejscu zainteresowałbym się czymś semipro, czyli D8XX.
Od kiedy to D8XX jest semipro? Nikon pozycjonuje wszystkie D8XX jako puszki profesjonalne studyjne: https://www.nikonusa.com/en/nikon-products/dslr-cameras/index.page#!/tag:uiQ:Professional DSLRs. BTW zastępują one D3X - w odpowiedzi na liczne sugestie profesjonalistów, żeby w puszce studyjnej zrezygnować ze zintegrowanego gripu. A cena D850 na starcie wyższa niż była cena D3.
Przymierzałem się do przesiadki z D700>D750 i akurat dla mnie ergonomia jest ważna. Może to przyzwyczajenia i brak czasu na zmiany, ale D700 czy D3 wydawał mi się po prostu bardziej "pewny", to subiektywne odczucie, bez dwóch zdań. Kręgosłup natomiast masz jeden, zatem, podpiszę się pod Kolegami sugerującymi wypożyczenie D750, wziąć, popracować na obu i się przekonać czy to dobry kierunek. Niekoniecznie z wypożyczalni, być może Ktoś gdzieś dookoła Ciebie posiada takie body. ;)
Przymierzałem się do przesiadki z D700>D750 i akurat dla mnie ergonomia jest ważna. ;)
I co? Z tego powodu zrezygnowałeś z zakupu? Gdybym tylko czytał i brał na poważnie te różne pierdoły wypisywane w internecie to pewnie nie kupiłbym żadnego korpusu, albo obiektywu. Też mam już prawie 9 lat D700 (do świąt niedaleko) i w tym roku kupiłem D750. Trochę mniejszy, lżejszy, inaczej leży w dłoni. Uchwyt cieńszy, ale głębszy. W D700 jest grubszy i płytki. Kilka, czy kilkanaście godzin to za mało na obiektywną oceną i przyzwyczajenie się, ale po kilku tygodniach powrót do D700 wcale nie zachwyca. W D750 praktycznie wszystko jest lepsze. Wyraźnie sprawniejszy AF w słabym oświetleniu. Mniej szumi na wysokim ISO. Pełne 100% widoczności kadru. Natywne ISO-100. Cichy bardziej basowy szelest migawki, a nie to metaliczne i dość głośne „chlap-chlap”. Dwa sloty na karty zapisu danych w popularnym formacie SD, a nie tym prawie muzealnym (czytaj: profesjonalnym) CF, bo szybkie czytniki SD są praktycznie w każdym ciut lepszym laptopie i TV. No i zapomniałbym o najważniejszym. Odchylany ekran LCD. Przyzwyczaiłem się do tej funkcjonalności w Nex-7 i A6000, a teraz mam i w D750. Nareszcie możliwość podglądu kadru z aparatem podniesionym do góry na wysokość monopoda i zdalne wyzwalanie wraz z ustawianiem AF z pomocą najpopularniejszych wyzwalaczy radiowych YN622 i RF605. O możliwościach filmowania już nie będę wspominał.
D700 to świetny korpus nawet dzisiaj, ale D750 bije go również jakością obrazka i kolorem. Przyzwyczaiłem się przez lata do bardziej żółtego odwzorowania ludzkiej cery i standardowej korekty w LR, gdzie w D750 wpada bardziej w czerwienie, co subiektywnie wydaje się bardziej poprawne i już nie ruszam suwaków nasycenia, bo jest najczęściej dobrze. Ostrość generowana przez matrycę D750 jest zauważalnie lepsza i raczej mam ochotę na jej obniżanie w stosunku do standardowych ustawień w puszce. Generowany JPEG wygląda o wiele przyjemniej i nadaje się bez żadnych przeróbek do prezentacji na dużym ekranie TV. Dla mnie D700 pozostanie tylko zapasowym, awaryjnym korpusem. Niestety lepsze jest wrogiem dobrego i nie ma się co oszukiwać. Czas świetności korpusów typu D700, D3, D3s przemija i dzisiaj już nie chciałbym kupować żadnego z nich. D750 ustępuje pancernością i niezawodnością tym poprzednikom, ale parametrami obrazka zostawia je daleko w tyle. Możecie oczywiście widzieć to inaczej, ale chciejstwem postępu nie zatrzymacie. Nikon D750 jest naprawdę dobry, a te jego usterki wieku dziecięcego to raczej przeszłość. W każdym bądź razie mój nie kwalifikuje się na żadną akcję serwisową i oby tak zostało.
Pozdrawiam.
Jarecky83
06-12-2017, 20:24
... Albo nic nie zmieniać i się skupiać na zdjęciach...
Cały czas mętlik w głowie, codziennie inny pomysł, ale chyba posłucham tej rady...dokupię tylko N20 1.8G, bo Sigma już pofrunęła i skupiam się na zdjęciach. Cały sezon dałem radę z D700 i D3S, klienci zadowoleni (w wielu komentarzach zwrócili uwagę na cyt. "wysoką jakość zdjęć"-nie mam tutaj zamiaru wpadania w samozachwyt, po prostu zwracam uwagę na odbiór przez klientów), więc nie ma co kombinować, tylko robić swoje i pracować nad własnym warsztatem, bo wiem, że nie wyciskam ze sprzętu 100% możliwości, patrząc co inni wyprawiają z takimi D700 czy D3S;)