Zobacz pełną wersję : Szukam nowego body. Pomóżcie...
Witam
Obecnie posiadam body Nikon D5100 i szukam czegoś z pełną klatką.
Przeszkadza mi, że ma za mało pól ostrości, nie pełną klatkę, wyświetlacz nie dotykowy, wolno łapie ostrość (nie wiem czy jest to wina obiektywu czy body).
Chciałbym, żeby nowe body miało standardowe mocowanie obiektywów, było dobrą inwestycją na przyszłość trochę na wyrost.
Prosiłbym o doradzenie. Jak czegoś nie dopisałem to pytajcie.
Pozdrawiam
nikoniarz
20-11-2017, 14:34
Pełna klatka + ekran dotykowy? Wybór masz bardzo mały :mrgreen:
themadablues
20-11-2017, 14:41
Pełna klatka + ekran dotykowy? Wybór masz bardzo mały :mrgreen:
Jest w ogóle coś takiego ?
Jeżeli nie ma takiego połączenia to piorytetem jest pełna klatka ale jeżeli macie do polecenia dotykowe to też z chęcią przejże tylko napisze ze są bez pełnej wtedy ;)
pełna klatka z dotykiem patrz wyżej
DX z dotykiem - D5500, D5600, D7500, D500
Jest w ogóle coś takiego ?
U Nikona d5 i d850.
edit: miałem kilka kart otwartych i się spóźniłem, do skasowania.
A pełna klatka ale bez dotyku? Polecacie cos?
To może w pierwszej kolejności napisz co fotografujesz i jakim budżetem dysponujesz. Czy masz już jakieś szkła pod pełną klatkę?
Mam Nikkor 35mm 1.8 oraz Nikkor 18-105 3.5-5.6. W większości używany jest ten pierwszy. Zamierzam jeszcze dokupić 50mm 1.4. Fotografuje głównie ludzi okazyjnie naturę (ale skupmy się na ludziach). Sesje pozowane w plenerze i imprezy okolicznościowe. Budżet na body do 20 tys. zł. Ale jak będzie coś w normalniejszej cenie godne polecenia to miłoby było zobaczyć :)
madebyzosiek
20-11-2017, 15:38
Mam Nikkor 35mm 1.8 oraz Nikkor 18-105 3.5-5.6. W większości używany jest ten pierwszy. Zamierzam jeszcze dokupić 50mm 1.4. Fotografuje głównie ludzi okazyjnie naturę (ale skupmy się na ludziach). Sesje pozowane w plenerze i imprezy okolicznościowe. Budżet na body do 20 tys. zł. Ale jak będzie coś w normalniejszej cenie godne polecenia to miłoby było zobaczyć :)I Ty do tego body za 20k chcesz podłączyć 35DX i 18-105? No weź... Kup sobie D750, sprzedaj to co masz i dokup Tamrona 24-70 G2, do tego może 70-200 G2. Wyrobisz się w 20k, foty będą wyrywać z butów ;)
Pytanie było o obiektywy jakie mam ;) Wiadomo, że w następnej kolejności zainwestuje w obiektywy z tym, że fajnie gdybym mógł wykorzystać obiektywy, które mam. ;)
themadablues
20-11-2017, 15:43
Chcesz kupic puszkę za 20k i pytasz na forum co ludzie polecają z FX z dotykiem.... ?
Obiektywy, które masz w zasadzie do pełnej klatki się nie nadają zatem czeka Cię wymiana szklarni. I teraz jeśli 20k to ma być body + słoiki to jak wyżej D750 będzie spoko opcją. Jeśli 20K na samo body + masz kasę na nową szklarnię to co się będziesz szczypał? D850! I dotyk będzie! fiu fiu!
Obiektywy, które masz w zasadzie do pełnej klatki się nie nadają zatem czeka Cię wymiana szklarni.
W jakim sensie się nie nadają?
Dziękuję za porady, padł tam jeszcze model D5? Widziałem ceny D850 17 tyś. a D5 26 tyś, skąd ta różnica cen? czym się różni jeden od drugiego?
Szkła DX podpięte pod body pełnoklatkowe będą Ci dawać olbrzymią winietę, w zasadzie w takiej sytuacji ich używanie jest pozbawione jakiegokolwiek sensu. Po drugie, możesz korzystać z takich szkieł jeśli przełączysz pełnoklatkowe body w tryb DX... ale kuźwa to po co w zasadzie wydawać kupę hajsu na pełną klatkę? Chyba tylko wtedy jeśli mamy za dużo zbędnej kasy i nie wiemy co z nią robić. Tak czy inaczej - chcesz pełną klatkę, pożegnaj się z obecnymi szkłami i licz się z tym, że szkła pod pełną klatkę tanie nie będą.
Ja to nie wiem czy koledze ta pełna klatka potrzebna do czegokolwiek. Może po prostu nowszy lepszy DX, jeżeli problem z polami AF to polecam D500 a i obiektywy które masz wykorzystasz. Znajomy robi nim wyścigi moto GP i AF daje radę to tu z ludźmi też powinien. Może pożycz sobie taki aparat i popróbuj?
madebyzosiek
20-11-2017, 17:09
Widziałem ceny D850 17 tyś. a D5 26 tyś, skąd ta różnica cen? czym się różni jeden od drugiego?
To jest poważne pytanie? Jak tak, to zastanów się po co Ci aparat i jak wygląda Twój zakres wiedzy o fotografii, zanim utopisz 20 k zł...
Szkła DX podpięte pod body pełnoklatkowe będą Ci dawać olbrzymią winietę,
To dlatego, że mają za małą ogniskową? Czy dlaczego?
Zapomniałem jeszcze dodać, że chciałem zmienić na większą klatkę też dlatego, żeby móc robić zdjęcia z bliższej odległości ( w małych pomieszczeniach).
I jeszcze moje ostatnie pytanie o te różnice miedzy D850 a D5 :)
- - - - kolejny post - - - - - -
To jest poważne pytanie? Jak tak, to zastanów się po co Ci aparat i jak wygląda Twój zakres wiedzy o fotografii, zanim utopisz 20 k zł...
W sumie to nie jest odpowiedź na pytanie.. ;)
Ogniskowa może być dowolna (w rozsądnym fizycznie zakresie). Twoje obiektywy mają po prostu ZA MAŁO SZKŁA, żeby pokryć pole matrycy rozmiaru FX. Są za to na tyle małe, że wystarczy to na pokrycie mniejszej matrycy DX.
Moim zdaniem za słabo znasz swój aparat, swoje obiektywy i podstawowe zasady fotografii w ogóle, żeby już teraz kupować cokolwiek droższego.
To nie jest ani najlepszy moment, ani najlepszy pomysł, żeby kupować cokolwiek. Lepiej nabrać doświadczenia, żeby dokonać zakupu bardziej świadomie.
nikoniarz
20-11-2017, 17:28
Fajny wątek :mrgreen: A szczególnie podejście do zakupu... Czekam na rozwój wydarzeń... :mrgreen:
Zapomniałem jeszcze dodać, że chciałem zmienić na większą klatkę też dlatego, żeby móc robić zdjęcia z bliższej odległości ( w małych pomieszczeniach).
Jak to mawiają kto bogatemu zabroni. Ale pełna klatka nie zastąpi wiedzy i umiejętności. A to można nabyć nawet bez wymiany sprzętu.
Fajny wątek :mrgreen: A szczególnie podejście do zakupu... Czekam na rozwój wydarzeń... :mrgreen:
Ciekawie się zapowiada. Pewnie następnym krokiem po zakupie D850 i podpięciu do niego 18-105 będzie kupno najdroższego filtra polaryzacyjnego i robienie zdjęć tym zestawem we wnętrzach. A później zakwitnie myśl, że tak w zasadzie to iPhonem, Samsungiem, LG czy innym czymś tam robi o wiele lepsze zdjęcia.
Ja bym tam szedł na całość i jakąś Leicę M kupił. Przynajmniej ładnie będzie się prezentować.
madebyzosiek
20-11-2017, 17:48
W sumie to nie jest odpowiedź na pytanie.. ;)
Proszę Cię... Znajdź sobie specyfikację obu aparatów i zobacz czym się różnią. A jak to przerasta Twoje umiejętności i wiedzę, to wpłać 20 k na konto oszczędnościowe i zabieraj się za naukę, żeby wiedzieć o co chodzi w tych aparatach i całej fotografii ;)
A tak na poważnie, to na tym etapie wątku nikt Cię chyba poważnie nie potraktuje, więc daj znać jak trzeba będzie zamknąć wątek ;)
(...) wpłać 20 k na konto oszczędnościowe i zabieraj się za naukę, żeby wiedzieć o co chodzi w tych aparatach i całej fotografii
Tutaj się podłączę. Bez podstawowej wiedzy szkoda kupować aparat za tyle kasy. Najpierw poczytaj co pozwoli Ci robić zdjęcia takie jak chcesz, popróbuj ze sprzętem który masz i dopiero wtedy zastanów się nad jego zmianą.
Jak to mawiają kto bogatemu zabroni. Ale pełna klatka nie zastąpi wiedzy i umiejętności. A to można nabyć nawet bez wymiany sprzętu.
Ciekawie się zapowiada. Pewnie następnym krokiem po zakupie D850 i podpięciu do niego 18-105 będzie kupno najdroższego filtra polaryzacyjnego i robienie zdjęć tym zestawem we wnętrzach. A później zakwitnie myśl, że tak w zasadzie to iPhonem, Samsungiem, LG czy innym czymś tam robi o wiele lepsze zdjęcia.
Ja bym tam szedł na całość i jakąś Leicę M kupił. Przynajmniej ładnie będzie się prezentować.
Mam pasję, chęć rozwoju, cel i kasę. Dlaczego mam się ograniczać? Czemu nie mogę się uczyć na najlepszym sprzęcie? Wiadomo, że od razu nie pójdę do sklepu i nie kupię. Najpierw wypożyczę, sprawdzę i douczę. Pytam bardziej doświadczonych ludzi właśnie dlatego że wiem mniej, po co się pytać ludzi o sprzęt, kiedy samemu wie się o nim wszystko, no ludzie kochani. Zresztą da się robić mega zdjęcia nie znając się na budowie sprzętu jakby się składało go samemu, a tylko na pewnych parametrach, które są dla mnie istotne. Wiadomo, że lepiej znać się na wszystkim w 100%, zarówno na dłucie jak i na glinie ale bez przesady...nie jest to konieczne. Frajdę można czerpać i w tym i w tym wypadku. Ciekawi mnie co możecie wiedzieć o moich umiejętnościach, wiedzę, owszem możecie ocenić, ale umiejętności..od razu musicie strzelać szyderstwami typu że nie widzę różnicy między aparatem z telefonu a lustrzanką? Wątek przecież nie o tym. A odpowiedzi które są konkretne oszczędzają mi wiele czasu, który musiałbym poświęcić na błądzenie po necie i szukanie. Tym którzy tak odpowiadają z całego serca jestem wdzięczny i dziękuję :)
merkator
20-11-2017, 18:03
Zdecydowanie dobra lektura lub kurs foto polecane ! Bo po wypowiedziach widać, że dobrze było by wiedzę uzupełnić.
Leica M ? zależy do jakiego auta, co najmniej bentley ;)
A może, warto zacząć od lampy błyskowej, przynajmniej doświetli pomieszczenia i większy procent zdjęć będzie mieć właściwą ekspozycję.
Winieta nie jest pochodną za małej ogniskowej, lecz konstrukcji obiektywu z której wynika wielkość pola obrazowego. Dla aps-c promień koła opisanego na matrycy wynosi ok. 15 mm i dla tej wielkości projektowane są szkła DX. Natomiast pełna klatka ma promień koła opisanego na matrycy ok. 22 mm, i szkła FX zapewniają obsługę takiej matrycy. Stąd też, szkła pełnoklatkowe obsłużą obydwie wielkości matryc (DX i FX) natomiast obiektyw DX pracują tylko z matrycą aps-c. Zarówno nikkor 35/1.8 oraz 18-105/3.5-5.6 są szkłami DX, stąd też wesoła reakcja kolegów.
Proszę Cię... Znajdź sobie specyfikację obu aparatów i zobacz czym się różnią. A jak to przerasta Twoje umiejętności i wiedzę, to wpłać 20 k na konto oszczędnościowe i zabieraj się za naukę, żeby wiedzieć o co chodzi w tych aparatach i całej fotografii ;)
A tak na poważnie, to na tym etapie wątku nikt Cię chyba poważnie nie potraktuje, więc daj znać jak trzeba będzie zamknąć wątek ;)
Mijasz się kompletnie z tematem.. Od tego jest forum, że zadaje pytania. Skoro nie masz informacji o tym sprzęcie to po co się udzielasz? Czytałem specyfikację ale co ma wiedza teoretyczna do praktyki i doświadczenia osób, które tutaj są? Nie potrzebuję informacji które body ma lepsze parametry. Potrzebuje informacji z doświadczenia nad pracą z tym sprzętem. Ludzi, którzy z niego korzystali. O jego wadach i walorach na ile są one przydatne..
Zupełnie poważnie - zainwestuj w podstawowy kurs fotografii, wstrzymaj się na pół roku z zakupem, oszczędzisz sobie rozczarowań.
Winieta nie jest pochodną za małej ogniskowej, lecz konstrukcji obiektywu z której wynika wielkość pola obrazowego. Dla aps-c promień koła opisanego na matrycy wynosi ok. 15 mm i dla tej wielkości projektowane są szkła DX. Natomiast pełna klatka ma promień koła opisanego na matrycy ok. 22 mm, i szkła FX zapewniają obsługę takiej matrycy. Stąd też, szkła pełnoklatkowe obsłużą obydwie wielkości matryc (DX i FX) natomiast obiektyw DX pracują tylko z matrycą aps-c. Zarówno nikkor 35/1.8 oraz 18-105/3.5-5.6 są szkłami DX, stąd też wesoła reakcja kolegów.
Dziękuje bardzo za rzeczowe informację :) ehh.. Gdybym wiedział to od razu kupowałbym obiektywy FX ;)
Czy jest tu ktoś kto korzysta bądź pracuje na tym sprzęcie? Nikon D850 bądź D5? I mają może jakieś porównanie? Za teoretyczne odpowiedzi dziękuje.
nikoniarz
20-11-2017, 18:32
Na D5 zabraknie Ci funduszy, nawet na używkę. Pozostaje D850. I nawet zostanie na obiektyw :D
Ciekawi mnie co możecie wiedzieć o moich umiejętnościach, wiedzę, owszem możecie ocenić, ale umiejętności..od razu musicie strzelać szyderstwami typu że nie widzę różnicy między aparatem z telefonu a lustrzanką?
Wybacz ale twoja wiedza została oceniona na podstawie poziomu zadawanych pytań. Najpierw wiedza potem sprzęt. Idź na jakiś kurs, warsztaty albo chociaż kup sobie jakąś książkę do nauki fotografowania i będziesz wiedział czego potrzebujesz.
merkator
20-11-2017, 18:35
OK, podejdźmy rzeczowo do tematu:
1. jesteś amatorem który ma spore zasoby finansowe dla realizacji swego hobby
2. obecny sprzęt ogranicza Cię w realizacji swej pasji
3. dotarłeś do momentu w którym widzisz potrzebę uczynienia jakościowego skoku
4. ......... (można dopisać coś)
W związku z powyższym mamy pytania:
1. co obecnie fotografujesz i co masz zamiar fotografować w przyszłości: portret, krajobraz, zwierzęta, ptaki, macro, technika motoryzacyjna lub lotnicza, itp.
2. co Ci nie wychodzi i wymaga poprawienia
3. w jaki sposób dochodziłeś do wiedzy i umiejętności fotograficznych: lektura, kursy, praktyka ....
Jest na forum wielu kolegów specjalistów od różnych rodzajów fotografii (vide dział http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=3 ) i z pewnością Ci pomogą jeśli podejmiesz rzeczową dyskusję na ten temat. Na pewno zmiana korpusu na pełnoklatkowy nie jest panaceum na problemy jakie zasygnalizowałeś.
5d4, 6d2 - proszę, służę pomocą.
merkator
20-11-2017, 20:40
5d4, 6d2 - proszę, służę pomocą.
http://blog.foto-net.pl/5dczy6d/
i dla równowagi ;)
http://blog.foto-net.pl/d600czyd800/
Rafał_Sz
25-11-2017, 13:50
Kup w pierwszej kolejności N14-24/2.8, N24-70/2.8, 70-20/2.8, 85/1.8 lub 1.4, może też jakąś Sigmę Art. To taki zestaw szkieł "must-have" pod FX. Za kasę która Ci zostanie szukaj puszki.
;)
andystar
25-11-2017, 21:29
Polecam zakup i dokładne przeczytanie ze zrozumieniem:
http://allegro.pl/andrzej-mroczek-ksiazka-o-fotografowaniu-i7046137881.html?bi_c=autor-Andrzej%20A.%20Mroczek&bi_term=ksiazki-i-komiksy-7_szukane_Ksi%C4%85%C5%BCka%20o%20fotografowaniu&bi_m=offer_tiles&bi_s=landing_internal
Nie jest to żart ani złośliwość. Piszę jak najbardziej poważnie.
Wiem co piszę, fotografuję od 45 lat.