PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Prośba o ocenę zdjęcia

monis190
20-11-2017, 12:08
Dzień dobry. Otrzymałam zdjęcie od fotografa po obróbce, nie podoba mi się jego retusz. Niestety, fotograf twierdzi, że nic nie zmieni, bo tak jest super, a oryginał nie dostanę. Pieniądze wyrzuone w błoto :(

Proszę o ocenę, czy może ja się za bardzo czepiam tego zdjęcia, co można by ewentualnie zmienić i czy jest szansa to jakoś uratować. Zdjęcie jest w załączniku.

esperal
20-11-2017, 12:40
A co jest nie tak ze zdjęciem?

FelTom
20-11-2017, 12:47
W zdjęciu nie zmienił bym już nic.
Jest bez zarzutu pod względem technicznym.

Oczekiwał bym bardziej naturalnego wyrazu twarzy, bo widać / czuć pewien dystans / stremowanie fotografowanej osoby. Ale to zależy od relacji fotograf - fotografowana osoba podczas zdjęć.
Niektórzy lubią takie "pozowane" zdjęcia, bez bardziej wyrazistych emocji. Osobiście wolę jednak, kiedy jakieś emocje charakteryzujące fotografowaną osobę, są widoczne na zdjęciu.

Pod względem wizerunkowym, estetycznym, technicznym zdjęcie bez najmniejszego zarzutu.

monis190
20-11-2017, 12:57
A co jest nie tak ze zdjęciem?

Dla mnie jest baaardzo sztuczne... Mam włosy ciemny blond, a na zdjęciu rudawe? Zniknęła moja mimika... Podobało mi się ujęcie na miniaturze, a po obróbce jestem bardzo rozczarowana. Wrzuciłabym ją, ale jest nazwisko fotografa, które musiałabym... hm... jakoś zamazać :)

mackaron
20-11-2017, 13:03
Mysle ze powinnas swoje subiektywne uwagi kierowac do fotografa a nie na forum... technicznie jest ok a to jak na nim wygladasz? Skad mamy wiedziec jaki byl zamysł sesji i jakie ustalenia miedzy toba a fotografem. Fakt troche skora za bardzo wyprasowana...ale dla mnie to takie gorzkie żale...czemu zle wygladam na zdjeciu... czemu nie tak jak sie spodziewalam ze bede wygladac... no...dlatego;)

90s
20-11-2017, 13:09
Dostałaś tylko jedno zdjęcie czy tylko to ci się nie podoba że uważasz że to pieniądze wyrzucone w błoto?
Technicznie jak koledzy słusznie zauważyli nie jest złe, gorzej z pozowaniem i miną modelki. Kolega FelTom bardzo dobrze napisał co jest głównym problemem tej pracy. Obawiam się że oryginał byłby jeszcze mniej przyjemny w odbiorze.

monis190
20-11-2017, 13:16
Dziękuję za odpowiedzi.

Jurek Ż
20-11-2017, 13:26
Dla mnie jest baaardzo sztuczne... Mam włosy ciemny blond, a na zdjęciu rudawe? Zniknęła moja mimika... Podobało mi się ujęcie na miniaturze, a po obróbce jestem bardzo rozczarowana. Wrzuciłabym ją, ale jest nazwisko fotografa, które musiałabym... hm... jakoś zamazać :)

Polecam aparat z samowyzwalaczem i pokaż nam jak chcesz wyglądać.:lol::lol::lol:

monis190
20-11-2017, 13:52
Jurku, jak Monika Belluci ;)

Zdjęcia miały być pozowane i nie miałam na to akurat większego wpływu, kilka osób miało mieć takie ujęcia, ale mniejsza. Mam 6 zdjęć i to było pierwsze w kolejności, więc tu wrzuciłam. Jeszcze raz przejrzałam wszystkie i na chłodno oceniłam.

Poprosiłam o mniejsze "rozprasowanie" twarzy, w sumie teraz dostrzegłam, że mam usunięty dołek w brodzie... A raczej się do niego przywiązałam :) Plus poprosiłam o naturalniejsze kolory.

themadablues
20-11-2017, 14:13
Trochę za bardzo clarity na "-" na twarzy, poza tym wszystko raczej ok.

bic44
20-11-2017, 14:39
W jaki sposób oglądasz te zdjęcia? Masz możliwość oceny odbitek, lub u autora na sensownym monitorze? Prace tego fotografa, które oglądałaś przed sesją wskazywały na znacząco inny styl obróbki? Może zabrakło wcześniejszych ustaleń i efekt to takie wpisanie się w typową modłę, kolorystyka żywa, ocieplone i mocno nasycone, jaskrawe, do tego duża winieta i wygładzanie. Piszesz, że zlecenie obejmowało portrety kilku osób, może część z nich prosiła wprost o mocną korektę zmarszczek itd.

monis190
20-11-2017, 16:16
W jaki sposób oglądasz te zdjęcia? Masz możliwość oceny odbitek, lub u autora na sensownym monitorze? Prace tego fotografa, które oglądałaś przed sesją wskazywały na znacząco inny styl obróbki? Może zabrakło wcześniejszych ustaleń i efekt to takie wpisanie się w typową modłę, kolorystyka żywa, ocieplone i mocno nasycone, jaskrawe, do tego duża winieta i wygładzanie. Piszesz, że zlecenie obejmowało portrety kilku osób, może część z nich prosiła wprost o mocną korektę zmarszczek itd.

Mam komputer MacBook Pro (Retina, 13-inch, Mid 2014), odbitki najwcześniej za 3 tygodnie. Oglądałam pracę fotografa i w galerii miał jedną sesję właśnie w takim stylu, konkretnie sesję ciążową. Pozostałe "podkręcone", ale nie do takiego stopnia, żeby mnie to raziło. Co do ustalenia - poprosiłam o naturalną kolorystykę, umówiliśmy, że fotki będą jaśniejsze, bo oryginał wyszedł przyciemny.
Co do tego czy ktoś poprosił o mocne wygładzenie, nie mam pewności, być może, ale nie ma co za bardzo wygładzać u osób w wieku 25-30 lat :)

tomek293
20-11-2017, 16:29
moim skromnym zdaniem szukasz problemu - nie jesteś obiektywna bo oceniasz siebie na zdjęciu/ które jest całkiem ok/ a nie pracę fotografa (w portfolio ma przykłady fot, wiec mniej więcej wiesz, czego możesz się spodziewać) - choć przyznam- torche za bardzo pogładził, nasycił, ale to juz indywidualne gusta

Xavier80
20-11-2017, 17:49
Dziewczyna nie jest zadowolona z efektu a Wy jej wmawiacie, że się nie zna i że fotograf wie lepiej jak ona chce wyglądać na zdjęciu :))

90s
20-11-2017, 17:55
monis190 takie teraz są niestety standardy że zamiast korygować wady urody światłem, pozą to się robi wszystko w Photoshopie, nawet dzieci. Jedni robią to lepiej inni gorzej. Efekt też zależy od gusty, i prawdą jest też że osoby fotografowane mają inne kryteria oceny samych siebie jak osoby trzecie.
Nie wiem ile kosztowała Ciebie sesja ale pamiętam że najważniejsze w portrecie jest to jak ty zagrasz, co przekażesz czy się "otworzysz".
Jak popatrzysz na stare zdjęcia to zobaczysz ile gracji kiedyś kobiety miały, nawet były szkoły uczące zachowania, układania dłoni, picia herbaty itd. Dziś niestety jak ktoś nie siedzi w temacie to samo ułożeni dłoni w zgrabny sposób to nie lada wyzwanie. Wiele kobiet nie potrafi się finezyjnie poruszać i zachowywać. Sam z takimi ludźmi pracuje i jest to przykre że jak sugerujesz by modelka delikatnie dotknęła opuszkami palców policzka to wygląda jakby sobie żelazko do twarzy przykładała.

Zobacz na swoje zdjęcie jak ręce niezgrabnie trzymają te belkę, tak samo ułożenie ciała, nie wychylasz się ani nie wychodzisz, stoisz tak bez sensu sztywno i równo, do tego ta mina niepasująca do całości. Zdjęcie jest sztuczne w Twojej ocenie bo tak zagrałaś, obróbka nawet naturalna nie zmieni ułożenia i mimiki.
Fotograf w obórce ratował co się dało, zachował linie policzków i napięcie koło ust co sporo osób też retuszuje albo mocno zmniejsza kontrast. Ale czy prawdę myślisz że więcej detali twarzy zmieni cokolwiek w tym zdjęciu?

Więcej luzu i mniej stresu następnym razem, pomyśl o jakiejś historii byś ci łatwiej było wczuć się w role albo pokazać swój prawdziwy charakter. Jak widzisz nie wystarczy stanąć i liczyć na ładne zdjęcie, nawet jak fotograf ładnie retuszuje i się stara.

Bartek - NinoVeron
20-11-2017, 18:18
nie widziałem Cię "bez photoshopa" ani też nie widziałem "surowego" zdjęcia więc w żaden sposób nie podejmuje się oceniać czy fotograf przesadził z obróbką czy nie.
Za to troszkę czasu spędziłem przy sesjach modelkowych i wiem jakie są modelki
Przeważnie modelki myślą, że wynajmując fotografa wynajmują również chirurga plastycznego, trenera personalnego i retuszera w jednym :)
znam wiele przykładów gdzie podczas sesji powstały piękne zdjęcia a modelki robiły awantury bo nie wyszły na zdjęciach tak "pięknie" jak to sobie wyobrażały. A fotograf po prostu pokazał prawdę :)
Znam wiele historii gdzie modelki blokowały materiał z sesji TFP bo miały za dużo ciała, za płaską pupę czy piersi nie tak ładne i jędrne jak dziewczyny z okładek.
A ostatnio była afera w drugą stronę. Modelka (którą znam) robiła straszną awanturę na FB na wszelkich możliwych grupach bo fotograf za bardzo ją odchudził. Widziałem zdjęcie które zrobił ten fotograf i mnie się bardzo podobało - a dziewczyna wpadła w taki szał, że straszyła fotografa sprawami sądowymi (nawet wysłała jakieś przedsądowe pismo) za to, że jej zdaniem zrobił z niej całkiem inną osobę. Ale.... ten fotograf miał taki styl i wszystkie zdjęcia tak obrabiał i ta modelka widząc wcześniej co robi pojechała do niego na sesje...

Po prostu kobieta zawsze znajdzie coś by się czepiać...

teraz pytanie po co nas pytasz o opinię?
obojętnie jaka by nie była to co dalej??? napiszesz do tego fotografa, że Bartek, Marek, Darek i Olek z forum nikoniarzy stwierdzili, że źle obrobił zdjęcie???? :) :) :)
a co jego to obchodzi co napisał Bartek, Marek czy Darek? ma swój styl pracy i tyle.
Ma się zmienić dlatego, że ktoś coś tam skomentował? :) :)