PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Łapszanka

gremed
19-11-2017, 21:33
Kilka kadrów z ostatniego wypadu na Łapszankę. Chyba ostatnie takie - bez pełnej zimy.

1.
1284

2.
1285

3.
1286

moshica
20-11-2017, 09:21
Ładnie się podziało w kadrze, nie spodziewałem się takich widoków ;-) Trudno nawet wybrać faworyta, dwójka i trójka bardzo podobne. Jedyna uwaga to niebo za mocno wysaturowane, tutaj bym trochę odjął. Cała reszta bez zarzutu.

konradd
20-11-2017, 11:56
Bardzo przyjemne kadry. Na jedynce ten wóz wziął mnie z zaskoczenia :D niby nie jest szczególnie wyeksponowany, ale po chwili wpadł w oko. Widoczki na 2 i 3 wspaniałe.

gremed
20-11-2017, 13:31
Ładnie się podziało w kadrze, nie spodziewałem się takich widoków ;-) Trudno nawet wybrać faworyta, dwójka i trójka bardzo podobne. Jedyna uwaga to niebo za mocno wysaturowane, tutaj bym trochę odjął. Cała reszta bez zarzutu.

Dzięki za opinie. Co do nieba pełna zgoda - raczej mam tendencje do zbyt bladego, nie wiem co mnie tutaj zaćmiło. W zbiorach jest już skorygowane, tutaj niestety daje po oczach instagramowym blue.

- - - - kolejny post - - - - - -

Bardzo przyjemne kadry. Na jedynce ten wóz wziął mnie z zaskoczenia :D niby nie jest szczególnie wyeksponowany, ale po chwili wpadł w oko. Widoczki na 2 i 3 wspaniałe.

No niestety do pełni szczęścia brakuje choćby jednego człowieczka pracującego przy tym wozie. Ale o godzinie 7 pewnie ciężko kogoś wywlec z domu ;-)

moshica
20-11-2017, 14:16
Jeśli jesteś częściej tam w okolicach Jurgowa i wschodniej granicy podtatrza to prosimy o więcej tak dobrych kadrów, ja niestety rzadko się tam zapuszczam a widzę co przez to tracę ;-)

gremed
20-11-2017, 14:24
Jeśli jesteś częściej tam w okolicach Jurgowa i wschodniej granicy podtatrza to prosimy o więcej tak dobrych kadrów, ja niestety rzadko się tam zapuszczam a widzę co przez to tracę ;-)

No ja mam 100 km i sporo wolnego czasu. Teraz czekam aż się zima wyklaruje i jadę. Dla samego wypicia kawy z termosu przy takich widokach warto ;-) Spotkałem na tym właśnie wypadzie gościa znad morza. Nie wiem czy on coś zrobił bo jak wyszło słońce i zobaczył to wszystko to oszalał. Zaczął biegać tam i z powrotem ze statywem.

moshica
20-11-2017, 14:30
Szczęśliwy człowiek z tak dużą ilością wolnego czasu ;-) Ten gość to może z naszego forum ? Mnie nigdy nikogo nie udało się spotkać, a czasem nie wypada pytać człeka z żółtym paskiem o to. Sorki za OT...

gremed
20-11-2017, 14:47
Nie, nie mam pojęcia. Ja często spotykam. Pogoda żyleta + popularne miejsce to i zdarza się "tłok". Ale z reguły też nie pytam, widzę później po stronach na FB kto "z rejonu" był w tym samym miejscu. Wrzucam jeszcze 4 sztuki skoro widok naszych górek jest tym pożądanym ;-)

4. Tuż przed wschodem słońca.
1308

5. I tuż po...
1309

6.
1310

7.
1311

moshica
20-11-2017, 15:01
Piękne są te widoki i nie mówię jako górołaz oraz ktoś kto wiele na świecie innych miejsc widział, ale te zdjęcia mają ten niezmącony, sielski klimat no i obróbkowo wszystko gra jak należy. Każde mnie chwyta ;-)
Mgiełki i szron dodał uroku, kolejne pory dnia fajnie pokazują potencjał tego miejsca...

notdot
20-11-2017, 21:30
Biorę wszystkie, podobają się
Mi niestety nie udaje się złapać dobrych warunków, a to chmury, a to smog/mgła i brak widoczności albo jeszcze inne nieszczęścia. Przeto zazdroszczę ;-)

moshica
20-11-2017, 21:47
Jestem zawsze w tej samej sytuacji co Ty, stąd moje zdanie te same[emoji4]

Zahir
21-11-2017, 16:46
Cały set fajny ale jak dla mnie wyróżnia się dwójka za sprawą pięknie zbudowanego kadru. Ewentualnie dociążyłbym nieco pierwszy plan i zdecydowanie odciążył niebo oraz cienie na stokach gór ;) :)

freebie
21-11-2017, 19:17
1 i 2 piękne na jedynce ten wóz "robi" zdjęcie - super!

gremed
21-11-2017, 20:11
Cały set fajny ale jak dla mnie wyróżnia się dwójka za sprawą pięknie zbudowanego kadru. Ewentualnie dociążyłbym nieco pierwszy plan i zdecydowanie odciążył niebo oraz cienie na stokach gór ;) :)

Dzięki. Niebo było spieprzone. Usiadłem jeszcze raz do tego i chyba lepiej. Nie wiem... Zostawiam już w tej wersji.
1351

Zahir
21-11-2017, 20:23
Jest lepiej :) ale mam wrażenie, że jakiś filtr połówkowy był w użyciu?

gremed
21-11-2017, 22:31
Jest lepiej :) ale mam wrażenie, że jakiś filtr połówkowy był w użyciu?

ND8 na miejscu delikatnie na góry a jeśli widać gradację po kadrze to zapewne niedoskonałości mojej postprodukcji :-(

Zahir
22-11-2017, 17:08
Ja bym ci w ogóle polecał zrezygnowanie z filtrów (edit: połówkowych) - moim zdaniem lepiej jest lekko nie doświetlić i ciągnąć z cieni w postprocesie, a najlepiej naświetlać dwa razy i składać ale tutaj dużo wyczucia trzeba żeby zachować naturalne proporcje i rozkład świateł.

Przyjrzyj się jak wygląda detal na pierwszym planie, a co masz w chmurach - to "zasługa" filtra ;) O kolorze nie wspominając.

frogi
22-11-2017, 18:32
W dużej wersji prezentuje się to w miarę dobrze ;) :) To co widać na forum po otwarciu przeglądarki to wygląda po prostu kiepsko... Powinno się obligatoryjnie dodawać autokomentarz - "klikać po lepszą wersję" :)

notdot
22-11-2017, 19:15
Powinno się obligatoryjnie dodawać autokomentarz - "klikać po lepszą wersję" :)
jak najedziesz kursorem na zdjęcie to po chwili pojawia się taki napis i kilka info o zdjęciu
(szkoda, że nadal pokazuje 0 wyświetleń)

frogi
22-11-2017, 19:32
jak najedziesz kursorem na zdjęcie to po chwili pojawia się taki napis i kilka info o zdjęciu
(szkoda, że nadal pokazuje 0 wyświetleń)
A rzeczywiście, racja - pojawia się takie info. Jeszcze coś z tym licznikiem powinni zrobić :)

MK_2
24-11-2017, 12:02
Pięknie jest! Chciałoby się tam być.

PS. Jak wstawić dużą wersję obrazka???

notdot
25-11-2017, 14:34
PS. Jak wstawić dużą wersję obrazka???
Klikasz w niego kółkiem myszki
albo z przytrzymanym CTRL i lewy klik
albo prawy klik i z menu otwórz w nowej karcie (oknie)

Dho'ine
27-11-2017, 12:36
Wszystkie świetne, widoki piękne, 6 to mój faworyt za kadr. Nazwa brzmi jak Ukraina a to w małopolskim...

gremed
04-03-2018, 18:34
Jako, że kilka dni temu w torbie pojawiły się nowe szkiełka :D w sobotę nie mogłem się już powstrzymać i rzuciłem wyzwanie naturze. Wybór najprostszy i tradycyjny - Łapszanka. W rękawiczkach ogrzewacze, na termometrze -15 (i tak się ucieszyłem bo po drodze było pod -20). Ale jak zwykle widoki zacne. Tym razem kadr mniej tradycyjny, bez Tatr.

8.
5763

frogi
04-03-2018, 18:43
Pomijając te gałęzie z prawej i jak mi się widzi przeostrzenie albo prze"klaritowanie" poważne, to było by to całkiem fajnie ;)

gremed
04-03-2018, 20:53
Pomijając te gałęzie z prawej i jak mi się widzi przeostrzenie albo prze"klaritowanie" poważne, to było by to całkiem fajnie ;)

Hmm. Aż zerknąłem. Clarity na 20 i amount na 35 z maską wyłączającą praktycznie śnieg.

Jeszcze jedno z ostatniej soboty...
9.
5778

frogi
04-03-2018, 21:34
Hmm. Aż zerknąłem. Clarity na 20...

Mało to napewno nie jest... do tego kontrast podniesiony, ale co kto lubi.
W exifie masz clarity na 25 ;)

moshica
05-03-2018, 11:39
Nie patrząc na technikalia a tylko na efekt końcowy, to powiem krótko że bardzo ładne prace z łagodnym światłem, kadrowanie również przemyślane.
Mgły na dwójce dodają smaku ;-)
Jakim nowym szkiełkiem działałeś ?

gremed
05-03-2018, 14:48
Pierwsze art S18-35, drugie N50 1.8.

moshica
05-03-2018, 17:03
A wymagały kalibracji, czy trafiłeś na ostre sztuki ?

gremed
05-03-2018, 17:41
A wymagały kalibracji, czy trafiłeś na ostre sztuki ?

Arta sprawdzałem dość długo w sklepie. Wygląda, że jest ok. Nawet miałem wziąć od razu docka ale zrezygnowałem. Nikkora nie testowałem, kupiony używany ale jeszcze prawie cała gwarancja. Przy moich scenach i ręcznym ostrzeniu raczej zostaną takie jak są.

notdot
05-03-2018, 18:04
Ja nie wiem jak wy to robicie, że macie takie warunki.
Zamawiacie pogodę u kogoś? :D
Ja co wystartuję na weekend to zawsze masakra się trafi, mgły, smog, światło okropne.
Katastrofa

gremed
05-03-2018, 18:30
Przecież nikt nie poazuje jak trafi złe warunki :grin: A na poważnie to przecież jest meteo, które ja obserwuję już kilka dni przed wyjazdem non stop.

moshica
05-03-2018, 19:18
notdot jest nas dwóch z tym problemem. Moje wyjazdy w Tatry mimo dostosowywania się do pogody zawsze kończą się niczym fotograficznie.

notdot
05-03-2018, 20:39
Przecież nikt nie poazuje jak trafi złe warunki :grin: A na poważnie to przecież jest meteo, które ja obserwuję już kilka dni przed wyjazdem non stop.
no kurde to i ja też obserwuję prognozy, ale jak dojadę na miejsce to jest kaszanka a nie łapszanka :D
albo przez 2 miesiące nie jadę w ogóle bo prognoza zła
ostatnio nawet w piątek sprawdzam, że w niedzielę będzie ok
w sobotę sprawdzam, że jednak pogorszenie, no to nie jadę
potem w poniedziałek kumpel mówi, że jednak była super pogoda
tylko, że on biega po górach z psami a nie foci więc nie wiem co on uważa za super pogodę
bo żeby była jasność, dla większości osób pewnie pogoda będzie ok, ale na zdjęciach
wyjdzie ta nieznośna nieprzejrzystość powietrza, zamglenie itp itd
więc też takich zdjęć nie pokazuję :D
a też nie będę jechał autem prawie 2 godzin w jedną stronę i to wczesnym świtem zarywając nockę żeby poobserwować kiepską pogodę

moshica łączę się w bulu :D

gremed
06-03-2018, 01:44
[QUOTE=notdot;3935641] dla większości osób pewnie pogoda będzie ok, ale na zdjęciach
wyjdzie ta nieznośna nieprzejrzystość powietrza, zamglenie itp [QUOTE]
To jest częsty problem. Czasem pojawia się dosłownie w oczach. Dlatego pół godziny po wschodzie i ja już najcześciej jestem po robocie. Były góry i ni ma. No nie wiem co powiedzieć na tego Twojego pecha...Ja wstaję o 3-4 i wtedy zanim otworzę drugie oko sięgam po telefon i sprawdzam ostatnią aktualizację. I albo zamykam to jedno oko albo otwieram drugie :smile: Jakoś do tej pory układa się szcześliwie.

notdot
06-03-2018, 19:25
Ok, przestawiam budzik i zobaczymy. Aczkolwiek miałem kilka takich wczesno-nocnych wyjazdów i niestety pech. Ale się nie poddaję

gremed
06-03-2018, 19:37
Ok, przestawiam budzik i zobaczymy. Aczkolwiek miałem kilka takich wczesno-nocnych wyjazdów i niestety pech. Ale się nie poddaję

Na razie słabo. Czwartek wątpliwy, piątek może lepiej. Ale może się zmienić.

notdot
06-03-2018, 21:05
Spokojnie, ja nie z tych co we wtorek planują sobotnie wyjazdy :D
A też prognozom długoterminowym wierzę jakby mniej

gremed
06-03-2018, 21:22
No to każdy po swojemu ;-) Ja z reguły mam wszystko poukładane wcześniej a prognozy długoterminowe dla mnie to max 72h. Jeszcze się nie zawiodłem (oczywiście nie mówimy o pogodzie z Onetu :-))

moshica
06-03-2018, 21:35
Ja nieraz w środę zachwycony wyjazdem już w piątek wk...y że kolejna sobota nie dojdzie do łask. Mogę tylko w soboty być w Tatrach bo sam wyjazd tam i z powrotem to prawie 8h samej jazdy, także pogoda decyduje o wszystkim. A nieraz było tak że nawet prognozy z 3 źródeł w sobotę na miejscu diabli wzięli. Na ok 15 takich wyjazdów 3 miały idealną pogodę ale zdecydowana reszta to w mordę.

notdot
06-03-2018, 23:39
oczywiście że nie z onetu :D

basket
07-03-2018, 23:45
Niczego sobie foty. Jedynka bardzo fajna w treści. :smile:

notdot
08-03-2018, 10:17
Ja nieraz w środę zachwycony wyjazdem już w piątek wk...y że kolejna sobota nie dojdzie do łask. Mogę tylko w soboty być w Tatrach bo sam wyjazd tam i z powrotem to prawie 8h samej jazdy, także pogoda decyduje o wszystkim. A nieraz było tak że nawet prognozy z 3 źródeł w sobotę na miejscu diabli wzięli. Na ok 15 takich wyjazdów 3 miały idealną pogodę ale zdecydowana reszta to w mordę.

to samo mam ;-)