PDA

Zobacz pełną wersję : Niezadowolenie z kitowego obiektywu

marek_puk20
19-11-2017, 06:41
Witam. To mój pierwszy post na forum. Jestem dość początkującym fotografem i tydzień temu po przeanalizowaniu kilku ostatnich tematów na forum wybrałem jako swój aparat Nikona D5300 wraz z kitowym obiektowym 18-105. Po kilku dniach dosyć czasochłonnej zabawy zaczęła mi doskwierać słaba jasność obiektywu i bardzo słaby efekt makro.
Z okazji tego, że jeszczę mogę zwrócić swój sprzęt chciałbym się dowiedzieć od was czy znajdę zamiennie na ten obiektyw do tego body jakąś stalkę 1.8 (lub inną) w cenie z body do 3000 zł? Czy może odrazu wybrać inny model? Pasjonuje się robieniem zdjęć bokeh (postacie ludzi z rozmytym tłem),portretów oraz makro elementów krajobrazu z tłem. Nieraz może mi służyć do zdjęc krajobrazów i nocnej fotografii. Rzadko używam zooma, ponieważ moje ciało służy mi za to ?
Czy jest sens oddawania sprzętu i wymiany na coś bardziej odpowiedniego?
Jakie straty będa wiązać sie jeszcze z wymianą na stalkę w stosunku do tego obiektywu? Opłaca się bawić w oddawanie?
? Liczę na bardzo wyczerpujące odpowiedzi, ponieważ nie stać mnie narazie na więcej, a swój wcześniejszy aparat straciłem. Pozdrawiam ?

dannywrocek
19-11-2017, 09:53
Kup używany N50 f/1.8. N18-105 zostaw,zobaczysz,że jeszcze go docenisz. Izacznij zbierać pieniądze,pinieważ kiedy zechcesz się każdą z opisanych dziedzin fotograficznych zajmować poważniej,zaczniesz wydawać kolejne złotówki ;-)

madebyzosiek
19-11-2017, 10:01
Ja bym doradził Tamrona 60 2.0 Makro. Dość dobry obiektyw makro do DX, a przez światło 2 (chyba dość dobrze trzymane na małych odległościach), będzie dobry do portretów. A jak chcesz realizować ambitne plany, to zbieraj, zbieraj i jeszcze raz zbieraj kasę... A 18-105 oczywiście zostaw, z jedną stałką nie będzie wygodnie...

Aeon88
19-11-2017, 11:15
Ja bym kita wymienił na T17-50 2.8. Krócej, ale jaśniej.

ksh
19-11-2017, 12:26
Ale tamron 17-50 jest droższy o 300zł od dużo lepszej sigmy 17-50.
Taka sigma to kompromis miedzy stałkami, a ciemnymi zoomami, będzie jasno i ostro.

themadablues
19-11-2017, 16:08
Sigma w wersji 17-50 z HSMem jest zdecydowanie lepszym wyborem od Tamrona. To generalnie idealny zamiennik KITa na APS-C w każdym systemie.

puciek
19-11-2017, 18:03
Ale żaden z tych obiektywów nie zrobi dobrego makro. Mało tego. Jasna 50-tka będzie o wiele za wąska do pomieszczeń. S17-50 jest sporo droższe od 18-105, T17-50 używany jest w podobnej cenie jak 18-105 (nowy) ale jest gorszy od sigmy. A marek_puk20 dopiero co zaczął robić zdjęcia nowym lustrem. Myślę, że wyobrażenia o świetności lustrzanek przerosły rzeczywistość, a podstaw fotografii niestety brak. Marek_puk20 nie sądź, że robiąc zdjęcia w domu przy świetle żarówki uzyskasz jakieś zachwycające rezultaty. Na dworze także nie jest super o tej porze roku - brudno, szaro i ponuro. 18-105 to bardzo dobry obiektyw na początek ale nie oczekuj cudów, tym bardziej w takiej porze roku.

ps. dannywrocek N50 1.8 do D5300 powinien być w wersji AF-S, a ten kosztuje 800zł.

mmluty
19-11-2017, 18:04
Jeżeli chcesz uzyskać duże rozmycie przy portrecie i dobre zbliżenie makro przy relatywnie niskiej cenie to chyba tylko ten Tamron 60/2 spełni jakoś Twoje wymagania. Mam ten obiektyw, jest bardzo ostry i w makro jestem z niego zadowolony, bo jest naprawdę ostry. Zawiodłem się nim trochę przy portrecie, a jest to związane z jego dość słabym AF-em więc przy pełnym otworze bez do ostrzenia ręcznego wyniki są częstro dość marne. Sigma 17-50/2.8 jest również ostra i bez porównania lepiej działa AF, natomiast do makro to raczej nie bardzo się nadaje. Z Sigmą i z makro to zależy też jakiego oczekujesz powiększenia. Ja bym chyba zostawił tego Nikkora 18-105 i dokupił Tamrona, ja kupiłem używanego za 900zł.

marek_puk20
20-11-2017, 00:39
Oglądam porównania tych obiektywów o których wczesniej wspominałem i naprawdę ten mój kit słabo wypada przy nich...
Naprawdę nie ma sensu wymieniać 18- 105 na którys z nich:
Nikon AF-S DX NIKKOR 35MM F/1.8G
Nikon Nikkor AF 50 mm f/1.8D

Albo jak mówicie coś bardziej uniwersalnego 2.8

Może pytanie bardzo amatorskie jakie skutki negatywne będą, jesli wymienie jednak ten kit?

Zależy mi bardziej na lepszej optyce niż ogniskowej naprawdę... Co możecie mi jeszcze doradzić? A może tak jak mówicie jest sens zostania z tym kitem i uzbieranie pięniędzy na stalkę? Hm?

Moj dylemat rodzi się tylko przez to, że nie mam aktualnie możliwości ich wypróbowania, a mam jeszcze czas gdy mogę oddać ten obiektyw kit i go wymienić...

ksh
20-11-2017, 01:28
Bierz sigme 17-50 i będziesz zadowolony, nie ma co wiele się rozpisywać bo widzę że jesteś na etapie poznawania sprzętu jaki masz, a 18-105 to dobry obiektyw, na 105mm można ładnie rozmyć tło, zakres 50-105 jeśli się używa dużo może się okazać ważniejszy od jasnego zakresu 17-50 i wiele wiele innych plusów/minusów, dokupowanie stałki ma sens jeśli wiesz do czego będzie ci potrzebna.

marek_puk20
20-11-2017, 01:53
Problem w tym, że sigma ta przekracza możliwości mojego budżetu, a ten kit naprawdę drażni mnie swoją ciemnością i słabą głębią...

ksh
20-11-2017, 02:08
Używany tamron 17-50 albo nikkor 35mm, który jest najtańszą opcją, jeśli wolisz ciaśniej to 50mm w wersji G.

puciek
20-11-2017, 07:33
N50 1.8 D nie będzie dobrze współpracował z D5300. Musiałbyś kupić nowszą wersję z własnym silnikiem. Jak chcesz się przekonać, czy ogniskowa nie ma dla ciebie znaczenia, to ustaw obiektyw 18-105 na jedną ogniskową np.35mm i tak porób zdjęcie przez kilka dni.

Piechu
20-11-2017, 09:25
Najbardziej uniwersalnym szkłem z tutaj polecanych, zarazem bardzo dobrym optycznie będzie Sigma 17-50, która wcale nie jest droga jeśli wziąć pod uwagę to co w zamian oferuje. Ja jednak mam wrażenie (być może mylne), że autor nie do końca potrafi wykorzystać potencjał obecnego szkła czyli 18-105. Jest ciemny to fakt, ale jak na swoją cenę oferuje bardzo dobrej jakości obraz, dość ostry i kontrastowy. Poza tym takiej uniwersalności jaką on oferuje próżno szukać w polecanych tutaj obiektywach. Jeśli chodzi o rozmycie tła to tez można na nim uzyskać fajne efekty wykorzystując do tego celu najdłuższą ogniskową. Przez wiele lat korzystałem z tego szkła w połączeniu z D90 i ceniłem go właśnie za jego właściwości optyczne, zakres ogniskowych jak i wagę, która podczas łazęgowania z aparatem była nie do przecenienia.

dannywrocek
20-11-2017, 10:15
marek_puk20: problem polega na tym, że musisz się nauczyć fotografować lustrzanką. Pierwsze zdjęcia będą mocno odbiegać od Twoich wyobrażeń zdjęć, które widziałeś już w swojej głowie przed zakupem lustrzanki. Poczytaj trochę, pofotografuj tym co masz, nabierz wiekszej wprawy i poznaj swój aparat. Tak za kilka miesięcy zobaczysz poprawę i wtedy zdecydujesz, jaki obiektyw dokupić lub na jaki wymienić tego Nikkora. Każdy z nas (uogólniam oczywiście) przez to przechodził, więc nie jesteś pierwszy :) Ćwicz, Ćwicz i jeszcze raz ćwicz :) Próbój swoich sił we wszystkich rodzajach fotografi (najtrudniej będzie ogarnąć tym zestawem makro, ale z doświadczenia wiem, że "zajawka" na makro jest tylko chwilowa na ogół). Masz bardzo uniwersalny zestaw, z dobrym body i dobrym obiektywem. Uszy do góry i rób zdjęcia :)

Jurek Ż
20-11-2017, 10:23
marek_puk20: problem polega na tym, że musisz się nauczyć fotografować lustrzanką. Pierwsze zdjęcia będą mocno odbiegać od Twoich wyobrażeń zdjęć, które widziałeś już w swojej głowie przed zakupem lustrzanki. Poczytaj trochę, pofotografuj tym co masz, nabierz wiekszej wprawy i poznaj swój aparat. Tak za kilka miesięcy zobaczysz poprawę i wtedy zdecydujesz, jaki obiektyw dokupić lub na jaki wymienić tego Nikkora. Każdy z nas (uogólniam oczywiście) przez to przechodził, więc nie jesteś pierwszy :) Ćwicz, Ćwicz i jeszcze raz ćwicz :) Próbój swoich sił we wszystkich rodzajach fotografi (najtrudniej będzie ogarnąć tym zestawem makro, ale z doświadczenia wiem, że "zajawka" na makro jest tylko chwilowa na ogół). Masz bardzo uniwersalny zestaw, z dobrym body i dobrym obiektywem. Uszy do góry i rób zdjęcia :)

Popieram kolegę i sądzę, że nie obiektyw a brak podstawowej wiedzy jest tutaj głównym problemem.

marek_puk20
20-11-2017, 12:19
Narazie długo nie zakupię kolejnego obiektywu. Możliwe, że macie racje panowie. Ten dylemat poprostu narodził się z tego, że kiedyś miałem okazje korzystać z tego nikona 50 mm 1.8 i bardzo mnie urzekł swoją głębią ostrości i plastyką. Więc po nabyciu tego obiektywu kitowego trochę się zawiodłem. Może źle się wcześniej określiłem potrzebuję obiektywu do robienia takich zdjęć jak naprzykład to:
http://www.celebskart.com/wp-content/uploads/2017/05/romee-strijd-photoshoot-for-vogue-magazine-netherlands-june-2017-09.jpg
Ewentualnie do zdjęć krajobrazu i naprawdę nie widzę sensu posiadania dużej ogniskowej... Wolę odpowiednio znaleźć miejscę do wykonania jak najlepszej kompozycji lub odpowiednio wyciąć to w postprodukcji. Najchętniej wziąłbym tę sigmę, jednak aktualnie mnie na nią nie stać. A póki mogę jeszcze zamienić ten obiektyw kitowy na inny naprawdę się zastanawiam... Pierwszym sprawdzianem będzie robienie zdjęć portretowych i krajobrazy wraz ze zdjęciami nocnymi na fuercie. Co możecie mi jeszcze doradzić (jestem naprawdę amatorem, proszę o wyrozumiałość). Może to też przez to, że przez długi czas lustrzanki miałem okazje testować tylko i wyłącznie dzięki swoim znajomym, a sam wykonywałem zdjęcia telefonem...

Po sprawdzeniu na swoim aparacie stwierdziłem, że ogniskowa 35 mm będzie dużo bardziej uniwersalna niż 50 mm, bo nie robię zdjęć samej twarzy.

mmluty
20-11-2017, 12:30
Problem w tym, że sigma ta przekracza możliwości mojego budżetu, a ten kit naprawdę drażni mnie swoją ciemnością i słabą głębią...

Jeżeli faktycznie Twój obiektyw drażni Cię "ciemnością i słabą głębią"- jak piszesz, to niestety nie ma dla Ciebie dobrych wiadomości, ponieważ fizyki się nie przeskoczy, albo będzie głębia i ciemno (mały otwór przysłony), albo jasno (duży otwór przysłony) i mała głębia. Jak kupisz Sigmę to będziesz mógł tylko zwiększyć otwór przysłony i jeszcze bardziej zmniejszyć głębię ostrości. Chyba, że miałeś coś innego na myśli.

Piechu
20-11-2017, 12:34
W zdjęciu zaprezentowanym przez Ciebie nie ma nic nadzwyczajnego. Żeby wykonać takie zdjęcie trzeba mieć podstawową wiedzę o oświetleniu i postprodukcji. Do wykonania takiego zdjęcia nie potrzeba obiektywów, o których piszesz. Z odpowiednią wiedzą i umiejętnościami jesteś w stanie takie zdjęcie zrobić przy pomocy 18-105.

marek_puk20
20-11-2017, 12:41
A do czegoś takiego1301

Piechu
20-11-2017, 12:48
Tak małej głębi ostrości jak na większości powyższych zdjęć, obiektywem 18-105 jednak nie uzyskasz. Tyle, że musisz byś świadomy tego, że obiektyw i aparat same zdjęć nie robią. To primo. Secundo gros z tych zdjęć jeśli nie wszystkie to mocna obróbka w postprodukcji. Zdjęcia wyplute prosto z puchy tak wyglądać nie będą.

marek_puk20
20-11-2017, 12:52
Już nie raz udawało mi się wyciągać słabe zdjęcia w post produkcji, więc to nie oto tu chodzi. Dlatego ponawiam pytanie, czy 35 mm 1.8 z silniczkiem af byłby lepszy od tego 50 mm w moim przypadku?

Piechu
20-11-2017, 12:54
Jeśli nastawiasz się głównie na portrety to poszedłbym w 50mm.

marek_puk20
20-11-2017, 13:02
okazjonalnie do krajobrazów też by się przydało... 35 mm będzie bardziej uniwersalne czy jest jego jakiś jeszcze minus w stosunko do 50mm?

Zdebik
20-11-2017, 14:14
Przy ciasnych portretach zoom na 105 f5.6 i tło powinno być ok.

Dho'ine
20-11-2017, 14:22
Jak masz kilka stówek to kup sobie tego Nikkora 35 1.8. Na pewno będziesz zadowolony. Poszukaj używanego żeby w razie czego odsprzedać bez dużej straty. Za około 600zł powinieneś znaleźć. 50mm może być dla Ciebie za wąsko, tak sądzę. Pamiętaj że masz teraz zooma 18-105, sprawdź sobie najlepiej jaka ogniskowa Ci najbardziej pasuje 35 czy 50. Taka moja rada. Pamiętaj też że nic nie zastąpi ćwiczeń i wiedzy. Stałka jak najbardziej jest fajnym zakupem ale przede wszystkim nauka na początek.

poste
20-11-2017, 14:24
Od razu wspomniałem o 35, zdecydowanie bardziej użyteczna ogniskowa na DX, zwłaszcza, jeśli będziesz używać tylko 1 szkła Był taki wątek, może jeszcze parę zdjęć się uchowało
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188002
A jak przekonasz się, że sklejanie panoram, nawet z robionych z ręki, 2-3 zdjęcia, jest banalne (np. w LR ) to będziesz miał użyteczne narzędzie do widoków. Z 50 np. w mieście niewiele zdziałasz, ciężko coś sensownego objąć. Podobnie w pomieszczeniach.

bic44
20-11-2017, 14:55
A do czegoś takiego1301

Najwięcej typowych portretów w plenerze znajdziesz z połączenia ogniskowych ~85-200mm na małym obrazku. W systemie Nikona i założeniu, że aparat ma być cyfrowy, najtańszą (ale dla odmiany w internetowym rozmiarze właściwie raczej nieodróżnialną od drogiego sprzętu) opcją będzie d700+85 1.8d+180/80-200 2.8+blenda+preferowany program do obróbki (jeśli zaczniesz się zastanawiać, to przy pewnej cierpliwości na szybko licząc ~4500+ z drugiej ręki). Naturalnie to nie jedyna możliwość, ponieważ tak jak powyżej aparatem dx i obiektywem z zestawu też można ciekawe portrety wykonać.

nikoniarz
20-11-2017, 17:46
okazjonalnie do krajobrazów też by się przydało... 35 mm będzie bardziej uniwersalne czy jest jego jakiś jeszcze minus w stosunko do 50mm?

Do krajobrazów masz już 18-105 które jest bardziej uniwersalne niż 35 i 50 razem wzięte...

poste
20-11-2017, 19:18
Do krajobrazów masz już 18-105 które jest bardziej uniwersalne niż 35 i 50 razem wzięte...

Racja. Tylko kolega uparł się, że chce tylko jeden obiektyw, 18-105 chce zwrócić.

dannywrocek
20-11-2017, 19:19
marek_puk20: na tę chwilę zostań przy N18-105 i rób nim zdjęcia. Za kilka miesięcy wróć do tematu i wtedy będziesz bardziej świadom,czy wolisz 35,50 czy jeszcze inną ogniskową. D5300 ma dość używalne wysokie iso (zakładam,że skoro D5100 dawało radę przy 1600,to D5300 będzie dawać radę tym bardziej) i wykorzystaj to. Ew. zainwestuj w niedrogą lampę błyskową (Yongnuo można kupić dość tanio). Sam na razie nie wiesz,którą ogniskową chcesz i co chcesz na dobrą sprawę fotografować. Szkoda teraz wydawać pieniędzy i ryzykować,że to znów nie to.

forfiter
21-11-2017, 00:18

Zacznij od obejrzenia zdjec z tego "slabego kita" 18-105 na flickr lub pixelpeeper i dopiero kiedy sam bedziesz potrafił zrobic lepsze to wtedy zastanów się nad rozbudową szklarni. W międzyczasie rob jak najwiecej zdjec, ucz sie, czytaj, a przede wszystkim oszczedzaj, bo to drogie hobby.
Sam posiadam wciąż jeszcze tego kita i uważam że na wakacyjne wyjazdy z puszka DX jest on niezrownany stanowiac żelazną bazę. Resztę dokupisz sobie w miarę nabywania doświadczenia i/lub środków.

Dho'ine
21-11-2017, 15:14
Jak najbardziej trzeba zostać przy 18-105 to bardzo dobry obiektyw na początek a czasem i dłużej. A jak jest parę stówek w kieszeni to raz jeszcze polecę jakąś stałkę, 35 lub 50. Da baaardzo dużo frajdy i co najważniejsze może tez dać porządnego kopa do dalszej nauki (ale nie musi:) ) Kolejnego kopa daje lampa. Nawet nie wiem czy nie większego.

konradd
21-11-2017, 18:06
Wolę odpowiednio znaleźć miejscę do wykonania jak najlepszej kompozycji lub odpowiednio wyciąć to w postprodukcji.

Poczytaj najpierw o zależności między ogniskową a perspektywą, porób trochę zdjęć na dłuższych i krótszych ogniskowych i zobaczysz, że dłuższe też się przydadzą. Nie tak dawno robiłem sesję brzuszkową w rodzinie przy użyciu głównie 105mm f2.8 i to też były całe postacie.

jurkarol
21-11-2017, 21:12
18 - 105 mi został na razie jako jedyny do lustra z kilku innych, i choć duży, to uniwersalny, i daje bardzo wyraźny obrazek. szukam tylko jakiegoś mniejszego i szerszego do 28mm