Zobacz pełną wersję : Tablet Wacom problem z piórkiem
Od jakiegoś czasu zauważyłem podczas obróbki na PS i innym programie że jak np chwytam krzywe i przesuwam je to potem pomimo tego że odrywam piórko od tableta ono jakby dalej "trzymało" krzywe i rusza je. Strasznie mnie to irytuje bo zmienia parametry. Nie dotyczy to tylko krzywych np w CR również jak zmieniam ekspozycje czy inne parametry piórko trzyma suwaki pomimo oderwania go od tabletu. Mówiąc po góralski Ki pieron?
Właśnie próbuję rozwiązać ten sam problem. Przedtem było ok, ale po instalacji sterowników do nowej karty graficznej jakimś sposobem wywaliło mi obsługę tabletu. Zainstalowałem go od nowa, wgrałem sterowniki i znów mam ten problem z nim, co na początku - w PS ma "zawiechę" zanim ruszy jakiś suwak. Wiosną znalazłem rozwiązanie tego problemu (po kupnie nowego kompa) i dam sobie rękę obciąć, że tutaj na forum znalazłem to rozwiązanie, a teraz wertuję tematy z wacomem i nie mogę znaleźć. Ale znajdę jak nie dziś to jutro. Dam znać ;)
Edit.
Rozwiązałem problem u siebie.
Trzeba wejść w ustawienia tabletu wacom, w zakładce Pióro przy Śledzeniu ma być wybrany Tryb pióra. Trzeba wejść w Mapowanie... i odznaczyć na dole opcję Użyj pismo odręczne Windows. Zatwierdzić. U mnie pomogło i działa jak należy teraz.
Sprawdzę za dwa dni u siebie czy poprawiło się.