PDA

Zobacz pełną wersję : OPŁATY CELNE? - zakup sprzętu od obywatela spoza UE, ale wysyłka z terenu UE

nie.Znajomy
17-11-2017, 17:38
Jak w temacie;

może ktoś miał już taką sytuację albo zna odpowiedź na poniższe pytanie:

Sprzedawca jest obywatelem USA ( jest spoza Unii Europejskiej ) ; chce sprzedać przez EBAY swój prywatny sprzęt foto, a ponieważ przebywa czasowo na terenie UE - towar wyśle z państwa europejskiego ( w którym obecnie przebywa - z Francji). Zakup odbyłby się oficjalnie przez portal aukcyjny, płatność była by wykonana przez PayPal.

Czy taki zakup będzie obciążony jakimiś dodatkowymi opłatami celnymi ?

(pozwoliłem sobie tu zdublować powyższy wpis, bo może większej ilości osób się taka wiedza przyda w przyszłości)

kornikbp
17-11-2017, 20:22
Nie będzie cła skoro wysyłka z ue do ue :) chyba, że sprzedawca w cenie uwzględnił jakiś podatek :)

ksh
17-11-2017, 21:05
Dokładnie, żadnego cła nie będzie bo nie ma do tego żadnego powodu ani nawet żadnej możliwości, no chyba że sam zgłosisz sprzęt do clenia i zapłacenia vat ;)

nie.Znajomy
17-11-2017, 22:37
Na chłopski rozum właśnie tak być powinno ale cholera wie co tam nasze urzędniki mogą wymyślić.
Płatność (przez PayPal) idzie w dolcach na konto w USA przecież. Płatności poza UE zapewne są gdzieś ewidencjonowane i szczególnie mocno monitorowane, a w tym konkretnym przypadku łatwo będzie dojść do tego za co płatność poszła bo wszystko jest transparentne. Gdyby to były jakieś nieduże pieniądze to nie byłoby tematu ale akurat to co chcę kupić kosztuje grubo.

grizz
17-11-2017, 22:47
Kupujesz jako osoba fizyczna od fizycznej?

nie.Znajomy
17-11-2017, 22:50
Kupujesz jako osoba fizyczna od fizycznej?

Tak, jako osoba prywatna

grizz
17-11-2017, 22:53
No to nie masz się ci przejmować.

Ligo
17-11-2017, 22:58
Kupujesz na Ebayu, więc nie musisz wiedzieć, czy sprzedający jest Murzinem czy Inuitą, a w paszport też zaglądać nie wypada. Sprzęt jest zakupiony we Francji i stamtąd wysyłany do innego kraju EU. Natomiast PayPal jest tylko pośrednikiem w przesyle pieniędzy i nie ma znaczenia, że ma siedzibę bodajże w Kalafiornii, bo obsługuje także Ebay w krajach EU i transakcje pomiędzy nimi.

nie.Znajomy
17-11-2017, 23:08
Tu mam wątpliwości. Facet jest przecież zarejestrowany na Ebayu w USA i w świetle prawa jest obywatelem spoza UE. To że określił w aukcji, że wysyła z Francji ( bo akurat tam przebywa ) może być jedynie "okolicznością łagodzącą" dla mnie w razie czego ... ;-).

Ligo
17-11-2017, 23:12
Dla naszych urzędów "okoliczności łagodzących" nie ma.;-)
Jeśli tak, to możesz go poprosić, żeby sprzęt wystawił na aukcję jakiś jego znajomy Francuz.

grizz
17-11-2017, 23:15
Strasznie kombinujcie.

Paczka jest ue-ue. Od osoby fizycznej do fizycznej. I jeszcze używany sprzęt.

Nie kombinujcie.

nie.Znajomy
17-11-2017, 23:24
Chłopina nie ma tam znajomków - już pytałem o to. Przyleciał sobie z żoną na wycieczkę do Europy. Zwiedza se właśnie Paryż i nagle przestał mu się podobać sprzęt, który przywiózł ze sobą do focenia.
Żeby nie było, że jestem jeźdźcem bez głowy; sprawdziłem człowieka - ma długą i dobrą historię na Ebay. Poza tym zakup zabezpieczę jakby co odpowiednim sposobem płatności (PayPal + karta).

- - - - kolejny post - - - - - -

Strasznie kombinujcie.

Paczka jest ue-ue. Od osoby fizycznej do fizycznej. I jeszcze używany sprzęt.

Nie kombinujcie.

nie no, jasne że wygląda to dobrze, ale człowiek zawsze ma jakieś zagwozdki, ech

ksh
17-11-2017, 23:49
Ja na twoim miejscu odpuściłbym zakup bo szkoda twojego zdrowia, siwe włosy nie koniecznie dodają urody, za dużo kombinujesz i główkujesz.
Prosta sprawa jest, kupujesz na ebay od osoby prywatnej i czekasz na paczkę, wiesz że wysyłka z EU do Polski co też będzie odnotowane w śledzeniu przesyłki zapewne czyli bez kontroli celnej i vat, jeśli masz poczucie że dokonujesz czegoś złego to zapłać VAT od tej kwoty, zapewniam cie że US nie będzie się pytał dlaczego wymyśliłeś sobie tą płatność.

Ligo
17-11-2017, 23:57
Przyleciał sobie z żoną na wycieczkę do Europy. Zwiedza se właśnie Paryż i nagle przestał mu się podobać sprzęt, który przywiózł ze sobą do focenia.
Jeśli coś zaczyna się dziać "nagle", to zapala mi się czerwone światełko.
Ja też bym odpuścił.

kornikbp
18-11-2017, 02:13
Jak coś to teraz masz 15% zwrotu(max 100 euro) od ebay :)
https://pages.ebay.pl/help/buy/coupon.html

mmluty
19-11-2017, 19:59
Chłopina nie ma tam znajomków - już pytałem o to. Przyleciał sobie z żoną na wycieczkę do Europy. Zwiedza se właśnie Paryż i nagle przestał mu się podobać sprzęt, który przywiózł ze sobą do focenia.
Żeby nie było, że jestem jeźdźcem bez głowy; sprawdziłem człowieka - ma długą i dobrą historię na Ebay. Poza tym zakup zabezpieczę jakby co odpowiednim sposobem płatności (PayPal + karta).

- - - - kolejny post - - - - - -

nie no, jasne że wygląda to dobrze, ale człowiek zawsze ma jakieś zagwozdki, ech

Może ten sprzedający ma również obywatelstwo francuskie, może mieć jeszcze niemieckie, brazylijskie czy inne równocześnie i co mnie czy US do tego. Podobnie może mieć konta w wielu walutach i w wielu krajach. Zresztą gdybyś się zdecydował na zakup to pewnie najtaniej Cię wyjdzie założyć w swoim banku dodatkowe konto w dolarach kupić dolary w kantorze i wpłacić je na to konto, ponieważ kursy walut w bankach zazwyczaj są mniej korzystne niż w kantorze, to odnośnie waluty transakcji. Jednak każdy ma swój próg akceptacji ryzyka, jeżeli masz wątpliwości to odstąp od tego zamiaru, to jest Twoje ryzyko a nie nasze, forumowych znajomych.