Zobacz pełną wersję : YN i Sony, studio do fot kotów
Panowie, potrzebuje podpowiedzi (a w zasadzie koleżanka), którego chińczyka zakupić.
Otóż chce ona robić zdjęcia kotów w zaaranżowanym mini studio i nie chce wydać na to fortuny. Wydedukowałem, że najlepszą opcją byłoby zakup zestawu dwóch lamp typu reporterskiego, do tego parasolki, statywy. Jako, że koleżanka dysponuje lustrem Sony, moje pytanie, jak tam chińczyki z rodzaju YN-560IV (III) z tym systemem banglają, czy ma ktoś jakieś doświadczenia ? Nie potrzebny mi jest HSS, wystarczy manual, dobrze by poziom mocy był sterowany z poziomu aparatu (lampa Master ?). Myślałem też, czy np. wbudowana lampa w Sony, wyzwoli mi lampy YN na fotocele. W opisie YN 560 jest, że mają dwa tryby fotoceli (na pierwszy błysk i pomijający przedbłyski). Nie orientuje się, czy Sony (chyba alfa77) ma tryb manualny wbudowane lampy, co by nie było problemów z wyzwoleniem. W ogóle, jeśli macie jakieś uwagi do takiego tematu, to chętnie wysłucham :)
Forum Konica-Minolta, wbrew pozorom to miejsce dla użytkowników Sony, i tam najlepiej będą znać ten system.
Z jednej strony masz rację, ale z drugiej, ludziska zmieniają aparaty, mają sporą wiedzę o innych systemach, nie sądzę, by odpowiedź na moje pytania była jakaś trudna :)
Rotor - w czyimś watku o poborze prądu w lampach studyjnych wstawiasz post, pytając w nim o lampy reporterskie i aparat Sony. No ogarnij się, jestes tu już długo. Załóż swój temat. Przenoszę.
W studio do fotografowania kotów trzeba mieć pudełka kartonowe ;)
mackaron
17-11-2017, 10:45
...i słomke
I piórko na patyku https://youtu.be/SuKFmBmb5lY
Nie ma YN-603/605 ani YN-560-TX dedykowanych do Sony, ale YN-603II można ręcznie przestawić w tryb nadajnika, a YN-560-TX działa tylko jako nadajnik.
Trzeba tylko dokupić adapter Sony/Minolta do ISO i będą działały na Sony. Bez znaczenia czy będą to wyzwalacze do Nikona czy Canona.
Z YN-560-TX można sterować mocą lamp YN-560 III, IV i YN-660 i będzie to działać z a77, trzeba tylko pamiętać aby wyłączyć symulację ekspozycji w aparacie, bo inaczej będzie czarny.
Rotor - w czyimś watku o poborze prądu w lampach studyjnych wstawiasz post, pytając w nim o lampy reporterskie i aparat Sony. No ogarnij się, jestes tu już długo. Załóż swój temat. Przenoszę.
dzięki Jacku, nie chciałem zakładać nowego wątku na tak w sumie proste pytanie, myślałem, że przemycę się jakoś w aktywnym wątku, ale jednak czuwacie :)
Nie ma YN-603/605 ani YN-560-TX dedykowanych do Sony, ale YN-603II można ręcznie przestawić w tryb nadajnika, a YN-560-TX działa tylko jako nadajnik.
Trzeba tylko dokupić adapter Sony/Minolta do ISO i będą działały na Sony. Bez znaczenia czy będą to wyzwalacze do Nikona czy Canona.
Z YN-560-TX można sterować mocą lamp YN-560 III, IV i YN-660 i będzie to działać z a77, trzeba tylko pamiętać aby wyłączyć symulację ekspozycji w aparacie, bo inaczej będzie czarny.
dzięki Gonzo
a nie wiesz, jak z manualem we wbudowanej lampie Sony?
Jak chcesz zdalnego sterowania lampami to o wbudowanej trzeba zapomnieć.
Z lampą wbudowaną można tylko wyzwalać lampy zdalne.
A wracając do fotografii kotów - radził bym zapomnieć o lampach błyskowych. Koty są dość płochliwe i lepiej użyć światła ciągłego.
Poza typ używając lampy wbudowanej będzie silny odblask w oczach.
Ciągłe raczej odpada, ile musiałbym żarówków odpalić, by jakieś sensowne czasy uzyskać ? (kumpela ma raczej te ciemne zoomy, niż jasne stałki) . Poza tym, ona ma córkę, która wykazuje jakieś zainteresowanie fotkami, więc światło błyskowe będzie "przysżłościowe". Z tym straszeniem kotów, to chyba trochę przesadzasz, sam mam modele, bez problemu znoszą wyładowania :)
Burza to nie flash walący po oczach, poza tym przy w miarę dobrym ciągłym świetle delikatne doświetlenie flashem będzie dużo lepsze niż tylko światło błyskowe.
A co do żarówek - wystarczą ze 2-3 świetlówki "400W" (rzeczywista moc 65-85W), do tego jakiś dobry reflektor (np. parasolka odbijająca srebrna, czy softbox), aby światło szło tam gdzie chcemy, a nie wszędzie dookoła.
Burza to nie flash walący po oczach,.
:D miałem na myśli wyładowania lampy błyskowej