PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie dwóch aparatów jednym pilotem

Fotosnajper 12
16-11-2017, 21:20
Witam.
Czy ktoś już próbował wyzwalać jednym pilotem dwa aparaty? Dokładnie chodzi o D90 i D7100 które potrzebuję sterować jednym pilotem przewodowym, wykonując w tym samym czasie kilkanaście zdjęć z tym samym odstępem czasowym i takim samym czasem naświetlania. Użycie lamp i innych sterowników nie wchodzi w grę. Dokupienie nowego pilota to tylko 90zł. Czy ktoś próbował? Czy to dla body bezpieczne połączenie równoległe kabelków sterujących bez żadnej separacji galwanicznej?

Pozdrawiam.

r_m
16-11-2017, 21:49
Ja nie próbowałbym spinania dwóch body "na krótko".

Me_how
16-11-2017, 22:32
A nie myślałeś o wyzwalaczach (pilotach) bezprzewodowych?

Fotosnajper 12
17-11-2017, 13:28
Witam.
Sprawa jest taka, że już mam przewodowy. Jak jest jakieś zagrożenie dla połączenia równoległego to dokupię sobie drugi taki sam. Zawsze na wypadek "W" jeden będzie w zapasie. Kupowanie od podstaw teraz bezprzewodowych musi mieć raczej podłoże ekonomiczne. A nie wiem czy wydatkując tylko 90 zeta się zmieszczę dla dwóch puszek.

Pozdrawiam.

mmluty
17-11-2017, 13:57
Nie bardzo rozumiem Twój problem, ponieważ jeżeli kupisz pilota IR do aparatów za ok. 10zł, to jednym przyciśnięciem wyzwolisz nim dowolną ilość puszek jakie znajdują się w "zasięgu rażenia" tego pilota.

Fotosnajper 12
17-11-2017, 15:02
Nie bardzo rozumiem Twój problem, ponieważ jeżeli kupisz pilota IR do aparatów za ok. 10zł, to jednym przyciśnięciem wyzwolisz nim dowolną ilość puszek jakie znajdują się w "zasięgu rażenia" tego pilota.

Ale ja nie wyzwalam nic ręcznie. Ustawiam ilość zdjęć, długość naświetlania, przerwę między wyzwalaniem migawki i aparaty maja same sobie klikać zdjęcia. Są piloty które posiadają te cechy i kosztują ok. 90zł. Teraz bym coś innego zastosował to tylko w tej cenie, bo po co mam więcej inwestować niż już sprawdzone rozwiązanie. Drugi pilot? nie problem, ale pytanie jak w temacie pozostaje.

Pozdrawiam.

Nbogdan
17-11-2017, 15:12
Ale ja nie wyzwalam nic ręcznie. Ustawiam ilość zdjęć, długość naświetlania, przerwę między wyzwalaniem migawki i aparaty maja same sobie klikać zdjęcia. Są piloty które posiadają te cechy i kosztują ok. 90zł. Teraz bym coś innego zastosował to tylko w tej cenie, bo po co mam więcej inwestować niż już sprawdzone rozwiązanie. Drugi pilot? nie problem, ale pytanie jak w temacie pozostaje.

Pozdrawiam.

Czyli chodzi o interwałometr.
D7100 ma wbudowany, można D90 ustawić na pilocie, a D7100 na własnym interwałometrze. Kwestia synchronizacji, jak dokładnie będą się trzymać czasów.

grizz
17-11-2017, 15:39
Kup ten bezprzewodowy i jego podłącz pod wężyk.

Fotosnajper 12
17-11-2017, 17:42
Czyli chodzi o interwałometr.
D7100 ma wbudowany, można D90 ustawić na pilocie, a D7100 na własnym interwałometrze. Kwestia synchronizacji, jak dokładnie będą się trzymać czasów.

Ale czy pozwoli mi robić zdjęcia dłuższe niż 30s? Według mnie nie. Potrzebuję dłuższe czasy i tu chyba pies pogrzebany.

galowy
18-11-2017, 13:34
Nie wiem jak interwałometr w aparacie, ale zewnętrzny sterownik pozwoli na wydłużenie czasu powyżej 30s. W trybie BULB oczywiście.

kazzi
18-11-2017, 17:29
Jest trochę ryzyko spinać tak na krótko dwa aparaty.Wg opisów napięcie zasilania pomiędzy tymi aparatami różni się o 0,4V, niby nie dużo, ale nie wiadomo czy nie spowoduje to jakiś przepięć.
Jak masz kogoś znajomego, który zajmuje się elektroniką , to bez problemu zrobi Ci prosty układ elektroniczny zabezpieczający przed takimi niespodziankami.

Fotosnajper 12
18-11-2017, 20:54
Witam.
Dzięki za wpisy. Sprawa zamknięta, będą dwa piloty.

Pozdrawiam.