PDA

Zobacz pełną wersję : [ Panasonic ] Lumix lx100 - ustawienia

Wilkowczyk
16-11-2017, 12:22
Cześć!

Z góry przepraszam jeśli pytanie będzie trywialne i może nieco śmieszne, ale liczę na pomoc!

Czy znajdę tutaj szczęśliwych posiadaczy Lumixa lx100? : ) Kompakt jest naprawdę ekstra, ale mam dość spory problem z przejściem na ustawienia manualne. Chodzi konkretniej o ustawienie ISO i przesłony, w trybie nagrywania filmów działa to bez zarzutów (tj. pokrętło ISO wpływa na zmianę tego parametru, a obręcz na obiektywie przestawia wartość przesłony), w przypadku robienia zdjęć mogę jedynie przejść na MF i dzięki temu ustawiać ostrość na obręczy i ekspozycje na pokrętle..

Gdy kręcę pokrętłem ISO wyświetla się informacja "SS wyłączony", a w przypadku obręczy przesłony "F wyłączony". Postępuję zgodnie z instrukcją, ale aparat totalnie nie reaguje na to..

Czy ktoś mógłby mi pomóc w tym temacie? Dziękuję!

W.

cybulski
29-11-2018, 15:33
Hmm nie wiem czy się nie mylę ... tam jest przełączanie przyciskiem między iA i P (chyba tak to się nazywa). W trybie iA to cały czas jakby auto.
Jeśli jest w trybie P to też się nie da przestawić ISO ?
LX100 to aparat Żony ale co nieco nim się bawiłem.

stachmuszel
02-12-2018, 20:12
Fundamentalne pytanie: w jakim trybie fotografujesz? P, A, S, M czy iA?
W trybach automatycznych (iA) każdy aparat przejmuje kontrolę nad czułością ISO. Dostęp do ISO jest w trybach M, A, S i chyba P. Ja nie miałem z tym problemów. Niestety nie mam już LX100, aby to sprawdzić.

cybulski
05-12-2018, 01:19
Omyłkowo odpowiedziałem na post sprzed roku :) kolega chyba po pierwszym wpisie nie był już zainteresowany tutaj czekać na odpowiedź czy drazyc dalej.

stachmuszel
05-12-2018, 15:49
No faktycznie ;-)