Zobacz pełną wersję : Kalibracja obiektywów na śrubokręt.
Grendel038
12-11-2017, 22:48
Witam. Czy kalibruje się obiektywy na śrubokręt? Jeśli body jest skalibrowane do wzorca to każdy obiektyw na śrubę będzie trafiał w punkt? Dzięki z góry za odpowiedź.
madebyzosiek
12-11-2017, 23:43
Nie kalibruje się i niekoniecznie muszą trafiać. Mikroregulacja załatwia temat w większości przypadków ;)
To, że się nie kalibruje, to akurat nieprawda.
Sigma i Tamron kalibrują obiektywy ma śrubokręt, jeśli dany model taką możliwość ma.
Nie kalibruje się i niekoniecznie muszą trafiać. Mikroregulacja załatwia temat w większości przypadków ;)
Mnie w serwisie Nikona powiedzieli, że mikrokalibracja nie działa przy obiektywach na śrubokręt. W tym przypadku chodziło o 135 DC. To jak to w końcu jest?
madebyzosiek
13-11-2017, 11:02
Mnie w serwisie Nikona powiedzieli, że mikrokalibracja nie działa przy obiektywach na śrubokręt. W tym przypadku chodziło o 135 DC. To jak to w końcu jest?Nie wiem co w serwisie działa, ale mi na 80-200 New i 180 2.8 działa, także... ;)
nikoniarz
13-11-2017, 11:18
Instrukcje nic nie wspominają o tym, że korekta nie uwzględnia obiektywów na śrubokręt. Biorąc też pod uwagę, że taki D300 wyszedł w 2007 kiedy to raczej większość obiektywów była na śrubokręt to nie sądzę, by zostały one pominięte tą "zaletą". Poza tym- korekta jest w body, a to body steruje obiektywem, więc sam obiektyw nie powinien mieć znaczenia.