PDA

Zobacz pełną wersję : jakie szkła do D5300 (video)

pabloo77
12-11-2017, 12:22
Panie i Panowie,

czy możecie wskazać mi ciekawe szkiełka do filmowania ?

jak na razie w swoim zestawie mam
- D5300
- 35 mm 1.8
- 18-55 kitowy
- samyang 8mm (fish eye)
- 55-200mm kitowy

szkiełko do filmowania dziecka w pomieszczeniach oraz na zewnątrz - korzystając z Waszego doświadczenia proszę Was o wsparcie - z góry dziękuje :)

p@bloo

bic44
12-11-2017, 16:10
Ogniskowa? Stabilizacja czy stabilizator zewnętrzny masz kiedy aparat nie jest na statywie? Budżet?
Z tego co masz to często sięgam po 35 i 8 w celu nagrywania. Na dx i m43 często używają Sigmę 18-35, nie ma konkurencji ogniskowa/światło.
Chociaż filmowania Nikonami z zasady nie polecam, a już bieganie za dzieckiem może być abstrakcją. Chyba, że grzecznie bawiące się dziecko możliwie w jednym miejscu, wtedy ok. A jak w ruchu to lepiej mała kamerka na gimbalu (i z zapisem 4k).

pabloo77
12-11-2017, 18:59
Ogniskowa? Stabilizacja czy stabilizator zewnętrzny masz kiedy aparat nie jest na statywie? Budżet?
Z tego co masz to często sięgam po 35 i 8 w celu nagrywania. Na dx i m43 często używają Sigmę 18-35, nie ma konkurencji ogniskowa/światło.
Chociaż filmowania Nikonami z zasady nie polecam, a już bieganie za dzieckiem może być abstrakcją. Chyba, że grzecznie bawiące się dziecko możliwie w jednym miejscu, wtedy ok. A jak w ruchu to lepiej mała kamerka na gimbalu (i z zapisem 4k).

- stabilizacji brak :) - ale mogę się zaopatrzyć tylko nie wiem w co ? jeśli możesz coś zasugerować to chętnie
- budżet - mogę sobie pozwolić na szkiełko nie przekraczające ceny aparatu :
- za mała kamerkę robi gopro 4

piszesz sigma ... mhm zaraz rzucę okiem

dzięki za wskazówki!

GonzoG
13-11-2017, 00:03
Jeśli myślisz o nagrywaniu poruszające się dziecka, albo nagrywaniu w ruchu, to jedyny obiektyw jaki można używać, to AF-P 18-55 VR, ale i ten nie da dobrego automatycznego ostrzenia.
W obiektywach AF-S, HSM, USD AF można używać sporadycznie tylko do statycznych scen. Ustawianie ostrości trwa nawet kilka sekund, a aparat poluje na ostrość, co jest bardzo drażniące podczas oglądania tak nagranego materiału.
Przy jakimkolwiek ruchu zostaje ostrzenie manualne.

pabloo77
13-11-2017, 00:09
Właśnie tak robię od pewnego czasu ustawiam ostrość manualna i staram się trzymać obiekt :)