PDA

Zobacz pełną wersję : Praga Czeska platnosci

spiritus
11-11-2017, 18:30
Siema

Jak bedzie lepiej i korzystniej? Placic polska karta czy wybrac kase i zamienic na korony? Jedziemy na jeden dzien. Koszta jakie poniesiemy to jakis obiad, ew jakies niewielkie zakupy. Jakie sa tam mniej wiecej ceny?

grizz
11-11-2017, 18:33
Przy jednym dniu to naprawdę nie ma się co zastanawiać.

Masz pod ręką kantor z dobrym kursem to wymień. Jak masz tracić na to czas to płać kartą.

spiritus
11-11-2017, 18:45
No musze szukac z rana na sile bo zapomnialem, ze dzis 11. i nic nie zalatwie. Moze ok 7.30 w swierardowie bedzie

- - - - kolejny post - - - - - -

W jakiej srednio cenie tam obiad ogarne?

stock
13-11-2017, 10:09
straszne dylematy masz. Albo zapłać karta albo wybierz kase i zapłać koronami. Możesz też w Polsce kupic sobie dolary albo euro i wymienić na korony w Czechach. Obiad ogarniesz w cenie od 20 zł do 500zł.

robin102
14-11-2017, 01:04
Zdecydowanie najkorzystniej było wypłacić w bankomacie korony.

cz4rnuch
14-11-2017, 05:39
Myślę, że zdecydowanie nie warto sobie zaprzątać głowy takimi pierdołami. Gdyby kolega wybył np na miesiąc to można by się zainteresować przewalutowaniami, kursem akcji praskich spółek, spreadem i tokijską giełdą czy coś, ale jeśli w grę wchodzi jeden obiad to zdecydowanie bardziej opłaca się zastanowić nad wyborem restauracji. Szerokiej drogi.

stock
14-11-2017, 13:49
bardziej opłaca się zastanowić nad wyborem restauracji. .

Tez bym chyba nie tracił czasu. No chyba że ktoś ma podniebienie jak amaro to może wtedy :) No ale z takim podniebieniem by nie pytał o ceny obiadów i przewalutowania. :)
jechałbym i się cieszył - obiad to obiad. W Pradze knajp z wypasionym obiadem jest tyle ze nie sposób tego wszystkiego przejeść nawet w półrocznej podróży :)

cz4rnuch
14-11-2017, 16:13
Możliwe, choć akurat Praga to dla mnie gastro pustynia. Chyba najgorsze żarcie w całej Europie.

stock
14-11-2017, 16:58
wszystko zalezy od tego co kto lubi. Faktycznie, upalnym latem żarcie w Pradze to ciężki temat. Bo to i porcje wielkie i nie ma co ukrywać kaloryczne, tłuste i solidne. Ale juz zimą, gdy człowiek wymarznie i się styra to takie mięsiwo z knedlami podlane trzema browarami robi robotę :)
Niemniej - to nie jest stolica dla ludzi na diecie co to o listku sałaty i kęsie jabłka dzień robią :) hehehe

spiritus
14-11-2017, 21:15
Temat ogarnięty. Zapomniałem o euro jakie miałem w szufladzie to wymieniłem aby złotówek nie tracić :D

Dzięki za odp :)

ralf
16-11-2017, 11:26
Jak byłem w ubiegłym roku, to najkorzystniej było wymienić jednak na korony i płacić gotówką. Przewalutowanie - to nic przyjemnego. Szczególnie w przypadku większych zakupów.

antos
17-11-2017, 15:27
Ja też płaciłem cały czas gotówką. A i może trochę nie w temacie, ale jak płacicie gotówką za nocleg - to bierzcie od razu rachunek. Ja zapłaciłem wieczorem za nocleg, a rano mi powiedzieli, że tego nie pamiętają. Co prawda po dłuższej rozmowie w końcu doszliśmy do porozumienia i może to bez sensu wyolbrzymiać, że wszędzie w Pradze tak będzie, ale na wszelki wypadek przestrzegam.

eMGie
17-11-2017, 15:34
No i żeby Ci nie przyszło do głowy wymieniać PLN na korony w kantorach w centrum Pragi :-)