Zobacz pełną wersję : Co wybrać? Portret / Nagość
bukkake cowboys
10-11-2017, 21:41
Dawno mnie tu nie było..
Zatrzymałem się w cyfrówkach miej więcej na okresie gdy wychodziły d700 i d300. Posmakowałem analoga - mały,średni skończyłem na 4x5 Toyo.
Z pewnych względów muszę przeprosić się z cyfrą i tu zwracam się do was z prośbą co wybrać. Głównie portret i nagość
Celuje w:
1. D700/D3 + Helios 40-2 lub 85 1.4 D / 50 1.4 D / 35 1.8 (ta pierwsza popularna wersja pod cropa bez pierścienia przesłony)
2. 5D mk II + odpowiedniki
haha - wyjaśniło się w końcu który lepszy ? :P
Teraz kilka pytań. Czy w podobnych pieniądzach nie dostanę przypadkiem czegoś lepszego? Takie D600/610 idzie kupić w podobnych okolicach - to lepszy aparat? Słyszałem że były jakieś serwisowe akcje etc. No nie siedzę w temacie już ładnych parę lat. Te wszystkie 750/800/810 gonić w to? Coś się drastycznie zmieniło?
Potrzebny jest mi w miarę ładny obrazek raczej na niskich czułościach i fajna praca z lampami.
nikoniarz
10-11-2017, 21:50
1. D700/D3 + Helios 40-2 lub 85 1.4 D / 50 1.4 D / 35 1.8 (ta pierwsza popularna wersja pod cropa bez pierścienia przesłony)
Nie ma sensu pchać się w D3 przy takim zastosowaniu. 1.500 zł różnicy lepiej dołożyć do optyki...
Viking89
10-11-2017, 23:57
Patrząc po szkłach to d800 bym nie doradzał bo 36 megapikseli potrzebuje raczej nowocześniejszych i ostrzejszych obiektywów. Między d610 a d700 są różnice kolorystyczne. Musisz sobie sprawdzić z którego body obrazek bardziej Ci odpowiada. D750 bym odradzał bo szkoda kasy dla Twoich zastosowań. To badziej body do reportażu ślubnego. Po za tym niektórzy narzekają na kolory z niego.
bukkake cowboys
11-11-2017, 11:52
No obrazek pasuje mi z canona :) tyle że nie pasują mi zupełnie szkła, ergonomia i fakt że trzeba jakiś zewnętrznych programów by sprawdzić przebieg matrycy.. Starą piątkę pamiętam że trzeba było zanieść na Żytnią aby sprawdzili przebieg - teraz ponoć mają jakiś zewnętrzny program?
Z praktyki wiem że nie będę robił większych wydruków niż a3+, więc miliony w matrycy też zdają się zbędne..
Szkła w Canonie Ci nie pasują? Jedyna zaleta systemu? Proszę Cię. No chyba, że rozchodzi się o cene f1.2.
Jeśli robisz te portrety w studio, wszystko da radę nawet A6000, plener z błyskiem 5d3 bez D750.
Takie moje zdanie - nie bić.
Szkła w Canonie Ci nie pasują? Jedyna zaleta systemu? Proszę Cię..Mam odmienne zdanie. Body canona serii 5 czy tym bardziej D1 nie są złe. A szkła? Najlepszą optykę robi ostatnio Sigma, da się kupić ARTy na oba systemy, więc system się pomału przestaje wybierac patrząc na optykę. No chyba, że ktoś szuka specyficznych szkiełek typu TS 17, ale to nie w portrecie.
A szkła? Najlepszą optykę robi ostatnio Sigma, da się kupić ARTy na oba systemy, więc system się pomału przestaje wybierac patrząc na optykę.
Optyka optyką a autofocus autofocusem. Sam używam tylko szklarni systemowej, flashy w sumie tez, nie liczac jednego kundla z powerpackiem.
Całe te USB docki i tungsten/day light to już za dużo jak dla mnie.
bukkake cowboys
11-11-2017, 16:31
Proszę Cię. No chyba, że rozchodzi się o cene f1.2.
Pewnie że rozchodzi się o cenę, gdyby było inaczej brałbym aparat najnowszy z katalogu a szkła... pewnie i tak heliosa :D
Tak jak napisał Jacek_Z
Pod względem jakości/ceny nic lepszego nie znajedziesz jak D600.
Nawet w rankingu DxO jest e pierwszej dziesiątce. Canon wiele dalej.
Po przesiadce z D700 duży plus na korzyść D600
Optyka optyką a autofocus autofocusem. Sam używam tylko szklarni systemowej,.
Że niby Sigma ma gorszy AF? Nie jest dobrze zbyt długo się trzymać stereotypów.
Zapytaj Dariusz Breś co myśli o nikkor vs sigma. Nie ze wszystkim z tym co on pisze się zgadzam, ale Nikkor stracił dominującą pozycję, a czasami wręcz poprzegrywał z optyką firm niezależnych.
I wystarczy tylko jeden upgracik firmware, albo nowy model i szlag trafi szkła firm trzecich;)
Jeśli chodzi o ogniskowe do 135mm, jakie świetne obiektywy wypuścił Canon przez ostatnie 2 lata?
Optyka optyką a autofocus autofocusem. Sam używam tylko szklarni systemowej, flashy w sumie tez, nie liczac jednego kundla z powerpackiem.
Całe te USB docki i tungsten/day light to już za dużo jak dla mnie.
Przy serii 5D Canona, AF to nie jest najlepszy argument. Dodajmy najsłabszą na rynku matrycę... I mamy przepis na sukces tylko dla wyznawców systemu.
Jeśli chodzi o ogniskowe do 135mm, jakie świetne obiektywy wypuścił Canon przez ostatnie 2 lata?
Było kilka, 85 1.4 IS, 16-35 2.8 III, 35 1.4 II, do tego dochodzą perełki TS-E 50 2.8, TS-E 90 2.8 i TS-E 135 4 szrotu stm/usm nie licze.
Ciśnienie jest ostatnio na ciągnięcie cieni o 5ev, i zgadzam się w Canonie jakoś to nie działa.
I wystarczy tylko jeden upgracik firmware, albo nowy model i szlag trafi szkła firm trzecich;)Ale Sigma ART może mieć wymienione oprogramowanie - USB dock.
Było kilka, 85 1.4 IS, 16-35 2.8 III, 35 1.4 II, do tego dochodzą perełki TS-E 50 2.8, TS-E 90 2.8 i TS-E 135 4 szrotu stm/usm nie licze.
Ciśnienie jest ostatnio na ciągnięcie cieni o 5ev, i zgadzam się w Canonie jakoś to nie działa.te 5 EV jest przereklamowane, perełką jest TS 17mm.
bukkake cowboys pisał o portrecie, ale szkła wybrał te tańsze. 35 nawet do DX. Więc ... perełek nie kupi. Zresztą Sigm ART pewnie też nie. Ale może Tamrony?
bukkake cowboys
11-11-2017, 22:05
dziękuje :)
widzę że bez zmian - batalia na noże haha
Jak radzicie poszukam dobrej sztuki d600/610
Autofocus - hmmm przez lata pracowałem bez pośpiechu i ostrzyłem manualnie wiec chłopaki jak chcecie się pobić o af to błagam nie w tym temacie :)
Ale Sigma ART może mieć wymienione oprogramowanie - USB dock.
te 5 EV jest przereklamowane, perełką jest TS 17mm.
bukkake cowboys pisał o portrecie, ale szkła wybrał te tańsze. 35 nawet do DX. Więc ... perełek nie kupi. Zresztą Sigm ART pewnie też nie. Ale może Tamrony?
Heliosa 40-2 uważam za jedno z lepszych szkiełek do portretu..
Sigm ART i Tamronów po prostu nie znam :) i to też jest jakiś trop za który dziękuje - Tamrona pamiętam i nawet miałem 17-50/2.8 kiedyś i szczerze to nie śledziłem poczynań firmy od tamtej pory :)
50 1.4D i 35 1.8 DX uważam za w pełni wystarczające dla moich potrzeb.
Ciśnienie jest ostatnio na ciągnięcie cieni o 5ev, i zgadzam się w Canonie jakoś to nie działa.
Dzięki. Nowych obiektywów Canona nie śledziłem. Ale mam/miałem wrażenie, że Canon ani Nikon nie wypuścili ostatnio nic ciekawego. Jakby ktoś chciał się zdecydować na Canona, to musiałby lepiej zbadać temat. Sigma i Fuji wypuszczali ostatnio świetne obiektywy. Takie, które chciałbym mieć, niezależnie od systemu.
Ciągnięcie cieni o 5ev to dla tych co nie potrafią w ogóle zdjęć robić? Jak można przewalić fotę i więcej niż 2-3ev?
Czemu od razu "przewalić" fotę?? A zdjęcia w kontrze zrobiłeś kiedyś? Np ja takie uwielbiam. Tu Canon wypada słabo po prostu. Za to producent pralek wypuścił takie matryce, że zdjęcia w kontrze wykonane NXem za każdym razem cieszą moje oczy.
bylem ostatnio pod podobnym pytaniem co dalej isc w nikona czy zmiana systemu i ja wybralem 750 plus dodatkowe 3 szt sigmy arta i powiem wam ze jednak obrazek mi sie podoba a canon jednak matryca nikona lepsza a kolor to i tak pp
JeĹli interesujÄ
ciebie portrety to na pewno weĹş Canona!!! 6D byĹby na pewno dobrym wyborem Co z tego Ĺźe lustrzanki Nikona sÄ
lepsze o 2-3% pod wzglÄdem af i czegoĹ tam jeszcze, za to w Canonie zyskasz lepszÄ
gĹÄbiÄ (co w portretach jesz istotne), lepsza plastykÄ
zdjÄÄ, taĹsze szkĹa niĹź w Nikonie. WidziaĹem wiele zdjÄc z Nikon d600 i canona 6D na 100 % i zdjecia byĹy tak samo ostre. Pozatym portrety z d600, d610 majÄ
ziarnista skĂłrÄ. Retuszowanie kaĹźdego portretu jak dla mnie to katastrofa. Sam analizuje zdjÄcia od 2-3 miesiÄcy z d600, 6D i jestem na etapie zmiany systemu i dozbierania do 6D i myĹlÄ ze w tej cenie jest to najlepszy wybĂłr. Nie wiem ja jest akurat z D600610 z odstajÄ
cymi gumami(zaĹlepkami) ale po tych przebuja z odstajÄ
cymi zaslepkami w d90, d300 to przyjemnoĹÄ fotografowania szybko znika.
hostman22
08-12-2017, 23:04
(...) w Canonie zyskasz lepszÄ
zdjÄÄ, taĹsze szkĹa niĹź w Nikonie. WidziaĹem wiele zdjÄc z Nikon d600 i canona 6D na 100 % i zdjecia byĹy tak samo ostre. Pozatym portrety z d600, d610 majÄ
ziarnista skĂłrÄ. Retuszowanie kaĹźdego portretu jak dla mnie to katastrofa (...)
czyli rozumiem, że puszka daje lepsza plastykę i portery z canona nie są ziarniste..? :shock::razz:
czyli rozumiem, że puszka daje lepsza plastykę i portery z canona nie są ziarniste..? :shock::razz:
Lepszą plastykę dają obiektywy nie puszka!!!
Pozatym naucz się po polsku.....
hostman22
09-12-2017, 09:29
Pozatym naucz się po polsku.....
zaraz po tobie :),
przy okazji gdzie autor wątku znajdzie "lepszą plastykę" w szkłach canona sugerowaną przez ciebie?
Jak byś zapomniał to bukkake cowboys (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=29214) pisze że:
Celuje w:
2. 5D mk II + odpowiedniki
... lepsza plastyk� ...
W takim razie dziecku na plastykę kupię Canona XD
Nie mogłem się powstrzymać. Najpierw legenda o lepszych kolorach... A teraz pomysł na lepszą plastykę... Być może jesteśmy świadkami narodzin kolejnej legendy!! Lepszej plastyki Canona XD
W takim razie zgłaszam Canonowi mój autorski patent - Canon ma najlepszą muzykę ;)
To pochodzi pod mitomanię.
Miliony mitomanów nie mogą się mylić...
Lepiej nie kupuj dziecku Canona, bo będziesz mu podbierał.;-)
cz4rnuch
10-12-2017, 07:30
...haha - wyjaśniło się w końcu który lepszy ? :PWyjaśniło. Oba to już przeżytki :)
JeĹli interesujÄ
ciebie portrety to na pewno weĹş Canona!!! 6D byĹby na pewno dobrym wyborem Co z tego Ĺźe lustrzanki Nikona sÄ
lepsze o 2-3% pod wzglÄdem af i czegoĹ tam jeszcze, za to w Canonie zyskasz lepszÄ
ziarnista skĂłrÄ. Retuszowanie kaĹźdego portretu jak dla mnie to katastrofa. Sam analizuje zdjÄcia od 2-3 miesiÄcy z d600, 6D i jestem na etapie zmiany systemu i dozbierania do 6D i myĹlÄ ze w tej cenie jest to najlepszy wybĂłr. Nie wiem ja jest akurat z D600610 z odstajÄ
Co to jest?
KrzysztofKozicki
10-12-2017, 13:23
Tak samo mi się robi jak piszę na komórce. Muszę edytować i poprawiać
JeĹli interesujÄ
Tyle lat na forum i taka wiedza. Imponujące. :-o:-o:-o
D610 to jeden z najlepszych aparatów na świecie - 14 miejsce DXOmark. Plastyka doskonała. Do aktu czy portretu genialny.
W D700 bym się nie ładował, złomu nie lubię, a to co ludzie sprzedaja to różnie może być.
Szkoda, że autor zniknął ...
Szkoda, że autor zniknął ...Kupił Sony i robi zdjęcia.