Zobacz pełną wersję : Zdjęcia biżuterii
KrzysztofKozicki
10-11-2017, 14:56
Witam
Mam do wykonania zdjęcia biżuterii. Klitce zależy by były one pokazane tak jak się układają na szyi, ale bez szyi. Chodzi o to by pokazać naszyjniki z każdej strony. Zaproponowałem zdjęcie obrotowe, ale nie do końca się ten pomysł podoba.
Zdjęcia mają wygladać podobnie do tego :
727
A przykładowy naszyjnik wygląda tak:
728
Czy ktoś ma pomysł jak wykonać takie zdjęcia?
To jakiś nowy sport, podejmowanie się zleceń, których się nie umie wykonać?
Podrzucasz wysoko do góry naszyjnik i korzystając z legendarnej szybkości i dokładności af firmy Nikon walisz serią. Wybierasz najlepsze i już!
KrzysztofKozicki
10-11-2017, 15:54
To jakiś nowy sport, podejmowanie się zleceń, których się nie umie wykonać?
Nie to nie sport. Nie podjęłam się zlecania. Jestem po rozmowie z klijentką której odpowiedzialem, że przemyśle rozwiązania i odpowiem w ciągu dwóch dni. Jak na razie moja odpowiedź to nie. Ty poddajesz się przy pierwszej komplikacji?
Przezroczysty manekin nic nie daje, bo nie ma tak idealnego.
Ktoś coś na poważnie i w temacie?
Może to jakiś render a nie zdjęcie?
Przezroczysty manekin nie musi być idealny, np jakieś odbicia światła eliminujesz stackowaniem, a i tak dużo pracy potem przy obrobieniu całości, chyba nie liczysz na to że pstrykniesz, ustawisz balans, poprawisz parę suwaków w Lr i zrobione.
Ciekawe czy zlecający ma pojęcie że to nie jest zwykły pstryk na allegro na białej kartce i czy jest gotów zapłacić za takie zdjęcia ?
KrzysztofKozicki
10-11-2017, 17:03
Nie liczyłem, że to proste ?. Przezroczysty manekin moim zdaniem nic nie da, bo o ile światła opanoje składając zdjęcia to utrata jakości i ostrość z powodu manekina może być zbyt duża.
Kojocisko
10-11-2017, 17:29
Biorąc pod uwagę lekcje od Wujot'a - mocujące druty do usunięcia w postprocesie. Ale zważywszy na przykładowe naszyjniki - łatwo nie będzie.
Weź miękki drut mcowany do jakiegoś pionowego pręta i sprawdź, czy da się to jakoś ułożyć wykorzystując minimalną liczbę punktów podparcia.
Można sobie wyobrazić też jakieś podwieszenie (także do usunięcia w postprocesie).
Z racji braku doświadczenia mam łatwość mądrzenia się...
Przede wszystkim to wytłumaczyłbym klientce, że w zdjęciu referencyjnym biżuteria ma dużą wysokość i małą średnicę. W tych co pokazałeś proporcje są tak lekko licząc parę razy gorsze. Oznacza to, że przy szerokości foty takiej jak zlinkowałeś ogniwka będą małe i słabo widoczne.
Szukałbym innej drogi bo ta nie ma sensu. Jakkolwiek się da.
Pozdro
Wiesiek
greku792
10-11-2017, 18:13
Jeżeli chodzi o podwieszenie to proponowałbym żyłkę cieniutka i jak najbardziej przezroczystą. Mało widoczna i dość łatwo usuwalna w postprocesie.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Wujot dokładnie to samo rzuciło mi się w oczy, przy takich rozmiarach nie będzie widać zasadniczych cech przedmiotu. Sposób może być jak na zdjęciu, ale z dodatkowymi zdjęciami skupiającymi się na detalach przedmiotu.
Więc równie dobrze można zrobić zdjęcie na manekinie (modelce) pokazujący proporcje i jak się przedmiot prezentuj i osobne zdjęcie na detale.
A skoro klientka tak chce to warto byłoby ją uświadomić o tych problemach i zaproponować konkretne rozwiązania które jesteś w stanie wykonać.
Wujot dokładnie to samo rzuciło mi się w oczy, przy takich rozmiarach nie będzie widać zasadniczych cech przedmiotu. Sposób może być jak na obrazu, ale z dodatkowymi zdjęciami skupiającymi się na detalach przedmiotu.
Więc równie dobrze można zrobić zdjęcie na manekinie (modelce) pokazujący proporcje i jak się przedmiot prezentuj i osobne zdjęcie na detale.
A skoro klientka tak chce to warto byłoby ją uświad bo omić o tych problemach i zaproponować konkretne rozwiązania które jesteś w stanie wykonać.
To jest w ogóle najczęstszy problem z jakim się stykam. Naoglądają się czegoś - np grupy świetnie wykonanych i jeszcze lepiej dobranych przedmiotów. Dają własną popelinę i mówią - chcielibyśmy aby wyglądało jak tamto.
Od razu trzeba ich prostować bo później jeszcze powiedzą, że fotograf nie dał rady.
Co do podwieszenia to szanse są minimalne, trzeba by chwytać każde ogniwko - ja się nie podejmę nawet za kasę 10 x większą niż klientka jest skłonna dać. Ja bym zrobił stożek z poliwęglanu 1 mm. Jakość tego materiału jest doskonała i retuszu z powodu jakości materiału nie będzie.
Pozdro
Wiesiek
KrzysztofKozicki
10-11-2017, 19:17
Z stożkiem z poliwęglanu to już fajna podpowiedź
Z stożkiem z poliwęglanu to już fajna podpowiedź
No to 5% wartości zlecenia ;)
Pozdro
Wiesiek
KrzysztofKozicki
10-11-2017, 20:29
Jak klijentka zakceptuje cenę to jasne ?. Muszę przeliczyć ile będę musiał wykonać zdjęć, by uzyskać głębie przez całość. Ile z tym wszystkim roboty, by nie dać za niskiej ceny ani za wysokiej by nie odstraszyc?
Jak klijentka zakceptuje cenę to jasne ��. Muszę przeliczyć ile będę musiał wykonać zdjęć, by uzyskać głębie przez całość. Ile z tym wszystkim roboty, by nie dać za niskiej ceny ani za wysokiej by nie odstraszyc��
Lepiej dać za wysoką - zawsze jest jeszcze czas na obniżkę albo jak ktoś inny się wyłoży to może jeszcze wrócić. Policz szacowany czas pracy, przemnóż przez dobrą dzienną stawkę. Dodaj do tego koszty płyty, programu do stackowania, 10% za dodatkowe trudności, 10% rezerwy i 10% na wszelki wypadek.
Robota jest ryzykowna bo to i tak nie będzie dobrze wyglądało więc jak nie masz 100 % pewności to może weź zaliczkę na zakup płyty i programu.
Pozdro
Wiesiek
Może to jakiś render a nie zdjęcie?
nikt juz nie robi tak kiepskich renderow :D
po pierwsze zdjecie referencyjnie jest jakosciowo i oswietleniowo do dvpy. po drugie tak jak pisal Wujot - inaczej fotografuje sie dlugi cienki naszyjnik a inaczej gruba bransoletke. a po trzecie - to kawal ciezkiej roboty a kleint zapewne oczekuje zrobienie jej za przyslowiowe frytki, wiec pytanei czy gra warta swieczki
ja się nie podejmę nawet za kasę 10 x większą niż klientka jest skłonna dać.
a jaka jest proponowana stawka? :D bo dac sie da... kwestia ceny :)
https://photoheaven.net/forum/bransoletka.png
źródło (https://photoheaven.net/forum/bransoletka.png)
nikt juz nie robi tak kiepskich renderow :D
Biorąc pod uwagę to co autor wątku wrzucił - zrzut ekranu komórki albo zdjęcie tegoż to ciężko raczej oczekiwać jakości od tego co widać... :mrgreen:
Biorąc pod uwagę to co autor wątku wrzucił - zrzut ekranu komórki albo zdjęcie tegoż to ciężko raczej oczekiwać jakości od tego co widać... :mrgreen:
wbrew pozorom da sie bardzo duzo zobaczyc - rozklad swiatla jest niezalezny od jakosci :)
Ola Boga Sailor wrócił. Wiem że post nic nie wnosi i długo po czasie, ale nie mogłem się powstrzymać. Dopiero trafiłem na wątek i czułem, że się pojawisz ;-)
Ola Boga Sailor wrócił. Wiem że post nic nie wnosi i długo po czasie, ale nie mogłem się powstrzymać. Dopiero trafiłem na wątek i czułem, że się pojawisz ;-)
nie wrocil, tylko czasem zaglada. i czasem sie wypowie jak ma za duzo czasu :P
szkoda tylko ze watek umarl i autor nic nie napisal o efektach pracy