PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Londyn + długie czasy naświetlania

Lyto
10-11-2017, 14:56
Poniżej kilka zdjęć przy użyciu filtra szarego lub robione w nocy.

1.
723

2.
724

3.
725

4
726

5.
729

Zdebik
10-11-2017, 15:02
(_._) nie urywaja.

Na zdjęciach w nocy brakuje nieba, ogólnie ciężki temat z tym w UK (non stop kawa z mlekiem).

smogg9
10-11-2017, 17:20
Popieram przedmówcę - nocne to sama czerń prawie... Rób zdjęcia o niebieskiej godzinie - tak do około 1h po zachodzie słońca lub 1h przed. Staraj się uchwycić więcej detali tam gdzie ciemno (teraz nic nie ma) - dłużej naświetlaj. Po drugie zdjęcia albo zmasakrowałeś obróbką czy kompresją albo za wysokie ISO, bo jakość pozostawia wiele do życzenia. Kolejna sprawa to brudy na matrycy, mocno przymykałeś przysłonę i jasne zdjęcia są pełne kropek. Wyczyść matrycę lub stępelek w ruch :)

basket
10-11-2017, 22:25
2-Jest super. Bardzo podoba mi się pomysł na takie kolory.

maniak666
10-11-2017, 23:29
Niestaranność kadrowania na 3 wprost poraża. Niestety samo smażenie matrycy nie robi fotografii. Co do reszty krytycznych uwag, dwóch kolegów wyczerpało temat, toteż nie widzę sensu powtarzania.

frogi
10-11-2017, 23:59
Nr dwa... fajnie wyszło to zestawienie świateł pojazdu z liniami na drodze, kolory też mogą być ;) :)

Lyto
15-11-2017, 19:00
Dziekuje za opinie, chętnie wybrałbym inne godziny również gdybym mógł - wyjazd służbowy.

maniak666 zdjęcie 3 - mam więcej ujęć tego miejsca, to wybrałem dlatego ze z tego kata mogłem w miarę pozbyć się ludzi. Rozwiń proszę co masz na myśli, zdjęcie takie zrobiłem świadomie i co gorsza podoba mi się.

maniak666
15-11-2017, 21:42
Pozazdrościć takich delegacji, skoro jest czas na focenie-ba na smażenie matrycy:smile:
Popatrz na krawędzie zdjęcia, popatrz na pierwszy plan.
Są prostsze sposoby na usunięcie ludzi ze zdjęć. Musisz mieć tylko kilka klatek tej samej sceny-wiadomo że ze statywu. Wybierz polecenie "plik/skrypty/statystyki." Kiedy otworzysz okno statystyki w polu "wybierz tryb stosu" wskaż opcję "mediana, a w "użyj" opcję pliki.
Kliknij "przeglądaj" i wskaż pliki, które mają być przetworzone.
Zaznacz opcję "próba automatycznego wyrównania obrazów żródłowych" i kliknij OK
Zdjęcia zostaną przetworzone, a ludzie zmieniający położenia usunięci.
Powyższy sposób do zrobienia w PS.
Powodzenia.

Lyto
15-11-2017, 23:56
maniak666

Dziękuje za wskazówki, zdjęcie nadal lubię, jednak masz racje chętnie skorzystam z twojej podpowiedzi robienia „stosów”.

Z tymi służbowymi to jest tak, że z reguły chodzisz nocami i nie masz statywu.. (limit bagażowy)

P.s szkoda ze na 500px usuwasz informacje jakie były ustawienia..

Teraz będę miał kolejny wyjazd dłuższy i kupiłem mniejsze fuji w tym celu, zobaczymy co się uda przywieźć - na pewno pobawię się w stosy zatem. Dzięki!