Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : awaria dysku ?

stock
08-11-2017, 22:18
Panowie
Mam pacjenta Seagate 1Tb - wrzucony w tej chwili w QNAP 228 i wywaliło mi taki błąd. Zastanawiam się czy warto coś na niego wrzucac czy od razu spisac go na straty ? end to end... wartości nie ma najwyższych ale nie chciałbym za jakiś czas gorączkowo szukać sposobu na zgranie danych.
625

626

- - - - kolejny post - - - - - -

na 80% cos siędzieje. Czy to oznacza że mozna go w 50% zapełnić i będzie smigał czy raczej nie. Nie znam się na tym zupełnie. Juz sama konfiguracja tego qnapa mnie przeraża :)

627

ksh
08-11-2017, 22:21
Seagate... i wszystko jasne, od wielu lat temat drążony jest wszędzie że na nasz rynek trafiały tony tego szmelcu bo nasi wspaniali dystrybutorzy brali dosłownie na kilogramy sprzęt odrzucony w kontroli jakości, brali pod uwagę że jeden klinet zwróci, a u innego wytrzyma całą gwarancje.
Od wielu lat polecam dyski magnetyczne Toshiba, nie ma z nimi problemu.
A wracając do tematu zrób test jeszcze programem CrystalDiskInfo bo dobrze odczytuje dane SMART itd.

stock
08-11-2017, 22:25
te dysk kupiony był dawno temu. Zreszta jak wspomniałem nie znam się :)
Tylko jak przeskanowac ten dysk tym CrystalDiskInfo skoro ten dysk siedzi w tym pie...nym białym pudełku 5 metrów ode mnie ? :)

nikoniarz
08-11-2017, 22:37
Seagate... i wszystko jasne, od wielu lat temat drążony jest wszędzie że na nasz rynek trafiały tony tego szmelcu
Serio? U mnie robi jako backup 8 lat... Jak zdechnie to nic nie szkodzi- backup jest jeszcze na Samsungu, Toshiba i Toshiba...

Od wielu lat polecam dyski magnetyczne Toshiba, nie ma z nimi problemu.
Też mam, i też działa... 9 lat...
A i Hitachi działa 12 lat...

Kojocisko
08-11-2017, 22:41
https://kb.acronis.com/content/9119

Opis wskazuje, że raczej trzeba się przejmować.

IMO nie ma co oszczędzać na dysku w macierzy. Co więcej, jak się zaczną degradować oba dyski skonfigurowane w mirrorze, to macierz nie odbuduje się sama przy wymianie dysków.
Ja zaniedbałem błędy w dyskach w swoim Synology i w ostatnim momencie odzyskałem dane. A gdybym wymienił dyski po pierwszym ostrzeżeniu, macierz sama by się odbudowała.

stock
08-11-2017, 22:47
zatem wszystko jasne. Potrzebny nowy dysk. Ten na razie zostanie . Dzięki.
Uwielbiam takie wydatki...niech to :(

Borat1979
08-11-2017, 23:01
Każdy dysk, który sygnalizuje jakikolwiek problemy kwalifikuje się do wymiany.

ksh
08-11-2017, 23:16
Serio? U mnie robi jako backup 8 lat... Jak zdechnie to nic nie szkodzi- backup jest jeszcze na Samsungu, Toshiba i Toshiba...

Też mam, i też działa... 9 lat...
A i Hitachi działa 12 lat...

Ale co to wnosi do tematu uszkodzonego dysku i że wspominam o tym że rynek był zalany szmelcem, który zepsuł na naszym i nie tylko naszym rynku marke seagate.
Ja mam samsunga i toshibe też wiele lat i działa.
https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/statystyki_awaryjnosci_dyskow_talerzowych_w_q3_201 7

nikoniarz
08-11-2017, 23:27
Ale co to wnosi do tematu uszkodzonego dysku

Tyle wnosi co tekst:

Seagate... i wszystko jasne

bic44
08-11-2017, 23:36
Ja na półce mam padnięte po sztuce przynajmniej chyba wszystkich marek, więc tego... No ale 1TB Seagate też sprawiał problemy faktycznie, a 2TB realokował już sporo (za to 3TB cały czas ok).

ksh
08-11-2017, 23:36
Ale ja uzasadniłem swój wywód na temat tego że seagate to szmelc i to nie jest oparte na tym że mam czy nie mam i się psuje czy też nie, dane z rynku są przytłaczające dla seagate.

nikoniarz
08-11-2017, 23:39
Ale ja uzasadniłem

Tym uzasadniłeś?:

https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/statystyki_awaryjnosci_dyskow_talerzowych_w_q3_201 7

krzysztofz24
09-11-2017, 01:25
Seagate... i wszystko jasne, od wielu lat temat drążony jest wszędzie że na nasz rynek trafiały tony tego szmelcu bo nasi wspaniali dystrybutorzy brali dosłownie na kilogramy sprzęt odrzucony w kontroli jakości, brali pod uwagę że jeden klinet zwróci, a u innego wytrzyma całą gwarancje.(............)

Niestety straszne bzdury piszesz. Niewazna jest firma, ktora robi dyski. Bo to wszystko i tak chinskie raczki skladaja. Tylko partia towaru. Sa lepsze i gorsze jakosciowo, loteria jak trafisz.
Ja mam Seagate barracuda 500mb, ktory chodzi juz kolo 10 lat.

Borat1979
09-11-2017, 02:02
Niestety straszne bzdury piszesz. Niewazna jest firma, ktora robi dyski. Bo to wszystko i tak chinskie raczki skladaja. Tylko partia towaru. Sa lepsze i gorsze jakosciowo, loteria jak trafisz.
Ja mam Seagate barracuda 500mb, ktory chodzi juz kolo 10 lat.

Żadne rączki tego nie składają bo produkcja dysków twardych jest prawie w 100% zautomatyzowana.

stock
09-11-2017, 07:52
Dzis lece po nowy dysk. Raczej nie seagate. Potestuje inny. Mam drugi wd i smiga 10 lat bez klopotu zadnego:)

Wysłano z nokii3310

Rafał_Sz
09-11-2017, 13:30
Problem rozwiązany, zamykam.