Zobacz pełną wersję : Nikon 55-200 VR ll
Jako że jestem tutaj nowy Witam wszystkich.Posiadam Nikona 5500 wraz z kitem 18-55 czyli taki jaki był w zestawie.Wyjezdzam na wakacje do Tajlandii i pomyślałem że dobrze byłoby gdybym miał obiektyw ,ktorym będę mógł trochę więcej przybliżyć fotografowany obiekt etc.Nie znam się na tym wogole,dlatego zwracam się do Was.Mam możliwość kupienia prawie nowego 55-200 na gwarancji za około 400 zł.Czy to jest dobra cena?
Druga sprawa, czy mam pozbyć się 18-55 jak zakupie ten drugi czy lepiej zatrzymać go ,bo może się przydać.
Proszę o dość szybka pomoc bo czas nagli.
Dziękuję i pozdrawiam
Za 400 zł warto. Nie warto pozbywać się 18-55, to uzupełniające się zakresy. Ale jeszcze bardziej warto kupić N70-300 AF-P VR, też stosunkowo niedrogi a jakościowo dużo lepszy od tego 55-200.
Na pewno jest to VR II? Może to jednak pierwsza wersja? Chociaż jako pierwsze tele to i tę wersję wspominam z sentymentem ;)
A ja uważam, że nie warto (jeśli ma to być obiektyw na dłużej).
Za ok 900-1000zł jest całkiem nowy AF-P 70-300 DX. Jest to obiektyw dużo lepszy od 55-200.
Natomiast, jeśli chcesz obiektyw tylko na ten wyjazd, a w tej chwili nie dysponujesz większą gotówką, to przy tej cenie jest szansa, że nie stracisz gdy go sprzedasz za kilka miesięcy.
No ważna rzecz - jak kupisz tego 55-200 nie zachłystnij się nim, bo jako pierwsze tele może wydać się super, ale tylko do czasu porównania z jakimś lepszym obiektywem.
Zgadza się.Chce go na ten wyjazd.Nie chce wydawać kasy na inny lepszy.Ten wyjazd pochłonie naprawdę sporo.
Rafał_Sz
10-11-2017, 14:50
Sprzedaj 18-55 i kup sobie 18-200VR. Nic tak nie wkurza jak taszczenie szkieł na dalszej wyprawie i żonglowanie obiektywami. A tak w jedną kieszeń zapasowe aku, w drugą karty pamięci a aparat w ręce. I luzik. ;)
A co powiecie o takim sprzecie?
TAMRON 70-300mm f/4-5.6 Di .własnie go znalazłem .Wiem tyle ,ze nie ma stabilizacji.Co bardziej byscie polecili ten czy wspomnian 55-200 VR II?
Tego Tamrona znam tylko z testów i opinii. Wady to wspomniany brak OS (VR) co przy takich ogniskowych jest b.ważne, słaby af i słaba jakość pow. 200 mm, o ile pamiętam.
N55-200 II ma dość dobrą stabilizację, przyzwoitą pracę pod światło, brak większych wad optycznych. AF jest taki sobie, rozdzielczość też nie rzuca na kolana, ale po przymknięciu jest jak dla mnie akceptowalna. Ogniskowa 55 jest bardziej użyteczna niż 70.
Jak chcesz 70-300 kupuj N AF-P VR, warto dołożyć te parę stówek (zł).
Ok dzieki za pomoc.Zdecydowałem sie na 55-200 VR II.mam jeszcze pytanko.Obiektyw jest na gwarancji jeszcze 1,5 roku.Jak moge uchronic sie przed zakupem uszkodzonego.Jako typowy amator nie wiem co sprawdzic przy zakupie uzywanego.
Budowę ma dość lichą, plusem jest zabezpieczenie przed wysuwaniem. Af taki "bzyczący". Zrób trochę zdjęć przy w miarę dobrym świetle na różnych ogniskowych, obejrzyj na komputerze. Jakieś grube wady powinieneś wychwycić. Przemyśl raz jeszcze N70-300, można go kupić z Azji (np. ebay, eglobal) poniżej 900 zł. A ten ma szansę zostać na dłużej.
Bardziej chodziło mi o ocenę wizualna.Na co zwrócić uwagę.Czy to prawda ,że można nim potrząsnąć żeby sprawdzić czy nic w nim nie lata?
Jak jest stabilizacja to może coś "latać".
No wlasnie.Ok ,pojde ,zobacze.W razie czego ma gwarancje.A co sklepu eglobal miałes z niim doczynienia?Bo chciałem z niego zamówic gimbala do GoPro 5 ,ale opinie troche mnie zniechęciły.