Zobacz pełną wersję : pierscienie pośrednie czy 50mm/1.8
fader_audio
07-06-2007, 13:12
Witam. stoję przed wyborem interesuje mnie fotografia makro lecz nie tylko. zastanawiam się czy gdybym kupił piersceinie posrednie kenko i podpiąl do mojego obiektywu 18-135 ile swialt bym stracił. np na ogniskowej 135. jesli normalnie jest to 5.6 to po założeniu średniego pierscienia 20mm jakie swiatło by wtedy było i czy to ma sens wogóle.
jak spisuje się z takimi pierscieniami obiekty 50/1.8??? czy warto, obiektyw + pierscienie to ok 1000zl, a obiektyw do makro sigmy 105 kosztuje ok 1600, co radzicie w takiej sytuacji. dzieki za odpowiedź pzdr
kupić micro nikkora 55/3,5 MF lub 2,8 za 450-650zł i do tego pierścienie pośrednie (niekoniecznie Kenko...taniej wyjdzie Prinz czy Vivitar), będziesz miał super szkło makro i do tego powiększenia rzędu 1,5-1
fader_audio
10-06-2007, 01:25
dzięki za odpowiedź nawet nie wiedziałem ze jest taki obiektyw, jakie on ma odwzorowanie bez pierscieni???? czy z ustawieniem ostrości z d80 nie bedzie problemu??? powinno chyba działać wtedy potwierdzenie ostrości???
bez pierścienia 27,5cm ma 1:2, z pierścieniem 1:1...wczoraj na plenerku bawiliśmy się z Jarkiem tymi szkiełkami...ostrość ustawia się pierścieniem ostrości obiektywu, przysłonę również na obiektywie...nie wiem jak to będzie z D80, ale z D50 bez problemu, z D200 wyłącznie przez pierścień (wersja non AI, wersja AI oraz AiS mogą być bez pierścienia), oczywiście z D80 podobnie jak 50 i 70 nie będzie pomiaru światła, ale to pikuś na syfrakach :)
Właśnie dopiero teraz sobie przypomniałem że nie pokazałeś mi tych pierścieni
Może następnym razem
Co do obiektywu to polecam bo jest na prawdę świetny do tego pierścionek M2 bo jest tańszy od PK13
nie mogłem pokazać bo łon sobie w domciu zalegał :) ale przy następnej okazji...no...chyba, że mnie coś podkusi puścić go między ludzi :D