Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Fotografia sportowa - wstęp, how to, od czego zacząć?

Huskacz
08-11-2017, 18:10
Witajcie,

zdjęcia robię od dobrych kilku lat, ale niestety rozwijam się powoli. Aktualnie doszłam do momentu, w którym jestem pewna, że chcę się zająć fotografią sportową na poważnie - czas więc udoskonalić sprzęt. Mam Nikona D90 z kitowym obiektywem (miałam inne, posprzedawałam, bo nic ciekawego to nie było, żeby zrobić miejsce na coś typowo pod sport). Muszę kupić monitor (w planach NEC EA245WMi-CT) oraz obiektyw (Nikkor 70-200mm f/2.8G ED VRII, niestety używany ze względów budżetowych), komputer stacjonarny już ogarnięty na grudzień/styczeń. Aktualnie obrabiam zdjęcia na laptopie, więc pytanie brzmi - czy lepiej najpierw kupić monitor, później obiektyw, czy odwrotnie? Co do samego obiektywu - lepiej tego nikkora, ale używkę, czy lepiej coś nowego, w podobnym budżecie?

Z góry dziękuję za wszystkie propozycje i porady :)

Zelber
08-11-2017, 19:20
Jakimi funduszami dysponujesz obecnie, a jakimi(łącznie) będziesz w stanie dysponować w ciągu najbliższych 2-3 lat?

nikoniarz
08-11-2017, 20:07
Jeszcze bym dorzucił pytanie- jakie sporty Cię interesują...?

Huskacz
08-11-2017, 21:15
Obecnie (w ciągu 2 mies.) moje fundusze mieszczą się w granicach 5 tys. zł. Ciężko stwierdzić budżet w przeciągu 2-3 lat, ale mogę przypuścić, że miesięcznie jestem w stanie przeznaczać na foto około 1000zł. W przeciągu kilku następnych lat w planach nowa puszka i ewentualnie iMac.

Sport to w zdecydowanej mierze kolarstwo (szosa, przełaj, wyścigi w terenie, etc.), lecz nie ukrywam, że planuję jeździć po przeróżnych wydarzeniach, by się uczyć i zbierać doświadczenie. W tym roku zaliczyłam Mistrzostwa Świata w kolarstwie szosowym z akredytacją foto - mega doświadczenie, pokazało jak duża przepaść dzieli mnie do innych. Planuję je również w 2018, więc chciałabym się podszkolić technicznie i sprzętowo.

nikoniarz
08-11-2017, 21:37
"Plus" taki, że raczej stałki 300/400 f.2.8 nie są czymś "must have" do tego czym chcesz się zająć. Wg mnie. temat do ogarnięcia dwoma szkłami: 24-70 i 70-200, mile widziane (choć nie niezbędne) na dwóch korpusach. Mimo wszystko "odejdź" od DX, a już w szczególności od D90. Kup D700 i do niego dokup 24-70 oraz 70-200. Jeżeli zaś MUSISZ zostać przy D90 to kup na początek 24-70.
Jeśli chcesz słać zdjęcia "na żywca" to obowiązkowo laptop. Ale tutaj wiele zależy od Twojego workflow- czy masz czas na obróbkę, czy musisz wysyłać już podczas imprezy... Mimo wszystko ciężko doradzić nie będąc na Twoim miejscu. A już szczególnie jeśli planujesz zostać "kilka lat" przy D90...
Po części mogę się postawić na Twoim miejscu- zaczynałem 4 lata temu z D300. Niespełna rok wyjaśnił czego potrzebuję w kwestii obiektywów jak i korpusów.

sruba
08-11-2017, 22:04
Myślę, że zarówno monitor, jak i obiektyw są równie ważne... Jak zrobisz zdjęcia obiektywem, to dobrze byłoby je obrobić, a jak będziesz miała monitor, ale nie będziesz mogła robić zdjęć bez obiektywu to też lipa... ;-) Obiektyw wybrałaś super w tej klasie ogniskowych, ale drogi, zastanów się może nad AF 80-200/2,8 D ED (wersja z pierścieniem a nie tzw. pomka), to stary obiektyw, ale autofokus ma bardzo sprawny, jakość optyczna też znakomita... brak VR, ale to kwestia wprawy lub monopodu. A kosztuje połowę taniej od 70-200 VRII. Mam, używam i nie widzę, żeby mnie jakoś ograniczał. Przy zaoszczędzonych pieniądzach ogarniesz resztę zakupów. No i sugestia nikoniarza co do zmiany korpusu też cenna, też sugerowałbym d700 przy ograniczonym budżecie. Zresztą takim zestawem fotografuję sport od wielu lat i poza brakującymi już pikselami w d700 przy dużych wydrukach daję radę. Co do drugiego szkła to ja preferuję nieco szersze kąty - 18-35, ale to już kwestia Twojego stylu pracy i wypracowanej estetyki. Za kolegą powyżej - po jakimś czasie intensywnego fotografowania sama ogarniesz co Ci jest potrzebne i ewentualnie wymienisz/dokupisz.

Huskacz
08-11-2017, 22:11
"Plus" taki, że raczej stałki 300/400 f.2.8 nie są czymś "must have" do tego czym chcesz się zająć. Wg mnie. temat do ogarnięcia dwoma szkłami: 24-70 i 70-200, mile widziane (choć nie niezbędne) na dwóch korpusach. Mimo wszystko "odejdź" od DX, a już w szczególności od D90. Kup D700 i do niego dokup 24-70 oraz 70-200. Jeżeli zaś MUSISZ zostać przy D90 to kup na początek 24-70.
Jeśli chcesz słać zdjęcia "na żywca" to obowiązkowo laptop. Ale tutaj wiele zależy od Twojego workflow- czy masz czas na obróbkę, czy musisz wysyłać już podczas imprezy... Mimo wszystko ciężko doradzić nie będąc na Twoim miejscu. A już szczególnie jeśli planujesz zostać "kilka lat" przy D90...
Po części mogę się postawić na Twoim miejscu- zaczynałem 4 lata temu z D300. Niespełna rok wyjaśnił czego potrzebuję w kwestii obiektywów jak i korpusów.

Od zawsze jak robiłam zdjęcia, to głównie w sporcie - choć głównie z racji sprzętu było bardzo źle lub tylko nie za dobrze ;) zaczęłam od d3000, później (aż do teraz) D90. Chyba jednak wolałabym kupić obiektyw, zostać na tej puszce, niż kupić lepsze body i dopiąć do niego moje 18-55 f/3.5-5.6 dedykowane do dx :)

Laptop, mimo, że stary, to bardzo daje radę i na pewno będzie ze mną z potrzeby "bycia na żywo", mimo to, odwzorowanie kolorów może być bardzo różne, więc dobrze mieć w domu jakąś lepszą bazę.

Od początku zainteresowania fotografią sportową wiedziałam jakiego obiektywu chcę - ale jako szczyl mogłam sobie tylko o tym pomarzyć. Po kilku dobrych latach stwierdziłam, że nic się nie zmieniło pod kątem tego, jakie szkło chcę - tylko możliwości powstały...

A co sądzisz o kupnie obiektywów/korpusów używanych? Ma to sens?

nikoniarz
08-11-2017, 22:20
Powiem tak (a raczej napiszę):

Od zawsze jak robiłam zdjęcia, to głównie w sporcie - choć głównie z racji sprzętu było bardzo źle lub tylko nie za dobrze ;) zaczęłam od d3000, później (aż do teraz) D90. Chyba jednak wolałabym kupić obiektyw, zostać na tej puszce, niż kupić lepsze body i dopiąć do niego moje 18-55 f/3.5-5.6 dedykowane do dx :)
W cenie Używanego 70-200/2.8 VRII masz używane D700 i T70-200/2.8 Di LD Macro bądź N80-200/2.8D ED które da zdecydowanie lepsze efekty niż to co sama proponujesz. Dodatkowo zostaje bonus ze sprzedaży D90, bądź backup.

Laptop, mimo, że stary, to bardzo daje radę i na pewno będzie ze mną z potrzeby "bycia na żywo", mimo to, odwzorowanie kolorów może być bardzo różne, więc dobrze mieć w domu jakąś lepszą bazę.
W razie "transmisji na żywca" i tak wszystko leci jako jpg prosto z puszki więc do "przekazu" nada się wszystko co wyśle materiał.

Od początku zainteresowania fotografią sportową wiedziałam jakiego obiektywu chcę - ale jako szczyl mogłam sobie tylko o tym pomarzyć. Po kilku dobrych latach stwierdziłam, że nic się nie zmieniło pod kątem tego, jakie szkło chcę - tylko możliwości powstały...
Jeśli uważałaś, że do kolarstwa nada się najlepiej 70-200 na DX, to chyba mamy inne podejście do fotografowania tego sportu.

Sądzę, że ma to sens. Jest też ryzyko. Ale sama sobie odpowiedz, czy ryzyko jest warte różnicy w cenie.

Zelber
08-11-2017, 23:03
Chyba najsensowniej prezentowała by się opcja:
1.) D700+ 28-75 2.8 +70/80-200 2.8, przy odrobinie szczęscia powinno się dać upchnąć w 5k
2.) Jakiś przyzwoity monitor pokroju Eizo CS230 czy wspomniany NEC EA245WMi-CT.
3.) Wymiana sprzętu z punktu 1.) na lepsze jakościowo odpowiedniki, czy też dokupinie UWA, ale do tego czasu już sama będziesz wiedziała czy i co wymieniać.

Przy tym budżecie jest to jedyna sensowna możliwość.

W razie "transmisji na żywca" i tak wszystko leci jako jpg prosto z puszki więc do "przekazu" nada się wszystko co wyśle materiał.
Jak zawsze pozwolę się nie zgodzić :D

nikoniarz
08-11-2017, 23:10
Jak zawsze pozwolę się nie zgodzić :D

Oczywiście. Ale miło przeczytać "alternatywę"...

Huskacz
08-11-2017, 23:58
Trochę się nie rozumiemy, na D90 przesiadłam się tylko z racji silnika w body, zanim jeszcze zaczęłam rozróżniać FX i DX :) Ale teraz zerknęłam na obiektywy, które mi poleciłeś - zdecydowanie ma to większy sens z kupnem D700 :)

Dzięki za wsparcie!

nikoniarz
09-11-2017, 00:02
Trochę się nie rozumiemy, na D90 przesiadłam się tylko z racji silnika w body, zanim jeszcze zaczęłam rozróżniać FX i DX :)
Tutaj zdecydowanie lepiej wypada D300, ale podobnie jak w przypadku D90 musi być całkiem sporo światła w porównaniu do D700

Ale teraz zerknęłam na obiektywy, które mi poleciłeś - zdecydowanie ma to większy sens z kupnem D700 :)

Dzięki za wsparcie!
Tańszą alternatywę podał Zelber, czyli T28-75 + N80-200. I to jest całkiem ambitna opcja startowa. Oczywiście w parze z D700.

Zelber
09-11-2017, 00:24
Po przeczytanie jeszcze raz pierwszego posta jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy.
Ja osobiście nie mam stacjonarki, tylko korzystam z mocnego laptopa zarówno do pracy w domu jak i w terenie.
Nie jest dużo drożej, a znacznie wygodniej. Odpada problem synchronizacji plików pomiędzy dwoma komputerami(bo z laptopa i tak będziesz musiała korzystać), odpada też problem zamulającego laptopa.
nikoniarz
Ja śle RAW'y z odpowiednimi presetami. W gruncie rzeczy zdjęcia, które ślę z boiska to prawie dokładnie te same, które prezentuje na forum, jedynie poprawiam na spokojnie kadrowanie/prostowanie.

Huskacz
09-11-2017, 00:56
W momencie, kiedy kupowałam D90 (jakieś 6 lat temu) to znacznie sensowniej (taniej i dostępniej) było mi kupić D90 :)
Zelber, laptopa mam całkiem sprawnego, który dostanie lada moment nowy dysk SSD, także w tym temacie zmieniać nic nie mam zamiaru, a stacjonarny komputer dostaję w spadku (życie z graczem pod jednym dachem...) także nie jest to taka zła opcja. Zdjęcia "po eventach" zamierzam przechowywać na dysku zewnętrznym, więc kwestia synchronizacji między komputerami jest dla mnie całkiem znośną opcją.

Nie rozumiem trochę Waszego toku myślenia a propos zdjęć "na żywo" - wyjąć kartę pamięci z aparatu, przełożyć do komputera, synchro, krótkie poprawki, wysłanie na serwer to kwestia kilku minut... Chyba, że macie na myśli, że to i tak długo lub po prostu chodzi o niewyciąganie karty?

Zelber
09-11-2017, 01:37
Nie rozumiem trochę Waszego toku myślenia a propos zdjęć "na żywo" - wyjąć kartę pamięci z aparatu, przełożyć do komputera, synchro, krótkie poprawki, wysłanie na serwer to kwestia kilku minut... Chyba, że macie na myśli, że to i tak długo lub po prostu chodzi o niewyciąganie karty?
Idąc tym tokiem rozumowania należy:
1.) Zrzucić zdjęcia z karty pamięci(2-10 minut)
2.) Przebrać (poświęcając 7s na zdjęcie przy 800 zdjęciach mamy już 90 minut)
3.) Wykadrować (powiedzmy 15s na zdjęcie, przy wysyłaniu jakiś 60 zdjęć da to 15 minut)
3a.) Opcjonalna podstawowa obróbka, wyrównanie WB itp.(0-1.5h)
4.) Opisać(korzystając z własnego softu(szybszego niż photomechanic) są to dla mnie okolice jakiś 5-10s/zdjęcie, mordując się z tym w LR spokojnie będą to czasy rzędu minuty/zdjęcie, czyli mamy jakieś 12-75 minut)
5.) Wysłać(0-20 minut, w zależności od tego jak działa internet, a czasami bywają z tym problemy na imprezach masowych)
Po zsumowaniu mamy: jakieś 2-5 h... i tyle to zajmuje osobom bez dobrze opanowanego workflowu, owszem mamy kilka, ale godzin, a nie minut :D

Jak natomiast to obecnie wygląda to u mnie?(Wszystkie punkty wykonywane na bieżąco przy jednoczesnym fotografowaniu), w nawiasach z czego korzystam.
1.) Selekcji zdjęć dokonuje na bieżąco na poziomie aparatu wybierając interesujące mnie zdjęcia kluczykiem.
2.) Na komputer zrzucam już tylko wybrane zdjęcia z karty pamięci(trwa to kilka-kilkanaście sekund nawet przy 24 mpix RAW'ach ściąganych z niezbyt szybkiej(45MB/s) karty pamięci). (własny soft)
3.) Import tego co zrzuciłem do LR, aplikacja odpowiedniego presetu na wszystkie zdjęcia. (Adobe LR)
4.) Kadrowanie i ostateczna selekcja zdjęć, eksport do docelowej rozdzielczości (Adobe LR)
5.) Opis IPTC (własny soft)
6.) Wysyłka na serwer. (Filezilla)
I tak w kółko do czasu zakończenia zdjęć. Przy dobrych wiatrach jestem w stanie wypchnąć całość materiału z meczu piłkarskiego jakieś 15 minut po końcowym gwizdku. Po drobnej rozbudowie softu z którego korzystam i lekkiej zmianie workflowu, dam radę ten czas skrócić o jakieś 30-50%, czyli zdjęcia z RAW'ów dam radę słać szybciej niż inni JPG'i ;)
Co z ogólnodostępnego softu wykorzystać do opisu zdjęć? Wszyscy korzystają z PhotoMechanica.

Huskacz
09-11-2017, 01:48
Zelber, miałam na myśli pojedyncze zdjęcia, zaraz po ustrzeleniu, np. z linii mety - szybkiego newsa na fb, nie całości ;)

Ale dopiero Twój post pokazuje ile jeszcze pracy przede mną :) Nie wiem czy to kwestia obecnego body, ale to, co widzę na ekranie aparatu nijak ma do tego, co chciałabym wybrać docelowo, ale myślę, że to też kwestia doświadczenia...

A co do obiektywu 80-200, chodzi Wam o 80-200 f/2.8D ED?

Zelber
09-11-2017, 19:50
Masz racje, to co wygląda ok na ekranie aparatu nie zawsze wygląda ok po zgraniu na komputer, ale to już kwestia praktyki i opanowania selekcji i obróbki najpierw na etapie komputera. Opanujesz je sensownie na komputerze, dobrze nauczysz się przewidywać akcję samego sportu i wtedy można myśleć nad przerzucaniem się z selekcją na poziom aparatu.
Jeżeli chodzi natomiast o 80-200 2.8, to chodzi o wersję 2 pierścieniową:
http://marcusfoto.pl/images/Nikon%20AF%2080-200mm%20f2.8D_3.jpg
a nie o wersję z "pompką":
http://www.kenrockwell.com/nikon/images1/80-200mm-f28-d/80-200mm-f28-d-950.jpg

Huskacz
09-11-2017, 21:02
@ Zelber, dziękuję Ci bardzo za poświęcony czas i porady! :)

nikoniarz
10-11-2017, 10:44
Huskacz, http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=285707&p=3901805#post3901805

Huskacz
10-11-2017, 16:28
nikoniarz, dzięki, śledzę sobie na bieżąco :)

nikoniarz
10-11-2017, 20:42
nikoniarz, dzięki, śledzę sobie na bieżąco :)

Świetna oferta od zaufanego sprzedawcy... Jeśli to szkło Cię interesuje Huskacz, to nie ma co szukać dalej. Myślę, że jeszcze coś utargujesz jeśli jesteś zdecydowana...

Huskacz
11-11-2017, 01:32
Jestem w kontakcie ze sprzedającym :) pozdrawiam!