Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Staś i tatusia debiut z aparatem
Pierwszy w życiu post na pierwszym w życiu forum. Nie wiem czy w dobrym miejscu, jak nie to sorry.
Zdjęcie też można powiedzieć pierwsze bo po nim zacząłem się zastanawiać i wyszło że aparat to świetna rzecz. No i strzelam coraz więcej.
Na zdjęciu jest mój synek więc zdjęcie od razu mi się podoba ale pytanie brzmi czy to dobre zdjęcie więc wrzucam je tutaj żeby zapytać.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi, dla mnie jako dla amatora będą miały wielkie znaczenie.
589
- - - - kolejny post - - - - - -
I jeszcze, co zrobić żeby jakość nie psuła się przy wrzucaniu na forum.
Witaj na forum.
Dwie sprawy: na forum nikt nie komentuje zdjęć dzieci. Czemu? Dla ciebie to piękne zdjęcia dziecka. Twojego dziecka więc podchodzisz do tego emocjonalnie i nie słuchasz rad. Dla nas to nudne zdjęcie jakiegoś dziecka na jakiejś nudniej huśtawce. Co ma nas w tym zachwycić proszę pomyśl.
I jeszcze, co zrobić żeby jakość nie psuła się przy wrzucaniu na forum.
Zdjęcie jest większe niż 900pix w pionie i chyba zostało z automatu przeskalowane. Jak sie kliknie to sie otwiera większe.
Dwie sprawy: na forum nikt nie komentuje zdjęć dzieci. Czemu? Dla ciebie to piękne zdjęcia dziecka. Twojego dziecka więc podchodzisz do tego emocjonalnie i nie słuchasz rad. Dla nas to nudne zdjęcie jakiegoś dziecka na jakiejś nudniej huśtawce. Co ma nas w tym zachwycić proszę pomyśl.
Miały być dwie sprawy....
A z komentarzami poczekam na innych może się ktoś znajdzie.
Dzięki Dex, nie wiedziałem.
Zaczynanie fochem przygody na forum nie jest najlepszym pomysłem, nikt nie będzie Ci chciał pomóc. Kolega blaszak ma rację i ja też się pod tym podpisuję, Zdjęcie nadaje się do kosza i tyle. Co do szczegółów:
- kadrowanie to standardowy przykład braku wiedzy, twarz najważniejsza to musi być w centrum - błąd w tym przypadku, za dużo niepotrzebnego fragmentu nad głową
- jeśli już jesteśmy przy kadrowaniu to ucięta lewa ręka
- przypadkowy mina, twarz zasłonięta bez sensu łańcuchem, brak pomysłu
- jako bonus: krzywe i ciemne
Z grubsza tyle. Trzeba trochę poczytać doszkolić się, wyjść poza tryb automatyczny, nie zaszkodzi troszkę zająć się obróbką i może coś z tego będzie kiedyś. Póki co warto przyjąć krytykę z pokorą, bo po to przecież wrzuciłeś zdjęcie.
Ok, dzięki.
Ps. Nie było żadnego focha, właśnie o takie uwagi mi chodzi, jako amatorowi.
Krzysztof Orłowski
19-11-2017, 13:23
ja bym się nimi nie przejmował. Kolejny raz pójdzie znacznie lepiej. Mnie też dali w kość.