PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Staś i tatusia debiut z aparatem

WK_
07-11-2017, 21:49
Pierwszy w życiu post na pierwszym w życiu forum. Nie wiem czy w dobrym miejscu, jak nie to sorry.
Zdjęcie też można powiedzieć pierwsze bo po nim zacząłem się zastanawiać i wyszło że aparat to świetna rzecz. No i strzelam coraz więcej.
Na zdjęciu jest mój synek więc zdjęcie od razu mi się podoba ale pytanie brzmi czy to dobre zdjęcie więc wrzucam je tutaj żeby zapytać.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi, dla mnie jako dla amatora będą miały wielkie znaczenie.

589

- - - - kolejny post - - - - - -

I jeszcze, co zrobić żeby jakość nie psuła się przy wrzucaniu na forum.

Rycerz
07-11-2017, 22:08
Witaj na forum.
Dwie sprawy: na forum nikt nie komentuje zdjęć dzieci. Czemu? Dla ciebie to piękne zdjęcia dziecka. Twojego dziecka więc podchodzisz do tego emocjonalnie i nie słuchasz rad. Dla nas to nudne zdjęcie jakiegoś dziecka na jakiejś nudniej huśtawce. Co ma nas w tym zachwycić proszę pomyśl.

Dex
07-11-2017, 22:13
I jeszcze, co zrobić żeby jakość nie psuła się przy wrzucaniu na forum.

Zdjęcie jest większe niż 900pix w pionie i chyba zostało z automatu przeskalowane. Jak sie kliknie to sie otwiera większe.

WK_
07-11-2017, 23:03
Dwie sprawy: na forum nikt nie komentuje zdjęć dzieci. Czemu? Dla ciebie to piękne zdjęcia dziecka. Twojego dziecka więc podchodzisz do tego emocjonalnie i nie słuchasz rad. Dla nas to nudne zdjęcie jakiegoś dziecka na jakiejś nudniej huśtawce. Co ma nas w tym zachwycić proszę pomyśl.

Miały być dwie sprawy....
A z komentarzami poczekam na innych może się ktoś znajdzie.

Dzięki Dex, nie wiedziałem.

Dho'ine
08-11-2017, 11:55
Zaczynanie fochem przygody na forum nie jest najlepszym pomysłem, nikt nie będzie Ci chciał pomóc. Kolega blaszak ma rację i ja też się pod tym podpisuję, Zdjęcie nadaje się do kosza i tyle. Co do szczegółów:
- kadrowanie to standardowy przykład braku wiedzy, twarz najważniejsza to musi być w centrum - błąd w tym przypadku, za dużo niepotrzebnego fragmentu nad głową
- jeśli już jesteśmy przy kadrowaniu to ucięta lewa ręka
- przypadkowy mina, twarz zasłonięta bez sensu łańcuchem, brak pomysłu
- jako bonus: krzywe i ciemne
Z grubsza tyle. Trzeba trochę poczytać doszkolić się, wyjść poza tryb automatyczny, nie zaszkodzi troszkę zająć się obróbką i może coś z tego będzie kiedyś. Póki co warto przyjąć krytykę z pokorą, bo po to przecież wrzuciłeś zdjęcie.

WK_
08-11-2017, 12:39
Ok, dzięki.
Ps. Nie było żadnego focha, właśnie o takie uwagi mi chodzi, jako amatorowi.

Krzysztof Orłowski
19-11-2017, 13:23
ja bym się nimi nie przejmował. Kolejny raz pójdzie znacznie lepiej. Mnie też dali w kość.