Zobacz pełną wersję : Wejście w system-podróże
Hej, cześć i czołem. Jestem nowa na forum, ale trochę obeznana z fotografia. Kiedyś posiadałam system nikona z kilkoma stałkami(uwielbiam). Teraz powracam do fotografii i próbuje wybrać najlepszy system dla mnie. Oczekuje szybkiego i celnego af (zdjęcia biegających brzdąców), miło by było zawrzeć super jakość w małym opakowaniu idealnym do podróży, ale wiem ze nie zawsze można mieć wszystko. Także aparat potrzebny do krajobrazów, streeta i portretów. Nie potrzebuje zomoow ani tele. Jak mówiłam będę iść w stalki. Body nad którymi myśle to Sony a7 II, Fuji xt 2, Nikon d750, Nikon d7500. Co polecacie? Mieliście okazje testować?
Tak na przekór napiszę, że w N są fajne, lekkie, małe stałki 1.8 serii g o dużym zakresie ogniskowych do wyboru (20,24,28,35,50,85), które w połączeniu z 750 dadzą całkiem kompaktowy zestaw małoobrazkowy o dużych możliwościach.
Wybierz obiektywy jakie potrzebujesz i dopasuj do nich aparat, tak będzie najwygodniej bo jakość obrazka jaki daje obecnie sprzęt jest zbliżony.
Wybierz obiektywy jakie potrzebujesz i dopasuj do nich aparat, tak będzie najwygodniej bo jakość obrazka jaki daje obecnie sprzęt jest zbliżony.
Popieram. Pomyśl jakie stałki chcesz i później zobacz co oferuje Sony, Fuji i Nikon w tym zakresie. Dopasuj do budżetu zostawiając fundusze na body. Jak ma być lekkie i nieduże gabarytowo to Fuji wygrywa w tej kategorii, AF w X-T2 też jest bardzo szybki, z XF23/2 po prostu błyskawica. Te w D750/D75000 też dają sobie radę bardzo dobrze, tylko gabaryty już znacznie większe. Np. X-T2 i 16/1.4, 23/2, 35/1.4, 56/1.2 i masz super zestaw.
Jak ma kolega dobrać body do obiektywów, kiedy nie wie, czy DX (aps-c) czy FX. Zasadniczo inne kąty będą, proponuję zacząć od takiej decyzji, czy wchodzić w ff i dopiero porównywać ceny, wielkość, itd. Chyba, że budżet nie ogranicza, wszystko nowe i the best ;)
Wymieniłeś d7500, aparat nie wygląda źle, tyle, że cenowo, moim zdaniem, w tej chwili mało atrakcyjny. W przeciwieństwie do d7200.
Mowa jest o sprzecie nowym. Ewentualnie jakies szkla uzywane. Podalam apsc i ff bo wiem ze przy pelnej klatce wypadaja lepiej portrety. Podobne stalki znajde w kazdym z tych systemow. Chociaz najblizej mi chyba do fuji ze wzgledu na gabaryty i ceny szkiel.
przy pelnej klatce wypadaja lepiej portrety
Dlaczego wypadają lepiej?
lepsza glebia ostrosci, moge spokojnie kupic troszke ciemniejszy obiektyw i wciaz miec plytka glebie
Moim zdaniem ta większa GO na pełnej klatce to trochę taki urban legend. Owszem fizyka mówi swoje, kalkulatory mówią swoje ale prawda jest taka, że gros oglądaczy nie widzi różnicy, przynajmniej nie bez analizowania zdjęcia piksel po pikselu. W pełnej klatce dopatrywałbym się zupełnie innej przewagi nad APS-C a mianowicie wyższego używalnego ISO, które może się przydać.
Tak na szybko jeśli chodzi o różnicę w GO na przykładzie D500 vs D750 z podpiętym Tamronem 50/1.8 na pełnej dziurze. (https://youtu.be/uKvM5R84QwQ?t=3m25s) Może film na YT nie odzwierciedla zjawiska w 100% ale jakieś tam pojęcie daje. W kwestii GO nie ma przepaści między pełną klatką a APS-C, niestety wielu właśnie takie ma wyobrażenie.
Dużej różnicy nie widać...ale po obejrzeniu paru filmików z porównaniem iso, różnica się pojawia. Także do zdjęć w domu bardzo przydatny plus.
Mowa jest o sprzecie nowym. Ewentualnie jakies szkla uzywane. Podalam apsc i ff bo wiem ze przy pelnej klatce wypadaja lepiej portrety. Podobne stalki znajde w kazdym z tych systemow. Chociaz najblizej mi chyba do fuji ze wzgledu na gabaryty i ceny szkiel.
W Fuji masz 56/1.2, co daje mniej więcej taką głębię jak 85/1.8... a jednak zbiera więcej światła, bo f1.2 :) Jest to dosyć powolny obiektyw, ale 85mm Nikona także.
W Fuji masz 56/1.2, co daje mniej więcej taką głębię jak 85/1.8... a jednak zbiera więcej światła, bo f1.2 :) Jest to dosyć powolny obiektyw, ale 85mm Nikona także.
I mamy szkło cięższe i droższe, żeby mieć ekwiwalent. Te f2 mają ciekawe naleśniki za to i aparaty ładne.
I mamy szkło cięższe i droższe, żeby mieć ekwiwalent. Te f2 mają ciekawe naleśniki za to i aparaty ładne.
No tak, ale chodzi o to że jak ktoś chce ekwiwalent to istnieje taki. Po drugie to jednak f1.2 :)
No tak, ale chodzi o to że jak ktoś chce ekwiwalent to istnieje taki. Po drugie to jednak f1.2 :)
Ciekawe czy za jakiś czas rozpowszechnią się matryce z cropem 0.8 i wtedy na przykładzie 110f2 do gfx będzie się pisać, że alternatywą jest 85 1.4/1.8 na małym obrazku. Chociaż im większa i konkurencyjna oferta, tym lepiej dla klienta, można rozsądniej pod gust i wymagania dobrać.
Pod podróże zapodałbym A6k, dwie sztuki a do tego 50 1.8 OSS, 10-18 OSS, standardowy kit 18-55 OSS i może jakąś szerszą Sigmę 2.8 lub jasnego Zeiss'a.
Do tego 10 sztuk aku Duracell i dwie oryginalne ładowarki.
Waga robi różnicę, gabaryty też - jeśli mówimy o przemieszczaniu się.
Co więcej, sprzęt powinien być niedrogi a powyższy spełnia takie kryteria (jeśli porównać do dowolnego sprzętu FF).
Co więcej, sprzęt powinien być niedrogi a powyższy spełnia takie kryteria (jeśli porównać do dowolnego sprzętu FF).
Do do sugestii sprzętu się nie wypowiadam, ale dlaczego powinien być niedrogi? :confused:
Dzięki za wszystkie rady. Wybrałam fujiego ze stałkami f2.
Dzięki za wszystkie rady. Wybrałam fujiego ze stałkami f2.
Co dokładnie? :)
Fuji xt2 23mm f2, 35mm f2 i 50mm f2. za kilka miesiecy jak troche grosza wpadnie to dorzuce 18 albo 16
Fuji xt2 23mm f2, 35mm f2 i 50mm f2. za kilka miesiecy jak troche grosza wpadnie to dorzuce 18 albo 16
Fajnie, fajnie :) Rzuć też okiem na 18-55/2.8-4 - rewelacyjny obiektyw, używkę można dostać za ~1000zł, jak się nie spodoba to sprzedaż bez straty.
Fuji XT 20 plus 14 plus 56mm. Zbieram.
- - - - kolejny post - - - - - -
To musi być cudowny zestaw .