Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] IST 2017
mackaron
06-11-2017, 10:39
#1 Most Galata
494
zeberek1
06-11-2017, 12:23
W Leice przewieszonej na pasku przez ramię przypadkiem wyzwoliła sie migawka... -takie mam skojarzenie widząc tego typu zdjęcie...
Wydaje mi się że najlepiej wyszło zdjęcie z rybą i schody - to co zamieściłeś obok w wątku Sony. To akurat konkretne to nie wiem o czym miało być, o tej kobiecie, rybakach... O tych Panach idących tyłem chyba nie. Technicznie to aparat daje radę jak widzę ;) :)
mackaron
07-11-2017, 07:45
543
544
545
546
Szkoda. Zrobiłeś kiedyś świetne zdjęcia z Iranu. A tu po prostu szkoda.
zeberek1
07-11-2017, 10:35
Bo kolega mackaron powinien zostać przy swojej specjalności... Zrobić np zdjęcie jakiejś dorodnej Turczynki z Koranem w ręku i odsłoniętym tym i owym... Wtedy by bylo och i ach!
mackaron
07-11-2017, 13:22
tomfoot... przyznaje mam przesyt podrozami w takie miejsca i fotografia...ot kryzys i wypalenie...robilem w zasadzie dlatego ze tam bylem... i jestem swiadom ze foty sa dosyc miałkie...
zeberek1... czy masz jeszcze cos rownie inteligentnego do powiedzenia?
zeberek1
07-11-2017, 14:02
Tu nie chodzi nawet o żadne inteligentności. Odniosłem sie poprostu dość szczerze do zamieszczonych tutaj zdjęć i dokonałem lekkiego porównania do innej dość istotnej dziedziny Twojej twórczosci... Nie mając bynajmniej w zamiarze w czymkolwiek czynić ujmy...
Z tego drugiego tu rzutu to mnie się podoba twarz Pana na zdjęciu nr3, gość przy niewielkim nakładzie środków do charakteryzacji mógłby grać wampira ;) :)
mackaron w sumie, jak patrzę drugi raz, to aż tak bardzo nie szkoda, bo gdzieś tam nastrój jakiś się kryje (może to co napisałeś o wypaleniu wpływa na to, że czuć teraz w tych obrazach coś więcej). I tak bym Cię za te zdjęcia ozłocił, tak jak aktów Twych nie dzierżę. Ale to już mój problem. Pokaż więcej tego Stambułu.
mackaron
08-11-2017, 08:01
592
593
594
Kiedy bylem poprzednią razą w Istanbule. Znalazłem w Fatih malutki zakład fryzjerski... prowadził go 84 letni wówczas fryzjer.
595
596
Postanowiłem odszukać to miejsce i tym razem. Nie liczyłem, że wogóle je znajde. Okazało się, że stary fryzjer nie żyje a zakład prowadzi jego syn z kumplem. Pokazałem im zdjecia ktore zrobilem kiedy bylem tu ostatnio.
597
598
...tak jak poprzednio zostałem doskonale obsłuzony... strzyżenie, broda... maska z błota na twarz..wosk do depilacji w uszy;) pelna obsługa na najwyzszym poziomie. Od słowa do słowa pojawiła się herbata, ja wyciagnalem z plecaka pudlo slodyczy ktore zakupilem na ta okazje na bazarze. Obaj panowie okazali sie wielkimi łasuchami... zegnali mnie z ustami zapchanymi "turkisz delajtsami";)
Kojocisko
08-11-2017, 10:16
Fajne są fotki z opowieścią, zupełne inaczej się je odbiera.
mackaron Ten gość na nr7 karmę dla gołębi sprzedaje? Opowieść o fryzjerze nabrała "barwy" dzięki tym kilku napisanym słowom :)
mackaron
08-11-2017, 10:34
Tak pod meczetem siedza czlowieki w takich budkach i sprzedaja ziarno na glinianych spodkach dla obsrajtuchow
599
A co w słoju posiada na #2 capo di tutti?
mackaron
08-11-2017, 11:36
a to bylo kolo czesci bazaru gdzie sprzedawali zwierzaki, rybki i takie tam...wiec pewnie jakies ryby
cybulski
08-11-2017, 21:57
Podoba mi się wątek "fryzjera z Istambułu".
I zrobiło się przyjemnie. Mimo rzekomego zmęczenia.
mackaron
09-11-2017, 13:00
Pewnie czytaliscie Susan Sontag "O fotografii"... dla mnie po tej ksiazce nic co wiaze sie z obrazem, jego postrzeganiem, tworzeniem etc.... nic juz nie bylo takie jak przed jej przeczytaniem... i właśnie z pani Sontag jest takie zdanie, ktore utkwilo nie tylko w mojej glowie... "SANITY IS A COZY LIE..." mam to rowniez wytatuowane na przedramieniu... Nie zawsze musi byc przyjemnie a zmeczenie postrzegane w pejoratywnym znaczeniu... stanie w miejscu jest problemem... moze po prostu kiedy sie narzuca sobie pewne normy i kiedy czasem nie jest sie w stanie im sprostac pojawia sie to "zmeczenie" nie wiem... stabilizacja to takie slodnie klamstwo ktorym sie karmimy...
651
652
653
654
To, że zrobiło się przyjemnie wcale nie musi znaczyć, ze jest przyjemnie w rzeczywistości. Tak jak i uczucie zatrzymania się w miejscu nie oznacza wcale, że stoimy.
Niemniej od strony fotografii w ten sposób też dobrze patrzy się na Istambuł.
(czy to a7II?)
mackaron
10-11-2017, 07:50
Tak... A7II 28 i 55
mackaron
10-11-2017, 12:13
https://1drv.ms/f/s!AostF3Z6UNs3oUhgc4VYTB8gFkON stary Istanbul.... wtedy w sumi epojechalem po to zeby wedkarzy pofocic...
Bardzo dobre zdjęcia, wszystkie, bez wyjątków.
Pozdrawiam.