Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Podlaskie scenki
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/11/2wp8ntf-1.jpg
źródło (http://i64.tinypic.com/2wp8ntf.jpg)
piotrekjeczen
05-11-2017, 20:05
Muszę zacząć od zapytania - co autor chciał pokazać na tej fotografii ?
Muszę zacząć od zapytania - co autor chciał pokazać na tej fotografii ?
na górze chmurki, na dole drzewko, gwiazdkę trochę trawki...
piotrekjeczen
05-11-2017, 23:17
I nikt nie zauważył tego syfa na matrycy? A co z tymi przepałami? :)
Mocno przerysowane aczkolwiek kadrowo się broni moim zdaniem.
piotrekjeczen
05-11-2017, 23:59
na górze chmurki, na dole drzewko, gwiazdkę trochę trawki...
Za dużo na raz, zdecydowanie za dużo. Przecież masz jeszcze przepał, syfa na matrycy, aberrację... no i to 10mm... myślisz, że ktoś tu na forum da to radę ogarnąć tak jednym spojrzeniem i bez logicznej odpowiedzi autora?
Krajobraz to ciężki kawałek fotografii. Wydaje się, że optycznie brak równowagi i wzrok leci w lewo.
skarcity
06-11-2017, 09:36
Autorze nie sfotografowałeś patyka we wodzie rozmazanej długim czasem i jest źle. Za dużo itp...
Tymczasem, jak się domyślam, pokazałeś to co wymyśliła natura, która na szczęście nie wie, że pokazała za dużo...
Ja patrząc na to zdjęcie chciałbym być na tej łące... A taki przepał to nie przepał.
pozdrawiam
Masakra, nie wiem nad czym tu można dywagować.
Autorze nie sfotografowałeś patyka we wodzie rozmazanej długim czasem i jest źle. Za dużo itp...
Dobrze powiedziane... Mi się podoba. Może trochę chmur z góry do obcięcia. Pewnie kilka minusów by się znalazło ale ogólne wrażenie ok. Pewnie nie wygra konkursu NatGeo ale czy naprawdę warte określeniem "masakra"? Czy na pewno nie można udzielić tutaj kilku konstruktywnych porad? "Ciut w lewo", "w prawo", "niżej, wyżej"? Chyba można. Tak jak napisał kolega wyżej - to natura. Plus 5 za odwagę zamieszczenia zdjęcia do oceny tutaj. A może właśnie nie do oceny tylko do oglądnięcia, popatrzenia? Bo komentarze zamieszczane w tym dziale mają z merytoryczną oceną tyle co nic. Nie podważam żadnego z nich - jestem amatorem, może ciut bardziej świadomym ale nadal amatorem. Jednak wystarczy przejrzeć ileś tam postów ze zdjęciami i komentarze aby odnieść wrażenie totalnego matrixu.
"To jest twoja wizja, wizja fotografa" vs "a co to ma być, totalna masakra, co chciałeś pokazać" i tak w kółko. Czasem ma się wrażenie, że jedynym celem wpisu jest przekręcenie licznika.
"Masakra, nie wiem nad czym tu dywagować"? A może włąśnie można dywagować i próbować stopniować tę "masakrę". Bo wg niektórych masakrą jest wystający patyczek z lewej strony jak i również taką samą masakrą jest horyzont o kącie nachylenia 45. Przepał raz jest czymś co wypala matryce w monitorach innym razem znów ani słowa o nim.
Myślę, że to wszystko zniechęca sporo osób do pokazywania swoich prac. Można nawet pokusić się o przewidywanie co i kto napisze pod zdjęciem. O ramkach, podpisie itp. Jeśli to moja odosobniona opinia to sorry - zmykam. Jeśli ktoś myśli podobnie to miło mi. Pozdrawiam.
maniak666
06-11-2017, 13:09
(...)Pewnie nie wygra konkursu NatGeo ale czy naprawdę warte określeniem "masakra"?
Czy na pewno nie można udzielić tutaj kilku konstruktywnych porad?
(...) komentarze zamieszczane w tym dziale mają z merytoryczną oceną tyle co nic. wystarczy przejrzeć ileś tam postów ze zdjęciami i komentarze aby odnieść wrażenie totalnego matrixu.
Czasem ma się wrażenie, że jedynym celem wpisu jest przekręcenie licznika.
"Masakra, nie wiem nad czym tu dywagować"
to wszystko zniechęca sporo osób do pokazywania swoich prac. Można nawet pokusić się o przewidywanie co i kto napisze pod zdjęciem.
O ramkach, podpisie itp. Jeśli to moja odosobniona opinia to sorry - zmykam. Jeśli ktoś myśli podobnie to miło mi. Pozdrawiam.[/QUOTE]
Nie nie jesteś sam. To forum ostatnimi czasy obrodziło w posty frustratów, tudzież odnoszę nieodparte wrażenie że przybiera formę trolowania. Ok-bez bicia możesz mnie doń zaliczyć-nie znoszę podpisów:)
Niemniej jednak choć mamy niezbywalne prawo do wyrażenia swojej opinii, i nie zawsze jest łatwo wyłowić co cenne-sposób jest prosty. Nie słowa a portfolio winno świadczyć czy ocena delikwenta może być uznana za wiarygodną. Narzędzi tu dosyć aby zajrzeć w dokonania. Wtedy może być różnie...
Aczkolwiek Twoja diagnoza jest trafna.
Co do otrzymania rzeczowych komunikatów odnośnie naszych prac-jest jeszce wiele innych miejsc w sieci gdzie to zjawisko nie jest aż tak powszechne. Wystarczy poszukać...
Pozdrawiam
P.S I nie, nie jest to 500px z mojej stopki:wink:
...sposób jest prosty. Nie słowa a portfolio winno świadczyć czy ocena delikwenta może być uznana za wiarygodną. Narzędzi tu dosyć aby zajrzeć w dokonania. Wtedy może być różnie...
Aczkolwiek Twoja diagnoza jest trafna.
...
P.S I nie, nie jest to 500px z mojej stopki:wink:
Tutaj masz rację. Chylę głowę przed uwagami, sugestiami osób, których dokonania pozostana dla mnie na zawsze niedoścignięte. Są osoby, które zamieszczają serię komentarzy okresowo. Widać profesjonalizm - jedno zdanie - kropka. Wchodzą, przeglądają, oceniają, pomagają. Ale niestety, dyskusje zdominowane są przez innego typu publiczność.
Tak, wiem - nie musze tutaj wchodzić. Ale wchodzę ponieważ w powiązaniu na lini fotogrfia-oceny widzę źródło wiedzy, które może pomóc mi robić lepsze zdjecia. Niestety, coraz trudniej do czegoś się dokopać.
Co do 500px to o ile z przytmrużeniem oka traktuję ranking (głosy generowane przez ilość obserwujących robią swoje) to już jakość niektórych prac powala na kolana. Spędzam tam więc sporo czasu.
skarcity
06-11-2017, 14:19
Niemniej jednak choć mamy niezbywalne prawo do wyrażenia swojej opinii, i nie zawsze jest łatwo wyłowić co cenne-sposób jest prosty. Nie słowa a portfolio winno świadczyć czy ocena delikwenta może być uznana za wiarygodną.
Ło jejku! Taki np. Zientarski powinien zapaść się pod ziemię i zniszczyć programy/recenzje, które nakręcił, bo przecież sam nie wyprodukował żadnego auta...
Panowie gremed maniak666 może zamiast filozofować, wzajemnie się głaskać, pisać o frustratach, ramkach i podpisach itp weźmiecie przykład np z tego wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=285452&p=3898020&viewfull=1#post3898020 i coś w temacie zamieszczonej tu pracy napiszecie konkretnego, co czujecie, co widzicie. Popiszecie rzeczowo i w temacie? Rozwalicie kamiennego trolla który pisze że to "masakra..." ;) :) No to do dzieła a nie róbcie sami spamu nie na temat.
seawolf001
06-11-2017, 14:52
Nie znam się jeszcze na technice fotografii wiec nie będę się wypowiadał czy technicznie to zdjęcie jest dobre czy złe.
Z punktu widzenia odbiorcy zdjęcie mi się podoba . Chętnie nawet wrzuciłbym je na desktop komputera.
Dzięki wielkie za podzielenie się swoja wizja i pomysłem.
Czytając czasem na forum co niektóre posty mam wrażenie , że jestem na forum wirtualnej polski ( nie wiem czy z punktu widzenia regulaminu forumowego to porównanie jest politycznie poprawne lub nie). To jest nie fair względem osób , które zdecydowały się podzielić czymś osobistym, To nie są zdjęcia z kolumny ogłoszeniowej działu wynajmę mieszkanie. Obojętnie jak zostały wykonane.
Szkoda mi tej części użytkowników , którzy mają jakaś wrażliwość lub pomysł , zdecydowali się tym w jakiś sposób podzielić i może się skończyć na tym , ze nigdy już nie pokażą żadnej swojej pracy a w najgorszym wypadku zniechęcą się do dalszego robienia zdjęć.
Nie chodzi o to żeby nawzajem lizać się po pewnych częściach ciała, ale wydaje mi się , że powinno się uważać na to, co się pisze i w jaki sposób. Zwłaszcza na forum dotyczącym fotografi, czyli między innym formy komunikacji artystycznej. Krytyka jak najbardziej jest niezbędna chociażby po to żeby doskonalić swój warsztat, ale powinna być konstruktywna a nie zniechęcać.;)
Ło jejku! Taki np. Zientarski powinien zapaść się pod ziemię i zniszczyć programy/recenzje, które nakręcił, bo przecież sam nie wyprodukował żadnego auta...
A ktoś twierdzi, że opinie Zientarskiego są jakimiś obiekgtywnymi wytycznymi?
Panowie gremed maniak666 może zamiast filozofować, wzajemnie się głaskać, pisać o frustratach, ramkach i podpisach itp weźmiecie przykład np z tego wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=285452&p=3898020&viewfull=1#post3898020 i coś w temacie zamieszczonej tu pracy napiszecie konkretnego, co czujecie, co widzicie. Popiszecie rzeczowo i w temacie? Rozwalicie kamiennego trolla który pisze że to "masakra..." ;) :) No to do dzieła a nie róbcie sami spamu nie na temat.
Szczerze? Nie czuję się na siłach wypowiedzieć o fotografii coś więcej niż "podoba mi się" lub "nie podoba mi się". Znam swoje miejsce w szeregu. Ale znacznie lepiej niż ocenianiać fotografię umiem ocenić poziom wydawanych sądów, styl i ich wartość edukacyjną (zwłaszcza edukacyjną jako świadomego swoich niedoskonałości). I nie tylko moim zdaniem momentami poziom tych osądów jest delikatnie mówiąc nijaki. Ale ok. Nie zawracaj sobie głowy spamem, skup się na ocenie zdjęć.
maniak666
06-11-2017, 16:56
Masakra, nie wiem nad czym tu można dywagować.
Rzeczowo i na temat. A jakże konkretnie.
skarcity
06-11-2017, 17:12
A ktoś twierdzi, że opinie Zientarskiego są jakimiś obiekgtywnymi wytycznymi?
Chyba nie zrozumiałeś o co się rozchodzi...
Chyba nie zrozumiałeś o co się rozchodzi...
No raczej właśnie zrozumiałem. Zientarski to nie jest żaden wyznacznik wiedzy o samochodach (ot, jeden z wielu) żeby używać go w takim porównaniu. Na temat jakości zdjęć (a zwłaszcza techniki a nie subiektywnego odczucia) powinien wypowiadać się fotograf a nie pstrykacz okazjonalny. Kończę bo i tak pewnie już zostałem autorem jakiegoś mega-spamu wypowiadając swoje odczucia co do tego działu. Co innego pisać 137 raz o masakrowaniu zdjęcia ramkami i podpisem. Narka...
Cóż... skoro Koledzy gremed maniak666 nie potrafią albo nie chcą się rzeczowo wypowiedzieć i wyprowadzić mnie z błędu ograniczając się tylko do spamowania to w takim razie ja dodam że zdjęcie kolegi darek_d zaskoczyło mnie bardzo negatywnie, widzę tam tylko jedną wielką kolorową plamę, nie wiem co autor chciał tu pokazać... może nie umieścił tego we właściwym dziale, nie wiem. Kojarzę Go z Pięknych zdjęć kwiatów czy też zwierząt... Może rzeczywiście przesadziłem z tą "Masakrą..." ale takie odniosłem pierwsze wrażenie oglądając to zdjęcie, teraz wieczorem gdy to ponownie oglądam zdania bym na ten temat nie zmienił ;) :)
krzysztofz24
06-11-2017, 19:56
Ogolnie to zdjecie i sam pomysl mi sie podoba. Jest power od slonca i jeszcze burza w tle. Swietnie uchwycona potega pogody, a ja uwielbiam ekstrema pogodowe.
Ale technicznie to lezy i kwiczy. darek_d kojarze cie od dawna na forum w tym dziale i nie wiem czemu pusciles taka niedorobe obrobkowa.
Kolorystyka niech bedzie mocan, ale zolcie jak na moj gust juz za bardzo zarowiaste/sztuczne. Gdzie jest ostrosc? Szum na niebie. Ja rozumiem, ze chciales mocno burzowe niebo,ale PG rog to absolutna czern.I naswietlenie i rozklad swiatla.
Polegles juz na etapie naswietlania-przepaly. Dobra niech zreszta delikatne beda.
Ale to niemal smoliste drzewo i widac gdzie na dole szara polowka nachodzila.
Widze, tu bardzo duzo koniecznej loklnej korekty ekspozycji zeby to doprowadzic do porzadku. (nawet nie mysl o tym suwaczku - rozjasnij cienie;-) )>
Ogolnie dla mnie bardzo dobre zdjecie (na przepaly mozna przymknac oko) ale poleglo na etapie obrobki.
Z checia bym zobaczyl poprawione.
piotrekjeczen
06-11-2017, 21:06
Może rzeczywiście przesadziłem z tą "Masakrą..."
Nie przesadziłeś. Nazwałeś rzecz bardzo dokładnie po imieniu.
Nie chce mi się cytować poszczególnych wypowiedzi, tak też przeleję swoje myśli jako jedną wypowiedź:
Nie oburzać się tylko zrozumieć... Pokazanie zdjęcia szerszej publiczności wiąże się z różnymi opiniami. Dla przykładu - wyobraźcie sobie dziesięć osób fotografujących ten sam kamyk, mogę się założyć, że każda z osób pokaże inną fotografie. Tak samo jest z krytyką tak tą prostą jak i bardziej złożoną. Natomiast uważam, że jedna wartość pozostaje niezmienna - świadomość popełnionego kadru. Dobry kadr broni się sam, nie trzeba zadawać pytań by dowiedzieć się co nakłoniło autora do pokazania akurat tego "kamyka". Dobry kadr to również fotografia pokazana w sposób estetyczny. Kiedyś popełniałem taki dziecinny błąd a mianowicie pierwszą czynnością po przygotowaniu zdjęcia w PSie było wrzucenie go na forum czy jakiś portal... zwykle byłem linczowany i silnie krytykowany ale stosowałem się do większości rad i każdą opinie traktowałem z powagą. Dziś zanim pokażę zdjęcie na forum staram się skonsultować z kilkoma osobami i wysłuchać ich opinii i nawet mimo tego zabiegu bardzo często dowiaduję się dopiero od przypadkowych osób, że mojej uwadze umknął jakiś błąd. Myślę, że każdy pasjonat fotografii postąpi w ten sam sposób. Ostatecznie jest to pasja, której uczymy się całe życie.
Dlatego oceniając zdjęcie w pierwszej kolejności zwracam uwagę na estetykę i tutaj uważam, że ramki, podpisy itp udziwnienia są tylko i wyłącznie decyzją autora i marnowaniem czasu jest dyskutowanie na ich temat. Jest ramka bo autor chciał i koniec, nie mi o tym decydować. Następnym elementem jest technika i tu zaczynają się schody bo dla laika przepał jest niczym strasznym a dla mnie jest to poważny błąd fotografii świadczący o tym, że wiedza autora o fotografowaniu jest równie znakomita jak moja o szydełkowaniu. I co z tego, że zacznę tłumaczyć czym jest przepał jak nagle wpada banda osób, które mówiąc wprost, że są amatorami próbują mi wmówić, że przepał nie jest niczym złym - skoro więc nie jest niczym złym to po co kupujecie aparaty ze skomplikowanymi systemami pomiaru światła? Przecież skoro przepał jest czymś poprawnym to f/9 i 1/125 i w większości przypadków otrzymacie jakiś obrazek, idąc dalej tym tokiem myślenia nie rozumiem też po co komuś np AF skoro ostrość da się ustawić ręcznie.
Także mój drogi frogi nie szukaj wytłumaczenia dla swojej opinii... Przepał, brak estetyki, aberracje - jedna wielka niepoprawność techniczna, którą Ty podsumowałeś jednym szczerym słowem. Jest to masakra.
maniak666
06-11-2017, 21:15
piotrekjeczen-sam piszesz:"stosowałem się do większości rad i każdą opinię traktowałem z powagą."
Gdzieś tu widzisz jakąś relację pomiędzy radą a "masakra"?
piotrekjeczen
06-11-2017, 21:35
Gdzieś tu widzisz jakąś relację pomiędzy radą a "masakra"?
Oczywiście tu się z Tobą zgodzę. Można określić zdjęcie "masakrą" ale należało uargumentować opinię. A moją wypowiedź potraktuj jako czysto edukacyjną dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z fotografią.
maniak666
06-11-2017, 21:38
A moją wypowiedź potraktuj jako czysto edukacyjną dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z fotografią.
Aż strach się bać jak wszyscy którzy zaczynają będą w BW lecieć:mrgreen:
piotrekjeczen
06-11-2017, 21:45
Aż strach się bać jak wszyscy którzy zaczynają będą w BW lecieć
Tak i owszem lubię b/w ale nikogo do tego cholerstwa nie namawiam. Każdy powinien doszukać się własnego "złotego środka".
Dzięki wszystkim :) za każde słowo, dawno tak ciekawie nie było :) stare dobre czasy wróciły.
Martwi mnie tylko jedno....
Gdze jest ten syf na matrycy? Poważnie pytam być może wzrok nie ten, kurcze nówka puszka, na syfy jestem uczulony szczególnie, nie stwierdziłem dotąd czegoś takiego na innych zdjęciach z tej puszeczki.
Poproszę o wskazanie łopatologicznie ;)
usiądę zapewne jeszcze raz i zobaczę gdzie to błąd się wkradł...chyba, że wyjdzie to samo to będzie oznaczało, że... nie potrafię... :) i takie kotlety będę od czasu do czasu prezentował.
krzysztofz24
06-11-2017, 22:18
Dzięki wszystkim :) za każde słowo, dawno tak ciekawie nie było :) stare dobre czasy wróciły.
Martwi mnie tylko jedno....
Gdze jest ten syf na matrycy? Poważnie pytam być może wzrok nie ten, kurcze nówka puszka, na syfy jestem uczulony szczególnie, nie stwierdziłem dotąd czegoś takiego na innych zdjęciach z tej puszeczki.
Poproszę o wskazanie łopatologicznie ;)
usiądę zapewne jeszcze raz i zobaczę gdzie to błąd się wkradł...chyba, że wyjdzie to samo to będzie oznaczało, że... nie potrafię... :) i takie kotlety będę od czasu do czasu prezentował.
Moglbym dostac rawa?
Tylko do uzytku wlasnego ofc. widze tu ogrom dlubaniny z korekta ekspozycji lokalnie. Ale zdjecie jest tego warte. Jest power swiatla, jest burza i w miare spoko kadr:-)
Bo bym se podlubal w wolnej chwili, choc czasami tego nienawidze przy zdjeciach z duza rozpietoscia tonalna.
Teraz mamy hosting na forum ktory akceptuje nrefy, to moglbys nawet przez PW ogarnac.
maniak666
06-11-2017, 22:22
krzysztofz24, Darek-d ;to może wrzućić go do zabawy w rawki? Trza by chłopaków pilotujących temat zapytać, moze by dało radę, bo faktycznie sporo dłubaniny widać, wieczory coraz dłuższe, szuflada jakaś pusta...:)
Dziwi mnie nieco oburzenie za nazywanie rzeczy po imieniu, wszyscy jesteśmy dorośli jak sądzę i jestem pewny, że jak już komuś chciało się napisać komentarz to nie należy się obruszać tylko z godnością przyjąć krytykę - nawet dosadną. Uwierzcie mi, że to lepsze niż obojętność i obrazek z 1500 odwiedzin i zero komentarza - wtedy możecie sobie myśleć co chcecie na temat swojego zdjęcia :D
Przypomina mi się sytuacja jak kiedyś sufenta skomentował w mocnych słowach jakieś moje dzieło z Sardynii - do dzisiaj jestem wdzięczny za ten kubeł zimnej wody na łeb :)
Co do zdjęcia będącego przedmiotem tematu to czasami mniej znaczy więcej i tą zasadą w ogóle warto się kierować przy obróbce.
siemalysy
06-11-2017, 22:33
krzysztofz24, Darek-d ;to może wrzućić go do zabawy w rawki? Trza by chłopaków pilotujących temat zapytać, moze by dało radę...
Jak mam więcej czasu to śledzę wątki w działach fotograficznych ;-) Fajnie, że o rawkach wspomniałeś :-) Myślę, że coś dałoby się zrobić.
... bo faktycznie sporo dłubaniny widać, wieczory coraz dłuższe, szuflada jakaś pusta...:)
Jak szuflada pusta to zawsze można pyknąć cos z aktualnej RAWkowej zabawy ;-)
Skoro już zabrałem głos w wątku autora to może słowo na temat zamieszczonej fotografii: Sam kadr mi się podoba. Natomiast obróbka chyba za ostra. Sam na początku też mocno ciągnąłem swoje zdjęcia w podobnym kierunku jak jest tu. O innych aspektach technicznych nie będę się wypowiadał bo doświadczeni przedmówcy napisali wiele, a ja nie czuję się na tyle doświadczony by dawać jakieś rady.
maniak666
06-11-2017, 22:39
siemalysy-pytanie padło, ale odpowiedzi ni chu....steczki;)
siemalysy
06-11-2017, 22:44
maniak666 z mojej strony nie ma żadnych przeciwwskazań ;-) Autor musi się jedynie określić. Ja chętnie bazę zdjęć do RAWków sobie zbuduję.
Jestem za, proszę o dalsze instrukcje :)
siemalysy
06-11-2017, 23:00
Spokojnie. Dziś ruszyła nowa edycja zabawy. Oczywiście zapraszam :-) W przyszły poniedziałek zaczyna się 3 dniowe głosowanie. Opcje są dwie:
1. Udało mi się Ciebie namówić do wzięcia udziału w obecnej edycji. Ty zajmujesz pierwsze miejsce i Twoją nagrodą jest możliwość dania własnego RAWka :-D
2. Jest bardziej złożona ale poruszę ten temat bliżej końca trwającej edycji.
krzysztofz24
06-11-2017, 23:15
Dawajcie tego rawa w specjalnym trybie jakims:-)
Kto jest za, kto sie wstrzymal....winner:-)
2. Jest bardziej złożona ale poruszę ten temat bliżej końca trwającej edycji.
ooo! przeczuwam jakieś wyselekcjonowane, extra primo RAWki do zabawy :D ;)
siemalysy
06-11-2017, 23:23
Dawajcie tego rawa w specjalnym trybie jakims:-)
Kto jest za, kto sie wstrzymal....winner:-)
Przecież to prosta sprawa. Ugadujecie się z autorem, on udostępnia Wam NEF-a i działacie sobie w ramach tego wątku.
ooo! przeczuwam jakieś wyselekcjonowane, extra primo RAWki do zabawy :D ;)
Nie, nie. Nic z tych rzeczy. Na teraz RAWki w standardowej formule. Jakaś niespodzianka była, jest planowana ale co z tego wyjdzie, czas pokaże.
krzysztofz24
06-11-2017, 23:35
Przecież to prosta sprawa. Ugadujecie się z autorem, on udostępnia Wam NEF-a i działacie sobie w ramach tego watku
No to niech autor daje tu Nefa i bedziemy mieli mega dlugi watek:-)
Jesli ze wzgledow regulaminowych/organizacyjnych sa problemy zeby go dac do zabawy w rawki.
siemalysy
06-11-2017, 23:44
Problemy takie, że nie da się teraz w tej chwili, a widzę, że Wy już nogami przebieracie. Najszybciej w RAWkach jeżeli się uda to w przyszłym tygodniu ok. czwartku-piątku.
krzysztofz24
06-11-2017, 23:53
Problemy takie, że nie da się teraz w tej chwili, a widzę, że Wy już nogami przebieracie. Najszybciej w RAWkach jeżeli się uda to w przyszłym tygodniu ok. czwartku-piątku.
Nie wiem, jak autor, ale ja wytrzymam z tym przebieraniem do przyszlego tygodnia:-)
Następnym elementem jest technika i tu zaczynają się schody bo dla laika przepał jest niczym strasznym a dla mnie jest to poważny błąd fotografii świadczący o tym, że wiedza autora o fotografowaniu jest równie znakomita jak moja o szydełkowaniu. I co z tego, że zacznę tłumaczyć czym jest przepał jak nagle wpada banda osób, które mówiąc wprost, że są amatorami próbują mi wmówić, że przepał nie jest niczym złym - skoro więc nie jest niczym złym to po co kupujecie aparaty ze skomplikowanymi systemami pomiaru światła? Przecież skoro przepał jest czymś poprawnym to f/9 i 1/125 i w większości przypadków otrzymacie jakiś obrazek, idąc dalej tym tokiem myślenia nie rozumiem też po co komuś np AF skoro ostrość da się ustawić ręcznie.
Także mój drogi frogi nie szukaj wytłumaczenia dla swojej opinii... Przepał, brak estetyki, aberracje - jedna wielka niepoprawność techniczna, którą Ty podsumowałeś jednym szczerym słowem. Jest to masakra.
Ale zdajesz sobie sprawę że twoje uogólnienia są dość...niebezpieczne?
Uważam że powinieneś zaznaczyć że chodzi ci o fotografię krajobrazową choć mam jakieś dziwne wrażenie ze i tutaj można by znaleźć pewne wyjątki od tej sztywnej reguły .
I „moim zdaniem” ;)
Kadr i to co się dzieje na zdjęciu jest naprawdę zacne.
Może nie najlepiej zostało to pokazane i dlatego tyle biczów dostało?
Jak dla mnie, jasności są akceptowalne i nawet te prześwity nie przeszkadzają ale!
Kontrast i ciemne partie to na zdjęciu "smoła"
Warto posiedzieć i wysłuchać paru uwag od kolegów i wyciągnąć wnioski ;)
skarcity
08-11-2017, 11:32
Kadr i to co się dzieje na zdjęciu jest naprawdę zacne.
Może nie najlepiej zostało to pokazane i dlatego tyle biczów dostało?
Jak dla mnie, jasności są akceptowalne i nawet te prześwity nie przeszkadzają ale!
Kontrast i ciemne partie to na zdjęciu "smoła"
Warto posiedzieć i wysłuchać paru uwag od kolegów i wyciągnąć wnioski ;)
Głos rozsądku!