Zobacz pełną wersję : Zepsuty laptop
seawolf001
04-11-2017, 14:56
Witam serdecznie wszystkich.
Mam pytanie .
Czy jest tu może ktoś, kto zajmuje się naprawa laptopów i może pomóc zdiagnozować co się stało z moim?
Niestety nie mogę w tej chwili oddać go do serwisu, bo jestem poza zasięgiem .
Tu gdzie jestem dysponuje narzędziami oraz mogę skorzystać z pomocy elektryka/elektronika (niestety nie jest specem od laptopów).
Laptop Samsung NP700z7c - S01US
Będę wdzięczny za pomoc.
greku792
04-11-2017, 15:21
To może tak napisz jaki są objawy tego zepsucia. Bo jak na razie to nic nie napisałeś po czym można by coś doradzić.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Ależ diagnoza jest oczywista, jak w tym kawale. Przysłowiowy Jasio mówi: Wiem, wiem, co się zepsuło!! Laptop się zepsuł!!". Bez opisanych objawów, przez autora wątku, bez możliwości osobistego sprawdzenia - forum tego nie umożliwia, można sobie zgadywać.
seawolf001
04-11-2017, 16:31
To nie jest zgadywanka ;)
Czekałem aż odezwie się ktoś kto miał do czynienia z tym laptopem lub jest zainteresowany takim tematem.
Bardzo się ciesze , że w tak krótkim czasie są już dwie osoby zainteresowane niesieniem pomocy.
Sprawa wygląda następująco.
Wymieniłem w tym laptopie dysk HDD na SSD. Stary HDD wstawiłem w caddy i podmieniłem napęd ODD.
Niestety za późno zauważyłem , ze caddy ma małe wybrzuszenie w lewym dolnym rogu.
Kiedy składałem laptopa wybrzuszenie to spowodowało , ze nie mogłem połączyć dolnej i górnej części obudowy .
Obudowa sprężynowała w okolicy przycisku on/off. Laptop kilka razy dość szybko się włączył i wyłączył.
Kiedy to zauważyłem, ponownie rozłożyłem obudowę . Usunąłem wybrzuszenie z caddy Złożyłem ponownie bez żadnych już niespodzianek. Niestety laptop nie reaguje na przycisk on/off.
Robiłem już hard reset, uruchamianie bez dysków, baterii, ramu itd. Laptop jest kompletnie martwy , nie świeci się żadna dioda.
greku792
05-11-2017, 20:31
Może po prostu to wybrzuszenie złamało płytkę na której znajduje się przycisk on/off. Możliwe że również rozlaczyla się taśma która łączy płytkę z przyciskiem z płytą główną.
seawolf001
06-11-2017, 00:19
Wizualnie płytka wygląda na całą. Taśma również wygląda w porządku. Zaczynam się zastanawiać czy nie stalo się nic z płytą główną.
greku792
06-11-2017, 17:57
Musiał byś spróbować odpalić płytę pomijając przycisk on/off lecz nie widząc kompa itp nie jestem w stanie powiedzieć jak masz to zrobic.
seawolf001
06-11-2017, 18:41
Problem polega na tym, ze nie mam dostępu do żadnego rysunku płyty głównej. Jest Service manual do kupienia na samsungu, ale tylko w formie papierowej lub na usb. Niestety nie jestem teraz w sytuacji , ze mogę odbierać przesyłki.
Czy jeśli zrobię zdjęcie płyty głównej i tu wstawię to pomoże to w czymś?
greku792
06-11-2017, 19:46
Nie pomoże, przynajmniej ja nie podejmę się napisania co i jak zawrzeć żeby odpalić bo można więcej szkody narobić.
greku792
06-11-2017, 19:46
Nie pomoże, przynajmniej ja nie podejmę się napisania co i jak zewrzeć żeby odpalić bo można więcej szkody narobić.
seawolf001
06-11-2017, 19:51
Dzięki za zainteresowanie się. Nie ma problemu.
Wygląda na to , że muszę się uzbroić w cierpliwość i oddać kompa do serwisu jak będę miał możliwość.
Ja bym postawił na najbardziej prozaiczną przyczynę. Skoro piszesz, że coś tam się wybrzuszyło i stale naciskało na przycisk on/off, to sprawdź, czy np. ten cały element pod przyciskiem odpowiadający za zamykanie obwodu (jakaś gumka, mikrostyk, membranka, mikrowłącznik) nie zablokowały się w położeniu wciśniętym. Mogło coś się np. ułamać w takim elemencie i się zakleszczył wciśnięty.
seawolf001
07-11-2017, 13:36
Nie wyglada na to. Przelacznik jest na drukowanej plytce. Mozna nim klikac.
A nie odkleiłeś przypadkiem jakiegoś "stickera" przewodzącego, lub nie dokręciłeś śrubki na płycie i nie ma gdzieś masy, to czasem uniemożliwia odpalenie albo ładowanie z baterii.
seawolf001
07-11-2017, 16:46
To jest mozliwe. Ciezko stwierdzic. Probowalem go juz wlaczac w roznych konfiguracjach. Tez myslalem o stikerze ale chyba nie. zaczyna mnie martwic , ze zrobilem jakies spiecie na plycie glownej.
seawolf001
16-01-2018, 19:54
To jest mozliwe. Ciezko stwierdzic. Probowalem go juz wlaczac w roznych konfiguracjach. Tez myslalem o stikerze ale chyba nie. zaczyna mnie martwic , ze zrobilem jakies spiecie na plycie glownej.
Już po sprawie.
Laptop po wizycie u specjalisty. Diagnoza : do wyrzucenia - uszkodzony procesor. Jedyna mozliwość naprawy to wymiana płyty głównej . Niestety muszę zrezygnowac ze względy na koszty.
- - - - kolejny post - - - - - -
Korzystając z okazji mam do bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek pytanie czy laptop w poniższej konfiguracji to dobry wybór do obróbki zdjęć w LR i PS.
7th Gen IntelÂŽ Core i7-7700HQ Quad Core Processor,
Windows 10 Home 64-Bit;
16GB DDR4 2400MHz RAM
6GB GDDR5 VRAM NvidiaÂŽ GeForce GTX 1060 VR Ready Graphics Card
An intelligent thermal design with triple cooling fans for the CPU & GPU
15.6" Full HD IPS LED EDP Anti-Glare Display (1920 x 1080)
HDMI 2.0b
2 Mini DisplayPorts v1.4
2 USB 3.1 Type-C
256GB Solid State Drive (SSD) + 1TB Storage Hard Drive
Latest Intel Wireless AC 2x2 & BluetoothÂŽ v4.2
Full Size RGB Silver-Lining Backlit Keyboard
Sound BlasterÂŽ X-FIÂŽ MB5, Gigabit LAN
Dwie rzeczy , które zaburzają moje "Feng Shui " to windows 10 , którego nie lubię bo jestem przyzwyczajony do 7 i ekran 15,6 . Pracowałem na 17 i dodatkowo zewnętrznym do tej pory.
Do 10 chyba trzeba będzie i można się przyzwyczaić . Są tu dwa mini display porty i można pracować na dwóch zewnętrznych monitorach.
Ten 1TB HDD zamierzam wymienić na 1TB SSD , który już posiadam i "przez którego " popsułem starego laptopa.
Patrząc na konfigurację okiem laika to wydaje mi się ,że można nawet w wolnej chwili zagrać w węża :)
Jeżeli koledzy i koleżanki mają jakieś sugestie i rady to proszę się podzielić. Będę bardzo wdzięczny.
Taka uwaga jeżeli patrzysz pod tym kątem: dwa display porty nie są niezbędne do podpięcia dwóch monitorów. Spokojnie wystarczy jeden i spięcie monitorów w Daisy chain
seawolf001
16-01-2018, 20:03
Dzięki za radę. Dobrze wiedzieć , że wystarczy jeden port do dwóch monitorów.
O ile monitory to obsługują;)
W ogóle to patrzyłbym za czymś z thunderboltem żeby swobodnie podpiąć stację dokująca - to szlaenie wygodne rozwiązanie jak masz normalne stanowisko pracy (z monitorami, klawiatura, myszką, kablem do internetu)
A czy 17 czy 15 czy 14 to wszystko zależy od potrzeb.
Jak to mobilna stacja robocza ruszna tylko od czasu do czasu to 17 da lepsze chłodzenie i osiągi.
Jak musisz często z tym chodzić, albo pracujesz nie przy biurku to 17 jest nieporęczna.
14" to dodanie jakichś 2k do ceny (przy zachowaniu parametrów) ale waga poniżej 1,6kg to piękna sprawa.
Kompromisem są 15"
seawolf001
17-01-2018, 10:59
adming
Jeśli chodzi o wymienioną przeze mnie konfigurację to jest ona wystarczająca do swobodnej obróbki zdjęć plus margines na przyszłość pozwalający na obróbkę większych plików np z D850?
W tej chwili pracuję na plikami z D750.
Być może masz coś lepszego godnego polecenia?
pod względem parametrów to nic nie znajdziesz lepszego w laptopach. Przynajmniej do pojawienia się nowych procesorów.
Musisz patrzeć na konkretne modele i zobaczyć jak się spisują.
seawolf001
17-01-2018, 11:14
adming
Myślałem o tym:
https://www.amazon.com/Eluktronics-P650RP6-Premium-Gaming-Laptop/dp/B01NBUH1HO/ref=cm_cr_arp_d_product_top?ie=UTF8&th=1
nikoniarz
17-01-2018, 11:17
adming
Jeśli chodzi o wymienioną przeze mnie konfigurację to jest ona wystarczająca do swobodnej obróbki zdjęć plus margines na przyszłość pozwalający na obróbkę większych plików np z D850?
W tej chwili pracuję na plikami z D750.
Być może masz coś lepszego godnego polecenia?
Pamiętaj, że to "tylko" laptop. Wydajność będzie słabsza niż przy stacjonarce na i5.
seawolf001
17-01-2018, 11:22
Pamiętaj, że to "tylko" laptop. Wydajność będzie słabsza niż przy stacjonarce na i5.
Wiem ale niestety z praktycznego punktu widzenia potrzebuję raczej mobilną stację roboczą niż stacjonarny komputer.
Ach jeżeli rozmiary Cię nie przerażają i noszenie naprawdę nie jest problemem to zerknij coś na klasę DTR - Smart7 Karme GX17E G2
https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Smart7-Karme-GX17E-G2.278286.0.html
możesz tam włożyć naweti7-8700K - 3.7 / 4.7GHz (6 rdzeni/12 wątków, 12MB cache, 95W)
https://xtreem.pl/laptopy-dla-graczy/850-smart7-karme-gx17e-g2-clevo-p775tm1-g-gtx1070.html#/
To będzie gdzieś mniej więcej poziom i5 7500, 7600... Patrząc na nowe procki to już poziom i3 8350K ;)
Laptop po wizycie u specjalisty. Diagnoza : do wyrzucenia - uszkodzony procesor. Jedyna mozliwość naprawy to wymiana płyty głównej . Niestety muszę zrezygnowac ze względy na koszty.
A co to za zajefajny specjalista, który przy uszkodzonym procesorze każe wymienić płytę główną? To tak, jakbyś miał uszkodzony silnik, a kazano by Ci wymienić karoserię. To się w pale nie mieści. Zmień diagnostę.