PDA

Zobacz pełną wersję : Trwałość obiektywów - Nikkor/Tamron

goodcolor
03-11-2017, 23:25
Witam, jakie macie doświadczenia i uwagi z trwałością mechaniczną obiektywów tj. Nikkor 24-70mm 2.8 oraz Tamron 24-70mm 2.8 (nie G2)?

nikoniarz
03-11-2017, 23:31
Napisz do TOP67, może napisze ile naprawiał jednych i drugich, i co zwykle "siadało"... Warto też mieć na uwadze, że Tamron to konstrukcja dwukrotnie młodsza, a więc "teoretycznie" i mniej wyeksploatowana...

Ligo
03-11-2017, 23:46
...ale też wyprodukowana wedle zasady "na czym by tu zaoszczędzić?" Bo te młodsze konstrukcje tak mają. ;-)

nikoniarz
04-11-2017, 00:04
...ale też wyprodukowana wedle zasady "na czym by tu zaoszczędzić?" Bo te młodsze konstrukcje tak mają. ;-)

Też słuszna uwaga...

badtorro
04-11-2017, 00:40

wedle opinii the angry photographer, nowe konstrukcje tamrona SP są bardzo dobrej jakości. w szczególności lepszej niż Sigma ART.
wedle wszelkich ocen, tamrony SP są też najlepiej uszczelnionymi obiektywami w tej chwili.

Ligo
04-11-2017, 00:47
Wolałbym usłyszeć na przykład opinię kolegi TOP67 na ten temat. Nie przekonują mnie jakieś "angry", czy inne "peep boys-y". Bo to, że oni gadają po angielsku niekoniecznie musi oznaczać, że wiedzą o czym mówią.

nikoniarz
04-11-2017, 00:56
Jak zwykle wszystko weryfikuje czas i intensywność oraz warunki użytkowania.

goodcolor
04-11-2017, 01:12
Nowe to nowe, a ja pytam o kilkuletnie... Czy używa ktoś np. 3/4 lata (i więcej) wspomnianego Tamrona 24-70mm 2.8 lub Nikkora? Jak działa na te konstrukcje czas i eksploatacja? Jakieś słabe punkty itp. ?

nikoniarz
04-11-2017, 01:16
Nowe to nowe, a ja pytam o kilkuletnie... Czy używa ktoś np. 3/4 lata (i więcej) wspomnianego Tamrona 24-70mm 2.8 lub Nikkora? Jak działa na te konstrukcje czas i eksploatacja? Jakieś słabe punkty itp. ?

Niewiele Ci to da do obiektywnej oceny- nie znasz człowieka, nie wiesz jak często używa, w jakich warunkach itd...

Dariusz Breś
04-11-2017, 13:49
Wolałbym usłyszeć na przykład opinię kolegi TOP67 na ten temat. Nie przekonują mnie jakieś "angry", czy inne "peep boys-y". Bo to, że oni gadają po angielsku niekoniecznie musi oznaczać, że wiedzą o czym mówią.

Poprawne myślenie.
Angry akurat jest mega marnym vlogerem opiniotwórczym, 90% tego co mówi to bzdury. Już lepszy jared, choć on też mało fotografuje.

Co do wątku. Stare sigmy i tamrony to szroty w porównaniu do nikkorów, zdziwiłbym się jeśli któreś dorównało by trwałością.
Nikkor 24-70 zaciera tulejki przez co po 2 latach intensywnego użytkowania (mniej więcej) zoom chodzi ciężej lub z przeskokami. Wymiana tulejek przywraca do stanu pierwotnego (ze 200 zł z robocizną).

Nowe konstrukcje Tamrona i Sigmy są już inne. Pancerniejsze. Ale nikt nie odpowie jak z trwałością bo są za krótko. Choć skłaniałbym się do tego że mocniejszy nadal jest nikkor, ze względu na osłonę która chroni wysuwany tubus. Tamron i Sigma mają wywalony tubus na wierzch. A wchodząc pomiędzy ludzi ciągle obija się ten element.

nikoniarz
04-11-2017, 14:01
Jak wygląda sprawa wysuwanego tubusa w G2- metal czy plastik?

Lukasz_85
04-11-2017, 16:47
Z tego co wymacałem to plastik.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/11/1GgB9ci-1.jpg
źródło (https://i.imgur.com/1GgB9ci.jpg)

TOP67
06-11-2017, 10:16

Stare Tamrony są niestety zbudowane bardzo licho. Tamron 24-70 jest na rynku od 5 lat i większość egz. ma jeszcze gwarancję. Nie miałem żadnego w serwisie.
Nikkor jest bardzo popularny i dużo go naprawiam. Naprawy są zwykle dosyć proste i polegają na czyszczeniu i regulacji. Jest też do niego duży wybór części.

badtorro
06-11-2017, 11:16
Z tego co wymacałem to plastik.

potwierdzam, wydaje się plastikowy. Suwa się beż żadnego luzu, sprawia bardzo solidne wrażenie.

markB
06-11-2017, 12:10
Nikkora używam prawie 10 lat i nic złego się z nim nie dzieje.

nikoniarz
06-11-2017, 17:17
Nikkora używam prawie 10 lat i nic złego się z nim nie dzieje.

A jak często "pracuje"? Przynajmniej raz czy dwa razy w tyg?

markB
06-11-2017, 20:49
W sezonie, kiedy są rośliny, to prawie codziennie.

nikoniarz
06-11-2017, 20:53
W sezonie, kiedy są rośliny, to prawie codziennie.

To może inaczej- ile zdjęć w roku? Tak orientacyjnie...

markB
07-11-2017, 20:17
W zależności od roku od 3 do 5 tys. Aczkolwiek jest to zupełnie orientacyjna liczba, ponieważ używam wielu szkieł i nie prowadzę statystyk, co zrobiłem którym szkłem.

nikoniarz
07-11-2017, 20:22
W zależności od roku od 3 do 5 tys. Aczkolwiek jest to zupełnie orientacyjna liczba, ponieważ używam wielu szkieł i nie prowadzę statystyk, co zrobiłem którym szkłem.

Czyli w sumie niewiele w kwestii roku. Aczkoliwek w perspektywie 10 lat robi się całkiem średni wynik... Dzięki za info.

DarkFs
16-11-2017, 22:38
Nikkor 24-70 zaciera tulejki przez co po 2 latach intensywnego użytkowania (mniej więcej) zoom chodzi ciężej lub z przeskokami. Wymiana tulejek przywraca do stanu pierwotnego (ze 200 zł z robocizną).

Dokładnie, u mnie w prawdzie nie stało się to po dwóch latach (po 1,5 roku na dwóch egzemplarzach prawie jednocześnie zeszła guma od zoom), a po 4-5 latach, powiedzmy, że rocznie na nim zrobione jest około 25 tys. klatek.
Cenowo również, jak wyżej. Zatem nawet używka wydaje mi się dobrą inwestycją w ramach oczywiście rozsądnej ceny. Zastanawiam się nad właśnie takim zakupem.
Gumy to taka Nikonowska przypadłość, natomiast nie są to jakieś astronomiczne kwoty, a ogniskowa bardzo użyteczna w repo.
Nie wiem jak się mają nowe wersje z VR, mam pierwszą wyłącznie.