Zobacz pełną wersję : Co po d7000....
Witam ,od zakupu d7000 upłynęło już trochę lat i myślę o następcy, pod uwagę biorę d7200 oraz d610. I tu zaczyna się dylemat. Mam Sigmę 70-200 os i 10-20. Robię głównie krajobraz i zawody konne córki ,jesienią i zimą zawody w hali. Coś doradzicie?
Pugilares
02-11-2017, 20:14
Witam ,od zakupu d7000 upłynęło już trochę lat i myślę o następcy, pod uwagę biorę d7200 oraz d610. I tu zaczyna się dylemat. Mam Sigmę 70-200 os i 10-20. Robię głównie krajobraz i zawody konne córki ,jesienią i zimą zawody w hali. Coś doradzicie?
Jak potrzebujesz koniecznie wydać parę tysięcy, to zawsze możesz.
Co ci nie pasuje w D7000?
Ja ci doradzę zajmij się kombinowaniem, jakie fajne zdjęcie by tu zrobić :-)
Zmiana aparatu niewiele ci da poza podjarką przez pierwsze parę dni-tygodni, a potem się przekonasz, że bardziej liczy się to, co jest na zdjęciu, a nie to, jakim aparatem było robione.
megasnajper
02-11-2017, 20:37
Jak wyżej, określ czego Ci brakuje w D7000, sam w tym roku zmieniłem D7000 na D600, więc mogę ewentualnie 3 grosze dorzucić
Przede wszystkim AF często mi się myli przy szybkiej akcji tracę tak wiele kadrów no i wyższe iso w ciemnej hali z mieszanym oświetleniem też jest problemem. Dlatego pomyślałem o d610 lub o 7200 ze względu na podobno bdb Af. Nawet robiąc na zewnątrz w półmroku chwilę po zachodzie słońca nie za bardzo af trafia...
merkator
02-11-2017, 21:40
Do dziś poza megapikselami i ciut lepszym AF niewiele się zmieniło w segmencie luster aps-c, jakość istotnych parametrów matrycy w ciągu ostatnich 7 lat niewiele się zmieniła, wręcz nic. Jedyny przeskok jakości przy krajobrazach uzyskasz przechodząc na większy format matrycy.
https://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D7500-versus-Nikon-D500-versus-Nikon-D7000___1161_1061_680
D7000 ma migawkę obliczoną na 150 tyś. pstryków, jeśli zbliżasz się do tej wielkości to rzeczywiście można pomyśleć o nowym korpusie. Oszacuj jakich zdjęć robisz więcej:
krajobraz - wtedy lepszym rozwiązaniem będzie D7200
sport i hala - wybierz D500.
Nowość jaką jest D7500 chyba trochę nie spełnia oczekiwań starych nikoniarzy, zrezygnowano z metalowego rdzenia korpusu, odjęto jedno gniazdo kart SD.
Migawka jeszcze pociągnie...ciekaw jestem przeskoku w pracy Af , obrazek d7000 mi odpowiada ...
merkator
02-11-2017, 22:31
Migawka jeszcze pociągnie...ciekaw jestem przeskoku w pracy Af , obrazek d7000 mi odpowiada ...
Skoro tak, to może zmienić zagadnienie, nie zmiana korpusu lecz uzupełnienie szklarni o coś co sprawdzi się w trudnych warunkach oświetleniowych.
megasnajper
02-11-2017, 22:37
D600 zauważalnie lepszego AF nie ma, chyba raczej D7200 byłby lepszym krokiem
AF w D7000 nie lubi słabych warunków oświetleniowych, D7200 ma świetny AF i odczujesz w ilości trafionych zwłaszcza w śledzeniu jeśli oczywiście obiektyw tego nie spowolni i tu raczej szukaj problemów bo wymienione obiektywy nawet z D7200 szału nie zrobią.
D600/610 ma porównywalne z D7200 AF, nie odczuwam pogorszenia czy polepszenia, za to słabe rozłożeniu pół af jest minusem i tu D7200 ma przewagę.
Przede wszystkim AF często mi się myli przy szybkiej akcji tracę tak wiele kadrów no(...). Dlatego pomyślałem o d610 lub o 7200 ze względu na podobno bdb Af.
Zdaje się, że D610 ma AF porównywalny do D7000
https://www.dpreview.com/reviews/nikon-d610/6
merkator
03-11-2017, 10:27
Poniżej małe zestawienie: wersja układu AF i procesor obrazu.
D7000 - Multi-CAM 4800DX, EXPEED 2
D7200 - Multi-CAM 3500 II , EXPEED 4
D7500 - Multi-CAM 3500 II , EXPEED 5
D500 - Multi-CAM 20K , EXPEED 5
D600 - Multi-CAM 4800, EXPEED 3
D610 - Multi-CAM 4800, EXPEED 3
D750 - Multi-CAM 3500 II, EXPEED 4
Wnioski każdy może wyciągnąć sam ;)
Jeśli miałbym wybierać biorąc pod uwagę działanie AF to najpierw wybrałbym D500, potem D7500 a D7200 jako trzecie.
nikoniarz
03-11-2017, 10:51
Układ układowi nierówny. FX'owy będzie precyzyjniejszy ze względu na "mniejsze" pole. Swoje parę groszy dołoży różne oprogramowanie.
Przede wszystkim którą wersję S 70-200 masz? Może głównie w niej leży problem AF. Po drugie nawet jeśli zmieniać, to 10-20 do sprzedaży. Chcąc przejść w UWA na FX w pieniądzach 1:1 to chyba tylko S 15-30, chociaż nie jestem pewny co do jej jakości, w sensie jaki obrazek daje. Zastanawiałem się chwilę nad takim zabiegiem i znalezieniem jakiegoś D700, ale chwilowo odpuściłem.
Mam Sigme 70-200 mm f/2.8 EX DG APO OS HSM
merkator
04-11-2017, 10:00
... i stała się cisza ;)
Całkiem niezłe szkło. Jeśli z nim masz kłopoty aby uzyskać celny AF, to moim zdaniem kierunki działania masz dwa:
kalibracja AF w korpusie a potem kalibracja szkła do korpusu - jeśli nie masz pewności, że tu masz OK
pożyczenie natywnego szkła od któregoś z kolegów i sprawdzenie jakie efekty uzyskasz z klasycznym nikkorem. Czy będzie widoczna poprawa ?
Ja mam D7000 z dość amatorskimi nikkorami a wizyta w serwisie na kalibrację korpusu i szkieł znacznie poprawiła uzyskiwane rezultaty.
Możemy się spotkać w terenie i zobaczysz jak działa N 70-200 VR II z Twoim korpusem. Mój numer telefonu chyba jeszcze masz.
7000 nie wspominam jako mistrza af, następcy są lepsi pod tym względem.
megasnajper możesz dorzucić swoje 3 grosze jakie masz odczucia po przesiadce?
megasnajper
16-11-2017, 00:14
Mi się podoba, kilka obiektywów które mi mniej podchodziły pod cropa odżyło na pełnej klatce. Jednakże, ogólne odczucie jest takie, że jeżeli nie podbija się przesadnie ISO, to ogromnej różnicy nie ma. Portretów za bardzo nie robię, wycieczkowo rozpoznam zdjęcie z D7000 vs D600 (chyba), ale wszystko zależy od tego co przeszkadza w danym body. Jeżeli AF, to D600 zauważalnym upgradem nie jest IMHO.
Jeżeli powiesz o jakieś konkretne porównanie to mogę jakieś swoje odczucia opisać bardziej pod tym kątem.
Mithrandir
19-11-2017, 20:40
Jeśli chodzi o AF, to przesiadka z D7000 na D600 raczej dużo nie da. Moduł jest ten sam, na D600 spisuje się trochę lepiej, ale z akcentem na "trochę".
Natomiast w matrycy różnica duża - praca na wyższych czułościach, dynamika tonalna, detaliczność, kolory... D7000 nie jest zły, ale w tym zakresie sześćsetka zostawia go daleko w tyle.
Ja mam odczucia że af w D600 niczym nie odbiega od tego jakie miałem w D7100, za to na af w D7000 można było narzekać ale wszystko zależy w jakich warunkach.
D600 zwłaszcza w tych cenach jakie są teraz nie ma konkurenta w pełnej klatce, nie pogardziłbym też D7200 mając ciekawe obiektywy do DX.
Tak naprawdę najbardziej zależy mnie na jakości obrazka, czasami pomimo, że staram się na niskim ISO cykać, mam wrażenie sporego szumu w obecnym D7k. AF fajnie by było jakby też był lepszy...
Jak dobrze pamiętam suchą specyfikację, to chyba też oba mają po 6kl/s...ale D610 miał max 1/4000s, a D7000 ma 1/8000s. Odczuwasz może brak w szybkości migawki?
Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka
Kompletnie nie bo różnica między 1/8000s i 1/4000s to co najwyżej ciut prześwietlone zdjęcie, które łatwo poprawić.
nikoniarz
19-11-2017, 22:36
D610 miał max 1/4000s, a D7000 ma 1/8000s. Odczuwasz może brak w szybkości migawki?
Kwestia warunków fotografowania oraz używanych szkieł. Osobiście niby mam 1/8000 sek, ale bazowe ISO to 200. Jeszcze się nie spotkałem z sytuacją, by czegoś mi zabrakło, nawet używając szkieł f/1.8. Ale tak jak wspomniałem, wszystko zależy od sytuacji. Dlatego warto przeanalizować swoje prace by wywnioskować czy ma to jakieś znaczenie, a jeśli ma to jak często, i czy można to pominąć bądź wręcz przeciwnie- uznać to jako decydujący argument...
Odbiegając tak od tematu, lekko...jest jakiś program analizujący zdjęcia w kilku katalogach, wyświetlając statystyki ze wszystkich zdjęć?
Z tych które znam to najwięcej tego typu analiz zrobisz w Lightroom.
Mithrandir
20-11-2017, 18:44
Tak naprawdę najbardziej zależy mnie na jakości obrazka, czasami pomimo, że staram się na niskim ISO cykać, mam wrażenie sporego szumu w obecnym D7k. AF fajnie by było jakby też był lepszy...
Jak dobrze pamiętam suchą specyfikację, to chyba też oba mają po 6kl/s...ale D610 miał max 1/4000s, a D7000 ma 1/8000s. Odczuwasz może brak w szybkości migawki?
D600 nie ma 1/8000, ale za to ISO można zbić do 50, co w praktyce daje tak sam efekt jak 1/8000 + ISO 100 na D7000, a ma jeszcze swoje dodatkowe zalety (wydłużanie czasu naświetlania w celu rozmycia). Tak więc w ogóle nie zawracaj sobie tym głowy.
D7000 może tak strasznie nie szumi, ale mocno traci detal przy podbijaniu ISO. D600 bije go na głowę pod tym względem - więcej pikseli, większe i wydajniej pracujące, wreszcie osłabiony filtr AA. Jeśli chcesz mieć lepszy obrazek, to nie ma rady, musisz się wykosztować na D600 :-) Ale różnica będzie wyraźnie odczuwalna.
No i to by rozwiewało moje wątpliwości... D600 odpada przez te problemy co miał, D610 chcę wyrwać. Chociaż momentami przez myśl przechodzi mnie zakup D7xx...
megasnajper
21-11-2017, 01:25
Jeżeli chodzi o problem z kurzem z D600, to nie przejmowałbym się tym za bardzo, mam D600, Nikon Polska bez problemu wymienił komorę lustra i nadzwyczajnych ilości kurzu na matrycy nie zauważam
D600 spokojnie kupuj po akcji serwisowej albo wyślesz sam, przynajmniej dostaniesz nowe gumy, czyszczenie i wymianę komory/migawki ale i D610 idzie kupić w dobrej cenie teraz.
Pomijając już akcję serwisową, 610 bardziej do mnie przemawia ze względu na mniejszą wagę. Blisko 100gram mniej z tego co widziałem w jakimś porównaniu i niby aż czyste szaleństwo o.5fps więcej dla CH, no i dodatkowo szybka cicha migawka.
Ewentualnie warto dopłacać do 750? Jak widzę wszystko to samo tylko też te o.5fps więcej od 610, plus ma wifi i odchylany ekran (który z doświadczenia po d5100 bardziej przeszkadzał mnie).
Są jakieś różnice, które poza papierowymi powalają w codziennym użytkowaniu?
Plus jak wiem ma on bodajże też akcję serwisową na migawkę...
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Blisko 100gram mniej z tego co widziałem w jakimś porównaniu i niby aż czyste szaleństwo o.5fps więcej dla CH, no i dodatkowo szybka cicha migawka.
Ewentualnie warto dopłacać do 750? Jak widzę wszystko to samo tylko też te o.5fps więcej od 610, plus ma wifi i odchylany ekran (który z doświadczenia po d5100 bardziej przeszkadzał mnie).
Są jakieś różnice, które poza papierowymi powalają w codziennym użytkowaniu?
Dołożę jeszcze parę "papierowych" różnic:
https://www.dpreview.com/reviews/nikon-d750
Oprócz tego, co napisałeś, widać tu jeszcze m.in. inny układ AF, inny układ pomiaru ekspozycji, ciut mocniejszą baterię. Dochodzi jeszcze możliwość regulacji przysłony w LV. Mają też nieco inne matryce, choć różnice w obrazie są małe.
Za to nie widać tych 100 gram, których zapewne i tak byś nie odczuł mając założony "solidny" obiektyw i biorąc pod uwagę lepszy uchwyt w D750.
Mithrandir
22-11-2017, 11:27
(...) 610 bardziej do mnie przemawia ze względu na mniejszą wagę. Blisko 100gram mniej z tego co widziałem w jakimś porównaniu (...)
100g mniej od czego?
100gram różnicy pomiędzy D600 a D610.
D610, a D750 ważą bardzo podobnie jak widziałem, kwestia kilku gram.
Mithrandir
22-11-2017, 16:09
100gram różnicy pomiędzy D600 a D610.
D610, a D750 ważą bardzo podobnie jak widziałem, kwestia kilku gram.
To chyba gdzieś wprowadzono Cię w błąd, bo oba ważą tyle samo. I nic dziwnego, w końcu to ten sam aparat, tyle że bez migawki udającej odkurzacz :-) D610 ma wszystko takie same jak D600, poza wspomnianymi tu fps-ami (nie wiem, czy rzeczywiste, czy tylko deklarowane) oraz trybem cichej serii.
https://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=4&add0=1250&add1=1637&add2=1792&add3=1918
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/discontinued/digital-cameras/2013/d600#tech_specs
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/slr/consumer/d610#tech_specs
Chyba wiem w czym rzecz już... Porównanie, które patrzyłem porównało D600 z baterią i kartami pamięci - 850g, a dla D610 dali bez tego. Stąd ta różnica... Bo oba bez faktycznie po 750gram.
Witajcie. też przymierzam się do czegoś następnego do tandemu z d7100. Po głowie chodzi 610 ale zerkam też na leciwą 700tke. Jeśli błądzę to proszę o kilka słów ;) Dodam że szkło pod FX to Nikkor 28-105.
A mam takie dodatkowe pytanie odnośnie przebiegu, a właściwie filmowania. Jest jakaś możliwość sprawdzenia jak długo korpus nagrywał? Kupując używkę nie chciałbym wtopić z taką od filmowca. Chociaż jak czytam, wystarczy nawet mega niefart i można przy odpowiednich warunkach w jednym momencie załatwić matrycę...
Dodatkowo mam pytanie odnośnie trybu DX w korpusie FX. Jak to działa? Wybieram sobie w menu aparatu np. crop 1,5x i mam na FX obrazek z DX. Czy to znaczy, że korpus FX obsługuje obiektyw DX?
nikoniarz
03-12-2017, 20:22
Dodatkowo mam pytanie odnośnie trybu DX w korpusie FX. Jak to działa? Wybieram sobie w menu aparatu np. crop 1,5x i mam na FX obrazek z DX. Czy to znaczy, że korpus FX obsługuje obiektyw DX?
W menu korpusu FX ustawiasz sobie aby podpięcie obiektywu DX przełączało zapis na DX. Albo ustawiasz sobie pod funkcyjnym i zmieniasz sam bez względu na obiektyw.
Kojocisko
03-12-2017, 21:35
A mam takie dodatkowe pytanie odnośnie przebiegu, a właściwie filmowania. Jest jakaś możliwość sprawdzenia jak długo korpus nagrywał? Kupując używkę nie chciałbym wtopić z taką od filmowca. Chociaż jak czytam, wystarczy nawet mega niefart i można przy odpowiednich warunkach w jednym momencie załatwić matrycę...
.....
Może to forum będzie się nazywać "miejskie legendy gimnazjalistów o aparatach Nikon"?
a) Nie sprawdzisz
b) IMO nie tak często tego typu lustrzanki są używane do filmowania, szybciej Canony
c) Matryca jest w porządku lub nie. Robisz zdjęcie - widzisz.
d) Nie spotkałem się z opisami zużycia matrycy od filmowania. Ale postów ludzi bojących się tego - mnóstwo. Może zaczniemy się bać wielu zdjęć z filtrem ND 1000?
Może to forum będzie się nazywać "miejskie legendy gimnazjalistów o aparatach Nikon"?
a) Nie sprawdzisz
b) IMO nie tak często tego typu lustrzanki są używane do filmowania, szybciej Canony
c) Matryca jest w porządku lub nie. Robisz zdjęcie - widzisz.
d) Nie spotkałem się z opisami zużycia matrycy od filmowania. Ale postów ludzi bojących się tego - mnóstwo. Może zaczniemy się bać wielu zdjęć z filtrem ND 1000?
A są jakieś charakterystyczne/kluczowe rodzaje zdjęcia, po których będzie widać, że coś jest nie tak z matrycą? Podobnie do tego jak się robi zdjęcie do sprawdzenia czystości matrycy, jasna karta czy ściana i wysoka przysłona..?
hostman22
03-12-2017, 23:10
A są jakieś charakterystyczne/kluczowe rodzaje zdjęcia, po których będzie widać, że coś jest nie tak z matrycą? Podobnie do tego jak się robi zdjęcie do sprawdzenia czystości matrycy, jasna karta czy ściana i wysoka przysłona..?
jedynie co mozesz zrobić to zobacz ile jest bad pixeli lub subów... jak będzie matryca przypominać rozgwieżdżone niebo, to sobie odpuść... .
Ok, dzięki za info. Czyli zasadniczo jak poproszę sprzedającego o raw przykładowej gładkiej powierzchni to powinno być już to widać, podobnie jak i czystość matrycy.
Bogdan Byrzykowski
17-12-2017, 17:33
Ja mam D7000 prawie od początku.
Nie widzę potrzeby zmiany. Aparat pięknie foci, jest uniwersalny, technologicznie nie tak znowu stary.
No, ale bogatemu wszystko wolno.