Zobacz pełną wersję : 24-70????
Witam. Bardzo dużo jest wątków o szkłach o tej ogniskowej. Pytanie cena do jakości jak najlepiej wypada na dzień dzisiejszy? Przepraszam, że idę na łatwiznę, ale kto co by brał? Szkło do ślubów, podróży i spacerów :)
nikoniarz
31-10-2017, 19:52
Pytanie cena do jakości jak najlepiej wypada na dzień dzisiejszy?
Wg. mnie Tamron 24-70 G1. Oczywiście nie mylić z najlepszym wyborem :mrgreen:
badtorro
31-10-2017, 20:34
Zależy co chcesz maksymalizować / minimalizować - cenę czy jakość
Dyskusja trwa w osobnych wątkach ;-)
Kolega nikoniarz wybrał Nikkora 24-70/2.8G
Ja wziąłem Tamrona 24-70/2.8 G2
Gross osób na tym forum wzięło Tamrona 24-70/2.8 G1
W gruncie rzeczy zależy ile pieniędzy chcesz wydać
nikoniarz
31-10-2017, 20:41
Umówmy się- wzrost ceny w przypadku G2 czy któregoś z Nikkorów jest nieproporcjonalny względem wzrostu korzyści w stosunku do G1...
Na fotografii zarabiam na swoją pasję. Nie żyję z tego, ale pieniądze na sprzęt są. Chcę być zadowolony z wyboru, czyli jakość i satysfakcja z pracy na danym obiektywie mają największe znaczenie :)
nikoniarz
31-10-2017, 20:46
Na fotografii zarabiam na swoją pasję. Nie żyję z tego, ale pieniądze na sprzęt są. Chcę być zadowolony z wyboru, czyli jakość i satysfakcja z pracy na danym obiektywie mają największe znaczenie :)
Sprecyzuj co dla Ciebie jest istotne i pod tym kątem szukaj. Ogólnie nie da się jednoznacznie stwierdzić co jest najlepsze. Każdy z obiektywów jest chwalony. Każdy ma swoje plusy i minusy. I co najważniejsze- każdym można zrobić zdjęcie. Aż dziwne...
Sprecyzuj co dla Ciebie jest istotne i pod tym kątem szukaj. Ogólnie nie da się jednoznacznie stwierdzić co jest najlepsze. Każdy z obiektywów jest chwalony. Każdy ma swoje plusy i minusy. I co najważniejsze- każdym można zrobić zdjęcie. Aż dziwne... Czyli najlepszy pod kątem ślubniaków, reportażu. Reszta mniej istotna, bo sobie poradzi :) Po przeczytaniu recenzji na optycznych chyba starszy model N 24-70 wypada najlepiej, ale wolę ocenę użytkowników...
nikoniarz
31-10-2017, 20:56
wolę ocenę użytkowników...
Wystarczy poczytać to co do tej pory zostało napisane. Raczej nikt zdania nie zmienił. A zdania jak zwykle będą podzielone.
Wystarczy poczytać to co do tej pory zostało napisane. Raczej nikt zdania nie zmienił. A zdania jak zwykle będą podzielone. Czyli temat wyczerpaliśmy, może inne zdanie się pojawi :)
badtorro
31-10-2017, 22:41
głosowanie następuje portfelem ;-) po zagłosowaniu ciężko zmienić głos ;-)
za kolegą nikoniarzem - dużo już zostało napisane, zapraszam do wątku poświęconemu Tamronowi 24-70 G2, tam była chyba najnowsza debata
Dariusz Breś
01-11-2017, 00:58
Witam. Bardzo dużo jest wątków o szkłach o tej ogniskowej. Pytanie cena do jakości jak najlepiej wypada na dzień dzisiejszy? Przepraszam, że idę na łatwiznę, ale kto co by brał? Szkło do ślubów, podróży i spacerów :)
Nikkora używkę, około 4 tyś.
Nie opłaca się kupywać nówek nikona chyba że odliczasz podatek. Jest taki mega damping cen że szok.
Z nowych art lub tamron (5,5 tyś).
Wszystkie jeden karabin, dają podobne zoomowe obrazki.
Z każdego zrobisz cudo w postprocesie.
Szkło wrzucam na fv i wraca vat + dochodowy. Zaczynam skłaniać się ku Tamronowi. Muszę więcej poczytać :) Dzięki.
seawolf001
03-11-2017, 16:02
Czy któryś z kolegów ma może Tamrona 24-70 i Nikkora 24-70 i może obiektywnie powiedzieć czy warto dołożyć do ceny Tamrona i kupić Nikkora czy też różnica w jakości pracy jest na tyle niewielka , ze można spokojnie zostać przy Tamronie. Nie mam na myśli oszczędzania tylko rozsądne zakupy .