Zobacz pełną wersję : Obiektyw do D5300?
Drodzy,
Pacjent to Nikon D5300 i kitowy obiektyw Nikkor. Ostatnio byłem na dłuższej wycieczce z nim i po powrocie doszedłem do wniosku, że czas zmienić na coś lepszego.
W orbicie zainteresowań jest obiektyw szerokokątny. Wkurza mnie, że w kadrze nie mieści się to co bym chciał uchwycić.
Co możecie polecić do tego modelu? Fotografia raczej amatorska, uczę się, ale jeśli miałbym wybrać coś słabego to wolę dopłacić i mieć większą frajdę z pięknych zdjęć.
Doradzcie proszę co warto wybrać.
Rozumiem, że chodzi o obiektyw szerszy niz 18mm? Jeśli tak to sprawdź nowego Nikkora 10-20. Jest plastikowo owszem ale do tego lekko, dość tanio no i przyzwoicie optycznie.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Tak, chodzi o coś szerszego. Obecnie mam 18-55.
Czy ten Nikkor jest porównywalny do Sigmy 10-20?
Moim zdaniem optycznie lepszy.
Moim zdaniem optycznie lepszy.
A gdybyś miał polecić jeszcze coś sprawdzonego?
Jeśli chodzi o UWA to nie masz jakiegoś wielkiego wyboru.
Masz Sigmę 10-20 oraz 8-16, Tokinę 11-16 oraz 11-20, Tamrona 10-24. Jest jeszcze Nikkor 10-24.
Poczytaj, pooglądaj sample i zadecyduj. Weź także pod uwagę możliwości finansowe, o których niestety nie wspomniałeś.
Nie napisałeś także czy chcesz bardziej uniwersalnego zooma czy jednak stałkę. Nie napisałeś czy wolisz jaśniejszy obiektyw czy może być ciemniejszy. Nie napisałeś także czy w grę wchodzi tylko AF czy może być także MF. Podaj więcej informacji od siebie to i więcej komentujących będzie Ci w stanie doradzić.
Nie musi to być UWA. A może coś z 17-50?
Chcialbym kupić coś w przedziale 1500-2000, chyba, że znajdzie się jakaś uzywka w idealnym stanie.
Bardziej skłanialbym się przy zoomie, z nieco jaśniejszym obiektywem, AF.
Jeśli 17-50 to Sigma że światłem 2.8... Ale 17mm nie da Ci w zasadzie żadnego zysku na szerokości względem 18mm. Na pewno ta sigma to będzie skok jakościowy względem wypluwanego obrazka no i oczywiście stałego światła. W pierwszym poście napisałeś jednak, że brakuje Ci szerokości i moim zdaniem potrzrbowalbys właśnie UWA.
Jest też inna opcja, zwiększenie budżetu do ~3000 zł i zakup dwóch szkieł. Bardzo fajnej, ostrej i jasnej Sigmy 17-50 jako uniwersalnego szkła (można poszukać używanej) - SIGMA (https://www.ceneo.pl/15894461#mh=e6L6S5d017005sigmazdksqQCGmK9jFsUBdX-qNiEkyhOQpTqyNa2VpLRCqy5fvhIBzgWudIaydvS2ZtyJcAS_O zeHUDaQpP5UzmQPI0Ra-n_-st72q3bE8JkQqEKIEjx2rhp5CMz3qux7ZvNpCQnhHO1Q_I259x DY48hJqd3p9Qk4-YUMbV5C2y99NSkJrQ1irNKHBUmerhs9_Ggs0)
Do tego dokupić mały i lekki (żeby za bardzo nie ciążył w torbie/plecaku) UWA od Nikona, który na wakacjach da Ci możliwość fotografowania landszaftów i scenek rodzajowych - NIKKOR 10-20 (https://www.ceneo.pl/54243465#mh=J7B0z6v455005nikonK0x-gZdUZlNQeKA-aRHBhyEkyhOQpTqyRG6wOcVhfCRgf2RkPHEQIIaydvS2ZtyJan n21im44A0pLwsSNOYDtbZU_hcaALKe-io8LP1OdGiIEjx2rhp5CMz3qux7ZvNpCQnhHO1Q_I259xDY48h Jqd3p9Qk4-YUM3cR5coDsLK5FdBFlWyYAOTnV-LTDAhQO0)
Możesz także spróbować sprzedać obecnego Nikkora 18-55 ale będzie ciężko a jak Ci się już uda to nie licz na więcej niż 150-200 zł zysku.
Super. Dziękuję za opinię! W takim razie czas się rozejrzeć, ale najpierw rozejrzeć czego tak na prawdę mi trzeba. Zaintrygowałeś mnie :)
Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie to bardzo proszę :)
...
W orbicie zainteresowań jest obiektyw szerokokątny. Wkurza mnie, że w kadrze nie mieści się to co bym chciał uchwycić.
...
Zawsze masz najtańszą opcję - robienie panoram ;) :)