PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw szerokokątny - jaki?

RWIceland
28-10-2017, 23:45
Witam, jak już pisałem mieszkam na razie na Islandii.
Moj aparat to Nikon D5300, pisze z zapytaniem do Was Nikoniarze z prośbą o polecenie mi jakiegos obiektywu szerokokątnego, w miare jasnego.
Chciałbym wykorzystywać ten obiektyw do zdjęć krajobrazów ale także chciałbym czasem zorze nim złapać.
Chodzi mi o kase plus minus 1500zl.
Bardzo dziękuję i liczę na pomoc.

Pozdrawiam.

poste
29-10-2017, 12:42
Trochę zazdroszczę możliwości fotografowania zorzy :) Ja wybrałbym pewnie Tokinę 11-16/2.8, bo mam i lubię to szkło, a podnoszona często główna wada, czyli flara, dla mnie jest bardzo fajna i urozmaicająca często zdjęcia, plus zwykle dość łatwo można tak kadrować, żeby jej nie było. Możesz popatrzeć na inne Tokiny, bo chyba tylko te uwa w rozsądnej cenie mają światło 2,8. W budżecie zmieścisz też Sigmę 10-20/3, 5, poczytaj, bo był fajny, długi wątek m.in. o tym szkle na forum, ze zdjęciami, itd. Nowy Nikkor 10-20 AF-P też do rozważenia, mimo, że ciemny, starszy N10-24 też ciemniejszy i trochę droższy (w większości piszę o używanych, jedynie S10-20 i N10-20 nowe będą bliżej Twojego budżetu). Generalnie sporo jest wątków na forum o uwa, doprecyzuj jakie szkła wstępnie rozpatrujesz, będzie łatwiej coś podpowiedzieć.