Zobacz pełną wersję : Dobra i pojemna torba na aparat, lampę i 3-4 obiektywy
ppfalcon
27-10-2017, 14:51
Szukam jakiejś pojemnej torby fotograficznej w której bym pomieścił D750 z zapiętym 24-70 i do tego 70-300VR, 18-35 i 85 oraz SB-800. Fajnie by było jakby aparat z podpiętą 70-300 również się w niej mieścił. Czyli aparat + 3-4 obiektywy dość pękate i lampa.
Mam na oku jedną następujące torby:
- Camrock Beeg X50 ( http://camrock.pl/torba-fotograficzna-camrock-beeg-x50 ) - jedna z tańszych toreb, wygląda na pojemną, ale podobno jakościowo dość słabo.
- Case Logic Luminosity DSM103 ( https://www.cyfrowe.pl/aparaty/torba-case-logic-luminosity-dsm103.html ) - pisza że pomieści aparat i 3-4 obiektywy, ale nie chce mi się w to wierzyć po zdjęciach.
- Lowepro Inverse 200 AW ( https://www.cyfrowe.pl/aparaty/lowepro-inverse-200-aw-czarny.html ) - na zdjęciach wydaje się dość mała. Na stronie producenta piszą, że z podpiętą 300 zmieści się jedno szkło dodatkowo.
- Tamrac Stratus 6 ( https://www.morele.net/torba-tamrac-stratus-6-ta-t0601-832969/ ) - duża torba, tylko wydaje mi się, że zbyt "pudełkowata" - niska, a za to szeroka. Boję się, że może się ją źle nosić.
- Manfrotto Speedy 10 ( https://www.morele.net/torba-manfrotto-speedy-10-mb-mn-m-sd-10-1411957/ ) - zgrabna torba, ale chyba jednak zbyt mało pojemna. Lampa nijak tu nie wejdzie wraz z obiektywami.
- Lowepro NOVA 180 AW II ( https://www.morele.net/torba-lowepro-nova-180-aw-ii-lp37123-1573911/ ) - w opisie pisze że pomieści dokładnie to co chcę, ale ciężko to zweryfikować po dostępnych zdjęciach
Czy ktoś z Was ma może którąś z tych toreb i mógłby się wypowiedzieć na jej temat? Ewentualnie jakie inne byście polecali?
Jak widać toreb jest dużo, ale żadna nie spełnia wszystkich wymagań. Chcę kupić coś porządnego co mi będzie służyło przez lata. Przy okazji myślałem że fajnie jakby torba miała możliwość noszenia na ramieniu oraz biodrze, ale widzę że jedynie Lowepro Inverse 200 AW ma coś takiego.
Nie chcę plecaka, gdyż wolę torby ze względu na łatwy dostęp.
Tenba Messanger 15?
Nie jest najtańsza, ale ludzko wygląda, wszystko pomieści(po mocnym upchnięciu nawet jeszcze jakieś 2 małe obiektywy/TC wejdą) + laptopa 15', a 2.5 roku intensywnego użytkowania, często z wagą 10+kg nie zrobiły na niej żadnego wrażenia.
nikoniarz
27-10-2017, 15:48
Używam Camrock X60 jako "futerału" do przechowywania sprzętu. W kwestii materiałów jest zupełnie "przeciętnie i podstawowo". Nie wiem jak X50, ale X60 zupełnie nie nadaje się do przenoszenia sprzętu jeśli nie jest całkowicie wypchana po brzegi. Po prostu tylko wtedy jest w miarę sztywna.
Z torbami Lowepro nie miałem kontaktu, ale mam 3 plecaki i złego słowa nie powiem. Odnoszę jednak wrażenie, że żadna z tych dwóch nie spełni do końca Twoich oczekiwań. Z tych wszystkich propozycji stawiałbym na Tamraca.
Z niewymienionych warto rozważyć Lowepro ProTactic SH 200 AW oraz Lowepro Magnum 200 AW.
Pamiętaj też o jednym- Lowepro w większości nie "uwzględnia" osłon przeciwsłonecznych. A ta w N24-70 i N70-300 jest sporej średnicy, więc zajmie dodatkowe miejsce. Dlatego raczej musisz kupić całkiem sporą torbę.Pamiętaj też o jednym- Lowepro w większości nie "uwzględnia" osłon przeciwsłonecznych. A ta w N24-70 i N70-300 jest sporej średnicy, więc zajmie dodatkowe miejsce. Dlatego raczej musisz kupić całkiem sporą torbę.
EDIT:
Teraz zerkam dokładniej na tego Tamraca- raczej się w nim nie pomieścisz...
Mam od roku X50, ma wygodne proporcje, jakość odpowiada cenie, ale nie rozpada się od razu. Używam głównie plecaka Lowepro - różnica w wykonaniu jest zasadnicza, w torbach też pewnie tak będzie.
badtorro
27-10-2017, 16:34
Do czego planujesz uzywac tej torby?
Jeśli chodzi o marki polecam rozejrzeć się za torbami Think Tank. Jeśli chodzi o jakość to ciężko znaleźć coś lepszego
Tenba Messanger 15?
Nie jest najtańsza, ale ludzko wygląda, wszystko pomieści(po mocnym upchnięciu nawet jeszcze jakieś 2 małe obiektywy/TC wejdą) + laptopa 15', a 2.5 roku intensywnego użytkowania, często z wagą 10+kg nie zrobiły na niej żadnego wrażenia.
+1
Kapitalne torby
ppfalcon
30-10-2017, 10:52
Do czego planujesz uzywac tej torby?
Torbę planuję do ogólnie pojętej turystyki fotograficznej. Czyli chodzi zarówno o krótkie spacery z dzieciakami, gdzie wystarczy włożyć aparat i dwa szkła, jak również dalsze wyjazdy czy wycieczki, gdzie (w granicach rozsądku) noszę tyle szkieł ile wydaje mi się że wykorzystam. Dlatego pojemność 3-4 szkieł to takie optimum.
badtorro
30-10-2017, 11:20
Torbę planuję do ogólnie pojętej turystyki fotograficznej. Czyli chodzi zarówno o krótkie spacery z dzieciakami, gdzie wystarczy włożyć aparat i dwa szkła, jak również dalsze wyjazdy czy wycieczki, gdzie (w granicach rozsądku) noszę tyle szkieł ile wydaje mi się że wykorzystam. Dlatego pojemność 3-4 szkieł to takie optimum.
Moim zdaniem nie tędy droga.
Na spacerach z dzieciakami będziesz chciał mieć ze sobą wodę, zabawki, smoczki cały ciamajdan. nie wiem w jakim wieku masz dzieci, ale zawsze się coś znajdzie co trzeba mieć ze sobą. Wtedy okaże się ze plecak do którego mieści się wyłącznie sprzęt foto jest b niepraktyczny.
Podobnie na wyjazdach i wycieczkach -będziesz chciał mieć ze sobą wodę, prowiant, jakieś podstawowe ubrania na zmianę i plecak do którego wchodzi wylacznie sprzęt foto to kula u nogi.
ppfalcon
30-10-2017, 12:47
A ja wiem, że własnie tędy droga, bo... mam już podobną torbę i tak właśnie z niej korzystam. Jak kupowałem kilka lat temu aparat to dostałem torbę tylko że już się zniszczyła i trochę strach pakować tam nowy sprzęt, żeby mi się nie rozbił, dlatego szukam czegoś nowego.
Jak chcę iść z córką na targi motoryzacyjne to biorę tylko torbę foto i nic poza tym. Jak idziemy z całą rodziną na spacer to biorę torbę do wózka do której chowam prowiant, smoczki i ubrania i inne tego typu. A jak idziemy na cały dzień zwiedzać to pakuję wszystkie tego typu rzeczy do plecaka, który ściągam raz od wielkiego dzwona. A torbę foto mam cały czas przy sobie i mam tam tylko sprzęt foto. Dzięki czemu mam do niego łatwy dostęp a z drugiej strony wiem, że sięgając po obiektyw nie wyciągnę kawałka szynki czy sera, albo wyleję wodę na lampę i spowoduję zwarcie.
nikoniarz
30-10-2017, 13:26
A torbę foto mam cały czas przy sobie i mam tam tylko sprzęt foto. Dzięki czemu mam do niego łatwy dostęp a z drugiej strony wiem, że sięgając po obiektyw nie wyciągnę kawałka szynki czy sera, albo wyleję wodę na lampę i spowoduję zwarcie.
Tyle tylko, że w plecaku komora foto jest oddzielona od reszty, więc wyjęcie nie tego co trzeba jest niemożliwe...
- - - - kolejny post - - - - - -
Nie namawiam na plecak, ale jakoś nie widzę komfortu w użytkowaniu torby w tym konkretnym przypadku. Biorąc pod uwagę co chcesz tam zapakować potrzebujesz całkiem sporej torby która w pełni zapakowana będzie ważyć około 5kg. Taki dyndający balast czy to z boku, czy z tyłu jest mało komfortowy. Wiem to z doświadczenia, tylko ja targałem cięższą. Plecak jest zdecydowanie bardziej stabilny i mniej przeszkadza. No ale co kto woli- ja do torby nie wrócę.
badtorro
30-10-2017, 13:41
Każdy postępuje jak uważa.
Mi się wydaje ze nie ma sensu zabierać ze sobą wszystkich obiektywów na każdą okazje.
Wole zabrać aparat z przypiętym obiektywem + 1 dodatkowy i walczyć tym co mam niż targać 5kg sprzętu
ppfalcon
30-10-2017, 16:52
Tyle tylko, że w plecaku komora foto jest oddzielona od reszty, więc wyjęcie nie tego co trzeba jest niemożliwe...
Jasne, ale plecak foto jest zdecydowanie mniej dostępny niż torba.
Nie namawiam na plecak, ale jakoś nie widzę komfortu w użytkowaniu torby w tym konkretnym przypadku. Biorąc pod uwagę co chcesz tam zapakować potrzebujesz całkiem sporej torby która w pełni zapakowana będzie ważyć około 5kg. Taki dyndający balast czy to z boku, czy z tyłu jest mało komfortowy. Wiem to z doświadczenia, tylko ja targałem cięższą. Plecak jest zdecydowanie bardziej stabilny i mniej przeszkadza. No ale co kto woli- ja do torby nie wrócę.
Wiem, że to może sporo ważyć, ale nie zawsze musi być napakowane do pełna. Czasem wystarczy mi sam aparat i 2 stałki. Chodzi mi jednak o to, żebym mógł szybko zmienić te obiektywy. Poza tym mogę mieć lekką torbę ze sprzętem foto, do której mam łatwy dostęp i do tego plecak z rzeczami dla dzieciaków. Już mam wypracowane, że u mnie taki setup się sprawdza w praktyce.
Każdy postępuje jak uważa.
Mi się wydaje ze nie ma sensu zabierać ze sobą wszystkich obiektywów na każdą okazje.
Wole zabrać aparat z przypiętym obiektywem + 1 dodatkowy i walczyć tym co mam niż targać 5kg sprzętu
Czasem tak, ale czasem jak jest to wycieczka typu "raz w życiu" to wolałbym później nie żałować, że nie zabrałem np. szerokiego kąta.
nikoniarz
30-10-2017, 17:25
Jasne, ale plecak foto jest zdecydowanie mniej dostępny niż torba.
Tutaj sprawa jest jednak bardzo dyskusyjna i polemizował bym, czy owe kilka sekund dłuższy dostęp do plecaka jest istotniejszy niż komfort transportu...
Wiem, że to może sporo ważyć, ale nie zawsze musi być napakowane do pełna. Czasem wystarczy mi sam aparat i 2 stałki. Chodzi mi jednak o to, żebym mógł szybko zmienić te obiektywy. Poza tym mogę mieć lekką torbę ze sprzętem foto, do której mam łatwy dostęp i do tego plecak z rzeczami dla dzieciaków. Już mam wypracowane, że u mnie taki setup się sprawdza w praktyce.
Także przyjrzyj się bardzo uważnie torbom które proponowałem wcześniej: Lowepro ProTactic SH 200 AW oraz Lowepro Magnum 200 AW. W każdym razie celuj w coś większego niż te które rozważałeś w pierwszym poście. I moja rada- nie żałuj kasy. Kup markową, sztywną, solidną i dobrze wyposażoną torbę. To jest zakup na lata, a przy tym ciężarze sprzętu który rozważasz potrzebujesz dość konkretnej torby.
celuj w coś większego niż te które rozważałeś w pierwszym poście. I moja rada- nie żałuj kasy. Kup markową, sztywną, solidną i dobrze wyposażoną torbę. To jest zakup na lata, a przy tym ciężarze sprzętu który rozważasz potrzebujesz dość konkretnej torby.
Zgadza się, na torbie nie warto oszczędzać. Tylko jedno zastrzeżenie - moim zdaniem lepsze są torby miękkie, a mistrzostwem są Domke. Może dlatego, że stworzył je fotograf, a nie designer. Lepsze dlatego, że nie obijają się o biodro, tylko ładnie do niego układają. Zupełnie inny komfort noszenia, ale też większa pakowność przy porównywalnych do sztywnych toreb rozmiarach. Mogę polecić F-2, którą używam od kilku lat, albo jeszcze większą J-1.
nikoniarz
30-10-2017, 19:10
Tylko jedno zastrzeżenie - moim zdaniem lepsze są torby miękkie, a mistrzostwem są Domke. Może dlatego, że stworzył je fotograf, a nie designer. Lepsze dlatego, że nie obijają się o biodro, tylko ładnie do niego układają.
To osobiście już bym wolał sztywną torbę niż jakiegoś flaka... Bez względu kto je projektuje. Bo w końcu wiele firm polega na opinii fotografów z którymi współpracuje. Dla mnie liczy się sam produkt końcowy. Jeśli spełnia moje wymagania to nawet małpa może je projektować :mrgreen:
Miękka nie znaczy flak. Weź do ręki, najlepiej ponoś trochę i wtedy wydasz opinię.
nikoniarz
30-10-2017, 22:45
Miękka nie znaczy flak. Weź do ręki, najlepiej ponoś trochę i wtedy wydasz opinię.
Na szczęście nie muszę męczyć się z żadną torbą...
Dariusz Breś
01-11-2017, 01:43
Tenby to bym nie polecał, mega flaki, zero sztywności a jakość nieadekwatna do ceny.
Lowe Pro to szajs, torba się rozpruła zanim do samochodu doniosłem po zakupie :)
Tamrac suwaki padają.
Może zerknij na Peak Design?
albo na takie co mają alu mocowanie pasków
nikoniarz
01-11-2017, 10:19
Lowe Pro to szajs, torba się rozpruła zanim do samochodu doniosłem po zakupie :)
Może sprecyzuj jaki model...
Polecam jednak Domke f2. Lekka, układa się do ciała, można bez problemu wyprać w pralce, w razie przetarcia paska ( u mnie w pierwszym egzemplarzu po 6 latach prawie codziennego noszenia ), można dokupić nowy za 16$, a nie cała torbę. Mieści bez problemu 1 body i ze 3 obiektywy, w tym 2,8/70-200 oraz laptopa MBA 11". Ponad to nie ma zamków, więc odpada problem ich popsucia, nie rzuca się w oczy, generalnie jest bardzo trwała, choć płowieje, jeśli komuś to przeszkadza. :) Cena w PL jest wzięta z kosmosu, niestety trzeba kupić w USA https://www.bhphotovideo.com/c/product/15975-REG/Domke_700_F2B_F_2B_Original_Ballistic_Shoulder.htm l Czasami można trafić w promocji taniej o jakieś 20$
ppfalcon
08-11-2017, 17:28
Już myślałem, że wiem co wybiorę, ale... no właśnie - zacząłem się raz jeszcze nad tym zastanawiać. Jak mówię - zawsze miałem torbę i do plecaka sprzęt chowałem jak brałem aparat z jednym tylko szkłem. I pamiętam, że fajnie się go nosiło (generalnie bardziej wolę nosić plecaki niż torby, np na laptopa), jedynie jednak miałem słaby dostęp do aparatu co mnie wkurzało.
Ale ostatnio popatrzyłem na ofertę plecaków foto i wygląda że są one dość zmyślnie zrobione. Czyli można łatwo i szybko dostać się do aparatu, a jednocześnie nosi się to wygodnie na plecach. Więc może jednak rzeczywiście plecak to dobry wybór? Wiem, wiem - wyjdzie na to że jestem niezdecydowany, ale to jednak jest trochę kasy, a nie chcę jej wtopić w coś z czego nie będę zadowolony.
Przejrzałem w sieci i znalazłem takie modele, nad którymi się teraz waham:
- Lowepro Photo Hatchback BP 250 AW II
- Lowepro Flipside 400 AW
Są w podobnej cenie, drugi jest większy i fajnie się pochyla, ale ten pierwszy ma dzieloną komorę.
Ktoś używa tego Flipside'a? Jakieś uwagi co do niego?
Edit: przeczytałem parę wątków na jego temat i chyba jednak na nim póki co stanie. Pytanie tylko jaka wielkość. 400 czy może 300?
nikoniarz
08-11-2017, 18:24
Używam Flipside, ale wersję Sport. Ciężko mu cokolwiek zarzucić będąc świadomym tego co się kupuje. Dotyczy to każdego z trzech plecaków Lowepro jakie posiadam, więc przypuszczam, że i w tym przypadku tak będzie. Hatchback'a bym odpuścił na Twoim miejscu- komora foto za mała na to co chcesz w niej zmieścić. Co do przedziału na rzeczy "osobiste"- nie wiem co chcesz tam nosić, ale Flipside ma dodatkową kieszeń na froncie, więc może wystarczy. Szedłbym w wersję 400 z paru względów- zapakujesz obiektywy z osłonami, jeśli kiedyś wymienisz sprzęt na większy, lub dokupisz, to nie będziesz musiał zmieniać plecaka, za który tak jak piszesz, wydasz "trochę kasy". "Pochylić" możesz oba, a niewykluczone, że wszystkie Lowepro. Z doświadczenia powiem, że nie zawsze jest to komfortowe. Po pierwsze- albo trzeba przed każdym obrotem luzować pas biodrowy albo mieć go ciągle "luźniej", tylko wtedy nie spełnia swojej roli podczas noszenia na plecach. Po drugie- sporo zależy od stroju, gdyż czasem przy luźnym pasie obraca się razem z ciuchami :D
ppfalcon
09-11-2017, 10:40
Ok, to jeszcze ostatnie pytanie i chyba będę wiedział już wszystko. Czym się różni nowa wersja AW II od poprzedniej? Czy warto do niej dopłacać, czy stara wystarczy?
Ja osobiście mam torbę Lowepro Outback 300 AW i szczerze polecam, przede wszystkim za mega wygodny pas biodrowy. Mieści się w jej podstawowej części N105 micro, N24-120 bez tulipana, N700-300, SB-700 oraz korpus z gripem. Dodatkowo nie ma problemu, żeby tam schować też N35 czy N50 w dodatkowych odpinanych kieszeniach. Jak się uprzeć to spokojnie body+grip i zapięty N70-300 bez tulipana również wchodzi.
Kolega sprawdzał kiedyś w ramach testów i jak dobrze pamiętam N24-70 też mieścił się w środku jak i dodatkowych kieszeniach. N80-200 w kieszeni dodatkowej również się zmieścił.
A jak plecak to poleca Flipside Trek 450 AW