PDA

Zobacz pełną wersję : Co zamiast Pentaxa k-5II ?

chrobry25
27-10-2017, 11:06
Miałem do niedawna taki zestaw Pentax k-5II + sigma 35mm f1.4 DG ART oraz Sigma 17-50 f/2,8 - niestety podczas wakacji, zbieg nieszczęśliwych wypadków i zestaw (oprócz ostatniej sigmy) podtopił się w morzu. Bolało.
Teraz szukam czegoś podobnego jakościowo lub lepszego ze stajni Nikona. Sprzętu używam głównie do fotografowania rodziny w domu (stałka z dobrym światłem), na wyjazdach (zoom + stałka). Czyli co byście polecili z body i co ze szkieł ?

Piechu
27-10-2017, 11:31
Nie napisałeś jakie masz fundusze. Jeśli chodzi o szkła to nic nie stoi na przeszkodzie aby zainwestować w takie same, jesli oczywiście byłeś z nich zadowolony.
Aparatem ze stajni Nikona, porównywalnym do tego Pentaxa może być D7200.

chrobry25
27-10-2017, 11:57
Fundusze to okolice 7k.

Piechu
27-10-2017, 12:26
Jeśli zatem w grę wchodzą używki to mieścisz się spokojnie z Nikonem D7200 + oba szkła, których do tej pory używałeś.

Maro66.
27-10-2017, 19:57
Z tego ARTa już nic?
Jak 17-50 została, to brałbym K-3II. Jak jesteś przyzwyczajony do jakości wykonania korpusów klasy K-5II, to linia D7XXX wypadnie troszkę gorzej. Sprzedałbym 17-50 i dokupił 18-35 ART. Masz w body stabilizację. Będziesz mieć zoom i stałki w jednym.

merkator
30-10-2017, 19:30
Pod względem ilości megapikseli oraz charakterystyki matrycy K-3 II można porównać do Nikona D7000, D7100 a nawet D7200. Każdy z nikonów serii D7XXX zapewni Ci podobną jakość obrazka w stosunku do aparatu który utraciłeś. Prawdopodobnie w nikonach znajdziesz troszkę lepszy AF niż w pentax'ach, bo chłopaki na P-forum troszkę narzekają na ten element swych ulubionych luster.
Jeśli masz ciśnienie na zmianę systemu a wystarczy Ci aps-c to każdy aparat serii D7XXX możesz brać śmiało. A w porywach finansowych D500 ;)
Natomiast jeśli oprócz sigmy pozostało Ci trochę osprzętu typowego dla pentax'a to rozważ sugestię maro66, choćby ze względów finansowych, tak będzie taniej.
Od niedawna pentax ma w swej ofercie ciekawą lustrzankę, wartą przyjrzenia się, jest to KP. Weź ją pod uwagę.

chrobry25
06-11-2017, 08:32
Byłem już prawie pewny zakupu Pentaxa KP kiedy, narodził się kolejny problem. Kolega, usilnie namawia mnie na D750. Argument jego to kupić raz i zapomnieć, bez kompromisów. Pytam się Was czy dla amatora nie jest to czasem przerost formy ? Czy ja wykorzystam jego możliwości przy focenu rodziny, w domu i plenerze ? Budżet przekroczony - wiem, wiem to inna półka.

sl011
06-11-2017, 10:15
Mając D750 najbardziej odczułbyś różnicę w domu ze względu na możliwość bezkarnego stosowania wyższych czułości. Myślę, że plenerze (w dzień) różnica będzie mniej odczuwalna - tu opinie są podzielone - jedni widzą kolosalną różnicę między APS-C i FF, inni żadnej. Dodatkowo niektórzy zako****ą się w większych możliwościach robienia "pełną klatką" zdjęć bez tła, choć tu trzeba uważać, żeby nie zabrnąć w ślepą uliczkę zdjęć składających się tylko z bokehu.
Czy wykorzystasz różnice? Lepsze ISO pewnie tak. Czy wykorzystasz inne zalety? To zależy tylko od Ciebie. ;)
Myślę, że dokonując wyboru warto też pamiętać, że oprócz znacznie wyższej ceny (już sam korpus przekracza budżet, nie wspominając o szkłach) większe będą też gabaryty i ciężar sprzętu.

merkator
06-11-2017, 17:49
Zdecydowanie odradzam D750, nie ze względu żeby to był zły aparat, jest świetny, ale z powodów finansowych. Jeśli nie zarabiasz na fotografii lub nie jesteś artystą, to pełna klatka nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Lepiej coś dobrego z matrycą aps-c np. D500, D7200, D7400.

Jeśli nie nastąpi niebawem jakiś przełom technologiczny (a prawdopodobnie nastąpi bo są tego symptomy) to aparat który wyszedł na rynek w ostatnich 2-3 latach może skutecznie posłużyć 10 lat i więcej. Kiedyś z ciekawości zrobiłem sobie analizę istotnych parametrów matryc i stwierdziłem, że praktycznie poza megapikselami przez ostatnie 7 lat postęp był minimalny. Krokami milowymi były: przejście z matryc CCD na CMOS, a obecnie przejście z techniki BSI na FSI w konstrukcji matryc, ale na efekty tego drugiego musimy jeszcze chwileczkę poczekać.

Ostatnio obrabiałem koleżance kilka obrazków zrobionych D70, gdybym nie zajrzał w exif to nie powiedziałbym, że zrobiono je tak starym aparatem. Kupić raz i zapomnieć ? O dziwo w przypadku korpusu to możliwe.

Dość duży postęp jest również w optyce: nowe powłoki antyrefleksyjne, nowe rodzaje szkła optycznego (już nie tylko cron i flint jak było dawniej), komputerowe projektowanie układów optycznych pozwalające skorygować aberacje i dystorsje, a nawet zastosowanie soczewki fresnel'a co pozwala zmniejszyć rozmiar obiektywów. Jeśli kupisz nowoczesny korpus z matrycą MEGA pikselową ;) to wiedz, że musisz zainwestować też w nowoczesną optykę dostosowaną do rozdzielczości posiadanej matrycy.

chrobry25
16-12-2017, 20:31
Jednak zakupiłem D750. Nie będę się rozpisywał co jak i dlaczego ale napiszę tylko, że dla mnie zdjęcie z FF to jest inna bajka niż APS-C. Mam go ze szkłem 24-120 nikona. Potrzebuje wpisać na listę przyszłorocznych życzeń stałkę 50mm, coś ze światłem w okolicach 1.8. Polecicie coś ?

aldam
18-12-2017, 23:18
Tanio i dobrze n28,50,85